Šport a olympizmus
2 min. čítania

Barbora Mokošová s Adamom Žampom predstavujú športovcom proces dopingovej kontroly

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Kým pre vrcholových športovcov je dopingová kontrola už rutinná záležitosť, pre začínajúcich môže byť aj postrach. Pre každého športovca je veľmi dôležité vedieť, čo sa deje počas kontroly a ako vyzerá.

Antidopingová agentúra Slovenskej republiky (SADA) pripravila v spolupráci s tímom GRAPE PR pre všetkých športovcov krátke inštruktážne video s presným popisom, ako vyzerá dopingová kontrola. Najmä mladí športovci, ktorí ešte neabsolvovali dopingovú kontrolu, sa prostredníctvom videa dozvedia všetky dôležité informácie o celom procese.

Úlohu hercov na seba zobrali dvaja špičkoví športovci, olympionici Barbora MokošováAdam Žampa. Obaja majú s odovzdávaním vzoriek moču bohaté skúsenosti z vrcholných súťaží i z tréningového obdobia. Aj preto v závere videa pridali viaceré svoje odporúčania k dopingovej kontrole. Vo videu pomáhajú predstaviť proces kontroly aj dopingoví komisári Zuzana Ježíková a Kristián Slíž.

Dopingová kontrola je štandardne zameraná na zisťovanie prítomnosti zakázaných látok a/alebo použitia zakázaných metód v tele športovca. Postup pri vykonávaní dopingovej kontroly je v športovo-technickej rovine vyjadrený Svetovým antidopingovým Kódexom WADA a jeho Medzinárodnou normou pre testovanie a vyšetrovanie. V občiansko-právnej rovine je stanovený Zákonom č. 440/2015 o organizácii a podpore športu a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

Pojem „dopingová kontrola" znamená podľa Svetového antidopingového kódexu nielen samotný odber vzorky moču na športovisku, ako sa to často interpretuje, ale sú to všetky kroky a procesy od plánovania testov až po konečné rozhodnutie všetkých odvolaní vrátane všetkých krokov a procesov, ako napríklad poskytovanie informácií o pobyte športovca, odber vzoriek a nakladanie s nimi, analýza v laboratóriu, terapeutické výnimky, nakladanie s výsledkami a pojednávania. Je to teda pojem zahrnujúci podstatne väčší súbor činností i časové rozpätie.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV