Športové aktuality
3 min. čítania

Baví ju skúšať nové prvky a inšpiruje sa zostavami najlepších. Moderná gymnastka Petra Horváthová bez pohybu dlho nevydrží

Miroslava Luptáková
Foto
Archív Petra Horváthová

Na modernej gymnastike sa jej páči spojenie baletu s tanečnými krokmi, koordinácie s náčiním a hudobným sprievodom. Baví ju skúšať nové prvky, pričom sa inšpiruje zostavami najlepších gymnastiek sveta. Moderná gymnastka Petra Horváthová ide odhodlane za svojím cieľom, chce sa neustále zlepšovať.

Petra Horváthová so športom začala ako päťročná. „Vtedy ma mamina prihlásila na modernú gymnastiku, pretože už oveľa skôr si všimla moju zvýšenú pohyblivosť a ohybnosť. Voľba padla na modernú gymnastiku, kde robili práve nábor, takže iné druhy športu som ani nestihla vyskúšať,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu.

Popri modernej gymnastike sa doplnkovo venuje aj ďalším rôznym športom. „Voľný čas sa snažím tráviť aktívne, bez pohybu nevydržím dlho. Veľmi rada plávam, bicyklujem a lyžujem. Základy týchto druhov športu ma naučil ocino, ktorý ma spolu s maminou v modernej gymnastike po všetkých stránkach podporuje,“ dodáva Petra.

Petra Horváthová o členstve v Juniorskom olympijskom tíme
Byť  súčasťou Juniorského olympijského tímu je pre mňa predovšetkým veľká česť. JOT považujem za skvelý projekt, pretože pomáha mladým športovcom napredovať. Som veľmi vďačná za finančnú podporu, ale aj za mediálne zviditeľnenie nielen mňa, ale aj modernej gymnastiky, ktorej sa doteraz nedostávalo toľko pozornosti, koľko by si tento krásny estetický šport zaslúžil.“

Modernej gymnastike treba venovať množstvo hodín

V súčasnosti mladá športovkyňa trénuje v ŠK ŠOG Nitra pod vedením hlavnej trénerky Ľubov Kilianovej. Moderná gymnastika je časovo veľmi náročný šport, treba mu venovať množstvo hodín v telocvični. „Doteraz sa mi darilo skĺbiť tréningové povinnosti so školskými veľmi dobre, najmä vďaka podpore a ústretovému prístupu ZŠ Fatranská v Nitre, kde som tento rok ukončila 9. ročník,“ dopĺňa športovkyňa, ktorá v septembri začala navštevovať Športové gymnázium v Nitre.

„Môj bežný tréningový deň sa zvyčajne začína ranným dvojhodinovým tréningom, pokračuje vyučovaním v škole a končí popoludňajším 3,5-hodinovým tréningom zväčša o 20:30. Medzitým si musím stihnúť napísať úlohy a pripraviť sa do školy. Víkendy bývajú vyplnené tiež tréningami alebo sústredeniami a keď nie je „covidové“ obdobie, tak aj mnohými viacdňovými súťažami,“ vysvetľuje mladá gymnastka.

Inšpiruje sa najlepšími

Na modernej gymnastike sa jej páči najmä to, že spája prvky baletu s tanečnými krokmi, koordinácie s náčiním a hudobným sprievodom. Baví ju skúšať nové prvky, pričom sa inšpiruje zostavami najlepších gymnastiek sveta. Obdivuje sestry Averinové alebo Yanu Kudryavtsevovú, striebornú medailistku z olympijských hier v Rio de Janeiro 2016. „Mojím cieľom je stále sa zlepšovať, umiestňovať sa čo najlepšie na súťažiach Medzinárodnej gymnastickej federácie,“ hovorí účastníčka ME a MS junioriek, kde v štvorboji získala 8. miesto.

Lynx
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV