Športové aktuality
Piešťany
2 min. čítania

Basketbalistky Slovenska postúpili na tohtoročné ME

Radosť slovenských basketbalistiek z postupu na ME.
Foto
TASR/Lukáš Grinaj

Slovenské basketbalistky si vybojovali postup na tohtoročné majstrovstvá Európy v Španielsku a Francúzsku. Zverenky trénera Juraja Suju zvládli rozhodujúcu bitku kvalifikačnej H-skupiny, v piešťanskej "bubline" zvíťazili nad Holandskom 61:50 a v tabuľke sa umiestnili na prvej priečke. Slovenky potrebovali zvíťaziť na hráčkami z "krajiny tulipánov" dvojciferným rozdielom, aby si zabezpečili celkovo dvanástu účasť na kontinentálnom šampionáte.

Hrdinkou zápasu sa stala Terézia Páleniková, ktorá v domovskej hale ako hráčka Piešťanských Čajok 10 sekúnd pred koncom premenila oba trestné hody a vybojovala pre svoj tím potrebné dvojciferné vedenie. Šancu prekaziť slovenskú radosť mala ešte Laura Westeriková, ale svoj záverečný pokus nepremenila.

Slovenky sa predstavia medzi európskou smotánkou opäť po štyroch rokoch, v roku 2019 na záverečnom turnaji chýbali. Tohtoročné ME sú na programe 17.-27. júna, ich dejiskami budú Štrasburg a Valencia. Podujatie zároveň poslúži ako európska časť kvalifikácie na majstrovstvá sveta 2022 v Austrálii, v hre bude celkovo 6 miesteniek.

Hlasy po zápase:

Juraj Suja, tréner Slovenska: "Hodnotí sa nám to veľmi ľahko, postúpili sme na majstrovstvá Európy a splnili sme dvojročnú robotu. Veľmi sa tešíme. Mám radosť zo všetkých, ktorí sa o to pričinili. Najviac ma teší to, že pôsobíme ako kolektív, či už s prezidentom SBA alebo celou asociáciou, ktorá nás podporuje a vytvára podmienky. Taktiež môj realizačný tím a všetky baby, ktoré boli zapojené do nášho procesu počas týchto dvoch rokov. Najviac ma teší, že to bol tímový úspech. Na ihrisku sa ukázalo, že to nebolo o jednej, dvoch, troch, každý sa podriadil kolektívu v maximálnej možnej miere. Som dojatý z toho, ako dievčatá dreli v obrane. Takto sa má hrať za národný tím. Som veľmi šťastný."

Barbora Bálintová, hráčka Slovenska: "Sme veľmi šťastné, že sme postúpili na majstrovstvá Európy po tomto veľmi náročnom dueli a týchto dvoch zápasoch. Uhrali sme to, to je dôležité, pretože Slovensko si zaslúži byť na majstrovstvách Európy. Máme na to kvalitu a verím, že to ukážeme aj tam."

Šport
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV