Šport a olympizmus
2 min. čítania

Bežci si pripomenuli vznik Medzinárodného olympijského výboru a pamiatku Jána Dobáka

Viera Bebčáková

Olympijský klub Prešov a Oblastný bežecký spolok v Prešove pripravili Beh olympijského dňa a prvý ročník Memoriálu Jána Dobáka. Beh olympijského dňa je oslavou vzniku Medzinárodného olympijského výboru 23. júna 1894, olympijských myšlienok, kalokagatie, férového súťaženia a zdravého životného štýlu.

Pôsobenie Jána Dobáka (1942 - 2019) priblížil aktérom štvrtkových pretekov dlhoročný prešovský atletický funkcionár Juraj Maľcovský. Ján Dobák bol výborným prešovským atlétom, vynikal v šprintérskych disciplínach. Svoj život zasvätil pedagogickej práci a atletike. Bol dlhoročným tajomníkom atletického oddielu TJ Slávia UPJŠ Prešov, rozhodcom a zanieteným organizátorom viacerých atletických podujatí. Od vzniku Olympijského klubu Prešov v roku 1993 bol jeho aktívnym členom, napísal publikáciu Olympijský klub Prešov 1993 - 2003. Významná bola jeho publikačná činnosť, venoval sa aj športovej histórii a zviditeľňovaniu osobností prešovského športu a zvlášť atletiky. Slovenský olympijský výbor ocenil jeho pôsobenie udelením Čestného uznania SOV.

Päťkilometrovú trať najrýchlejšie zdolali Emil Fučo (Sokol Ľubotice) za 16:55 min a Simona Čonková (Maras team Prešov) časom 20:38 min. Ženy a veteránov zastihla v priebehu pretekov silná búrka, na dobrej nálade im však neubrala a svoje súťažné kilometre zvládli parádne.

Novinky

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV