Športové aktuality
3 min. čítania

Bežcov na lyžiach potrápia ťažké trate, Číňanov stretávajú len v skafandroch

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Ján Koristek (vľavo) mal pred odchodom na ZOH dobrú náladu.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Bežci na lyžiach sa už podrobne zoznámili s podmienkami na tratiach v Čang-ťia-kchou, na ktorých budú od soboty súťažiť o olympijské medaily. Technický sneh, ktorý je na tratiach a jeho poprašky sú aj okolo nich, nemá takú kĺzavosť ako prírodný, šancu na úspech majú podľa odborníkov predovšetkým silovejšie typy pretekárov a pretekárok.

Čínski organizátori pripravili pre bežcov na lyžiach profilovo náročné trate. Jediný dlhší rovinatý úsek na nich je iba v priestore štartu a cieľa. Zvyšok je takmer neustále hore, dole s minimálnymi rovinkami. Stúpania nie sú síce ostré, ale sú tiahle a dlhé.

Pretekári sa okrem nástrah trate musia vyrovnať aj so snehovými podmienkami. „Sneh je vyrobený technicky. Zasnežovali ním aj okolie, aby to tu pekne vyzeralo. Keď čistíme lyže, vždy vytiahne zo sklzníc aj veľa špiny. Podmienky sú však celý deň stabilné. Sneh má mínus 13 až 15 stupňov a verím, že to vydrží až do pretekov a nebude problém s prípravou lyží,“ povedal po stredajšom tréningu Ján Koristek.

Nepríjemné súťaže budú čakať bežcov najmä vtedy, ak sa bude pretekať po západe slnka a rozfúka sa vietor. Ten je v Čang-ťia-kchou veľmi nepríjemný. Ortuť teplomera klesá hlboko pod nulu, teplota sa dá zniesť, ale v kombinácii s vetrom robí aj silným náturám problémy.

Ján Koristek je na svojich premiérových ZOH. Rovnako ako ostatní účastníci, aj on trate spoznával až priamo na mieste. V Číne ho prekvapilo viacero vecí.

„Číňanov vidíme prakticky len v skafandroch. Pozreli sme si satelitné snímky lyžiarskych tratí a olympijskej dediny z minulosti. Pred rokmi tu boli holé svahy, len jedna malá dedina. Škoda, že nemôžeme ísť nikam z olympijskej dediny. Jedine na tréningy a späť,“ povedal 25-ročný rodák zo Zvolena.

V Olympijskej dedine si pochvaľuje stravu i celkové podmienky. Vzhľadom na počet výpravy niektorí členovia musia spať mimo dediny, prípadne na prístelkách. Športovci majú absolútnu prioritu.

„Našťastie, ja mám dobrú posteľ, ale člen nášho realizačného tímu Michal Malák musí spať na nafukovacej. Ako športovec som dôležitejší ako on,“ zasmial sa na záver krátkej debaty v centre bežeckého lyžovania v Čang-ťia-kchou Ján Koristek.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV