Športové aktuality
5 min. čítania

Biatlonistka Ema využije grant z Ukáž sa! na výstroj a sústredenia. Cieľ je zlepšiť streľbu a nominácia na MS

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Biatlonistka Ema Zvarová sa stala najúspešnejšou finalistkou 6. ročníka Ukáž sa! v kategórii jednotlivcov.
Foto
Archív Ema Zvarová

Talentovaná biatlonistka Ema Zvarová pochádza zo športovej rodiny. Nie je preto veľkým prekvapením, že sa po vystriedaní viacerých športov nakoniec našla v biatlone. Finalistka 6. ročníka grantového projektu Nadácie SOŠV Ukáž sa! sa chce tento rok zlepšiť v streľbe a nominovať sa na MS juniorov a kadetov. Aj v tom jej pomôže finančný grant vo výške 3000 €.

Na biatlon ju prihlásila mama, keď mala 11 rokov. „V tom období som sa venovala atletike a tancu, ale atletika ma postupne prestávala baviť, tak som hľadala iný šport a biatlon ma oslovil najmä pestrosťou svojich tréningov a tiež výborným trénerom Ľubošom Čajom a skvelou partiou kamarátov, s ktorými trénujem dodnes,“ spomína na svoje začiatky Ema. Okrem atletiky a tanca skúšala aj plávanie či tenis. Kombinácia zručností z týchto športov jej pomohla aj v biatlonových začiatkoch.

Ema na Instagrame

Je to dobrý projekt, pretože sa vďaka pomáha mladým slovenským športovcom ako som ja, splniť si ich športový sen. – Ema Zvarová o grantovom projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Športuje celá rodina

Zvarovci sú športová rodina a každý jej člen aktívne športuje. „Od detstva nás rodičia viedli aj k iným rôznym športovým aktivitám ako napríklad lyžovanie, bicyklovanie, korčuľovanie, bedminton, turistika- Oni sa tiež venovali športu, teraz chodia hlavne behávať a zúčastňujú sa aj rôznych bežeckých pretekov,“ dodáva biatlonistka, ktorej mladšia sestra sa venuje atletike a staršia tancuje.

V novej sezóne sa chce zlepšiť v streľbe

Minulú sezónu vyhrala Ema vo svojej kategórii vytrvalostné preteky na majstrovstvách Slovenska v letnom biatlone. “Za svoj najväčší úspech považujem tiež možnosť byť súčasťou biatlonového oddielu Fan Team pod vedením olympioničky Jany Daubnerovej, v ktorom sme perfektná skupina, navzájom sa podporujeme a pomáhame si aj mimo tréningov. A isto by som sem zaradila aj druhé miesto v súťaži Ukáž sa,“ hovorí mladá športovkyňa. Už o niekoľko dní ju čaká štart novej biatlonovej sezóny. Aké v nej má plány? „Určite by som sa chcela zlepšiť v streľbe, nakoľko sa mi v nej až tak nedarí. A tiež sa chcem pokúsiť nominovať na MS juniorov a kadetov v Soldier Hollow.“

Inšpiráciu hľadá v Kuzminovej aj Eckhoffovej

Ema pochádza z Banskej Bystrice, kde žije aj biatlonová legenda Anastázia Kuzminová. Inšpirovala ju v biatlonovej kariére aj ona? „Určite ma inšpirovala, napríklad tým, že aj keď sa jej niektorí ľudia otočili chrbtom, tak sa nevzdala a bojovala ďalej a nakoniec sa stala majsterkou sveta a olympijskou víťazkou. Napriek tomu, čo všetko dokázala sa nezmenila a stále ostala taká skromná a milá. Určite patrí medzi moje športové vzory aj spolu s nórskou biatlonistkou Tiril Eckhoffovou.“

Ako každý nádejný športovec, aj Ema musí zvládať skĺbiť štúdium a náročné tréningy a sústredenia. „Zatiaľ sa mi to darí zvládať, ale nie vždy je to úplne jednoduché. Hlavne, keď sme na dlhšom sústredení, tak je celkom náročné všetko dobrať,“ dodáva.

Instagram bol pre ňu novinkou, napriek tomu ovládla Ukáž sa!

Kreatívna časť grantového programu Ukáž sa! prebiehala počas olympijských hier v Tokiu, súťažiaci mali dve úlohy. Počas dvoch letných týždňov svoj Instagram zapĺňali kreatívnymi príbehmi, videami, fotografiami i „reelsmi”. Jeden týždeň predstavovali na sociálnej sieti svoj šport a talent, druhý týždeň fandili našim športovcom na olympijských hrách.

Správna rada Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru potom mala náročnú úlohu vybrať tých najlepších. Posudzovali nielen originalitu príspevkov, ale aj sociálny aspekt prihlásených športovcov. Medzi 25 vybraných finalistov sa následne na základe hlasovania verejnosti rozdelilo 34-tisíc eur.

V šiestom ročníku grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! mali súťažiaci za úlohu propagovať seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. Pre Emu bola táto sociálna sieť novinkou, takže jej začiatky v súťaži boli poriadne náročné. „Pri práci mi veľmi pomohli hlavne kamaráti a staršia sestra. Moji sledovatelia mi dávali väčšinou pozitívnu spätnú väzbu, dokonca ich niektoré moje príbehy aj pobavili. Menší problém mi robila časová náročnosť, keďže v tom období sme boli na sústredení, kde bolo prvoradé všetko poctivo odtrénovať.“

Vo finále grantového programu skončila na celkovom druhom mieste a v rámci jednotlivcov dostala najviac hlasov zo všetkých. 3400 hlasov znamenalo finančný grant vo výške 3000 eur. „Finančný grant určite využijem na športovú prípravu ako kúpa výstroja a tiež na sústredenia,“ objasňuje talentovaná športovkyňa.

Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
[email protected]

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV