Šport a olympizmus
5 min. čítania

Behaj lesmi – športové podujatie v duchu princípov udržateľnosti

Profile picture for user igorkovac
Igor
Kováč

Do širokej palety masových behov pribudla na Slovensku nová séria nesúca veľavravný názov „Behaj lesmi“. Krásne prírodné scenérie, v ktorých sa tieto podujatia odohrávajú, však nie sú to jediné, čím sa od väčšiny behov odlišujú. Sprevádza ich totiž aj stále intenzívnejšie skloňovaný rozmer trvalej udržateľnosti.

História podujatia siaha do Českej republiky, kde sa  v roku 2015 uskutočnila séria štyroch behov v okolí Karlštejna, v Ledniciach, Bílej a v Jizerských horách. V roku 2016 pribudol beh v novosprístupnenom vojenskom priestore Brdy. O ďalší rok neskôr sa zasa pridali podujatia na Vysočine a Šumave a v roku 2018 pribudol zatiaľ posledný beh v Slavkovskom lese.

Slovenské podujatia aj pod záštitou SOŠV

Tento rok podujatie prekročilo aj hranice rieky Moravy a po prvý raz zavítalo aj na Slovensko,  kde sa uskutočnila séria troch podujatí na Devíne (19. júna), v Hrabove vo Veľkej Fatre (17. júla) a v Hornej Rovni v Štiavnických vrchoch (21. augusta). Séria behov sa konala aj pod záštitou Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky či Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Posledné podujatie zo slovenskej série v Štiavnických vrchoch bolo zároveň súčasťou 4. kola Bežeckého pohára Slovenského atletického zväzu.

Séria pretekov Behaj lesmi láka bežcov na trasy z 80 percent na mäkkom povrchu a stopercentne na čerstvom vzduchu. Účastníci mali príležitosť sa pozrieť do unikátnych lokalít, ktoré patria k jedným z najkrajších miest na Slovensku. Každý z pretekov ponúkal kratšiu trať s dĺžkou okolo 10 km a dlhšiu na približne 20 km. Samozrejmosťou boli detské behy a tímové súťaže.

Behaj lesmi kladie dôraz na životné prostredie

Jednou z priorít organizátorov série Behaj lesmi je aj trvalá udržateľnosť a snaha, aby ich podujatia boli čo najviac v súlade s prírodou.

Účastníci pretekov sú tak vedení napríklad k zodpovednému triedeniu odpadu. Na každom z pretekov boli preto pripravené smetné koše určené špeciálne na papier, plast a plechovky. Pochopiteľne, triedenie sa netýkalo iba návštevníkov podujatí, ale tiež samotných usporiadateľov, ktorí spracúvali po skončení každej akcie všetok účastníkmi vyprodukovaný odpad.

Športové podujatia, ako sú masové behy, zvyčajne sprevádza aj spotreba značného množstva plastov. V tomto prípade organizátori prišli s revolučným ekologickým riešením. Každý z pretekárov dostal štartový balíček v taške z neplastového materiálu, ktorý je rozpustný v horúcej vode, ktorá je netoxická a nepoškodzuje prírodu.

Na podujatiach Behaj lesmi tiež nenájdete plastové fľaše či jednorazové poháre. Namiesto toho dostal každý pretekár opakovane použiteľný pohárik Speedcup z termoplastického polyuretánu, ktorý váži iba 10 gramov a je ho možné v okamihu zbaliť do vrecka či zavesiť na batoh. V zázemí všetkých podujatí sa používali vratné zálohované tégliky na opakované použitie. Samozrejmosťou bola absencia balenej vody. Tú si bolo možné načerpať iba z veľkých barelov.

Ďalším z opatrení bolo znižovanie spotreby papiera. Pre účely podujatí Behaj lesmi sa tak netlačili žiadne jednorazové brožúry, letáky či lístky do šatne. Všetko potrebné si mohli pretekári odtrhnúť priamo zo štartového čísla alebo to nájsť v elektronickej forme vo svojom telefóne. Bežci si nemuseli nič tlačiť, keďže registráciu bolo možné absolvovať s QR kódom alebo s potvrdením v telefóne.

Veľkou výzvou každého organizátora športového podujatia je doprava. Tá patrí v rámci podujatí k najväčším zdrojom uhlíkových emisií, ktorým sa vzhľadom na súčasné technologické možnosti nedá vždy vyhnúť. Napriek tomu je možné vyvíjať úsilie ako ich aspoň redukovať. Organizátori Behaj lesmi sa snažili umiestniť podujatia do lokalít, ktoré sú dostupné prostriedkami hromadnej dopravy a vyzývali účastníkov k jej používaniu. Podobne sa usilovali na svojej facebookovej stránke propagovať ponúkanie voľných miest spolujazdou v prípade použitia automobilovej dopravy.

Vítanou súčasťou podujatí Behaj lesmi je aj tzv. plogging, v rámci ktorého účastníci počas výbehu zbierajú odpadky a pomáhajú prírode zbaviť sa aspoň sčasti neželaných následkov ľudskej aktivity.

Behaj lesmi má aj sociálny rozmer

Trvalá udržateľnosť v sebe nesie nielen svoj environmentálny, ale tiež sociálny rozmer, ktorý sa organizátorom podarilo začleniť do jednotlivých podujatí. Súčasťou ponuky behov boli totiž aj behy pod názvom VoltaRUN v dĺžke 3 až 5 km, v rámci ktorých bolo za každý odbehnutý kilometer každého účastníka venovaných 0,1 eura deťom so zdravotným postihnutím pohybového aparátu. Do výslednej sumy sa navyše započítavali odbehnuté kilometre aj zo všetkých ostatných behov.

Budúcnosť má priniesť nárast počtu behov

Úspešná premiéra slovenskej verzie podujatia by mala v nadchádzajúcich rokoch priniesť zvýšený počet zastávok v rámci seriálu behov. Po vzore českých organizátorov by mohol ich počet narásť na osem. Nadšencom behu by tak mohli pribudnúť ďalšie príležitosti na netradičné bežecké zážitky v lone prírody, ktoré tradičné behy na asfalte nedokážu ponúknuť.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV