Športové aktuality
5 min. čítania

Biatlonistka Ľubica Mituchová: Šíriť šport cez sociálne siete bola veľká výzva

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Mladá biatlonistka Ľubica Mituchová o svojom športe hovorí, že je to spojenie super výkonnosti, koncentrácie, inteligencie a občas aj trošku stratégie. Finalistka grantového programu Ukáž sa! sa už nevie dočkať letných sústredení, ktoré počas pandemických opatrení nemohla absolvovať.

K biatlonu sa Ľubica dostala úplne náhodne, pôvodne sa 5 rokov venovala zjazdovému lyžovaniu. Potom ju však uchvátili lyže v spojení so streľbou. „Je to krásne spojenie super výkonnosti, koncentrácie, inteligencie a občas aj trošku stratégie. Na biatlone ma najviac bavia rýchle behy, jazda na kolieskových lyžiach a streľba,“ hovorí mladá športovkyňa.

S kamarátmi v tíme sa motivujú navzájom

Mituchová je členkou dorasteneckého klubu Fan team. „Mám tam veľa kamarátov, s ktorými sa podporujeme a motivujeme k lepším výkonom. Pomáha nám v tom aj skvelá trénerka Jana Daubnerová, ktorá nás dokáže podporiť i poukázať na naše rezervy a poradiť, na čo sa máme sústrediť,“ vysvetľuje finalistka grantového projektu Ukáž sa.

Projekt Ukáž sa je podľa môjho názoru výborný nápad, pretože sa doňho môžu zapojiť všetci mladí športovci. Zvlášť pre tých, ktorí nepochádzajú z až takých dobrých sociálnych pomerov, to môže byť jediná možnosť, ako získať finančné zdroje a naďalej sa venovať svojmu športu, ktorý ich napĺňa. – Ľubica Mituchová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Jej tréningy cez leto sú zamerané hlavne na zlepšovanie techniky a výkonnosti. Jazdí na kolieskových lyžiach, trénuje streľbu, kondíciu zvyšuje imitáciami, výbehmi a vytrvalostnými behmi či posilňovaním. Zimnú prípravu zase napĺňa beh na bežkách, hlavne rýchle úseky, ale nechýba ani vytrvalosť, aby nevyšla z formy. „Snažím sa zlepšovať pravidelným tréningom, veľmi zdravou životosprávou a dodržiavaním rád trénerov,“ hovorí biatlonistka, ktorej vzorom je Anastasia Kuzminová.

Ľubica Mituchová.
Ľubica Mituchová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Sústredení sa už nevie dočkať

V najbližšej dobe čaká talentovanú biatlonistku príprava na letnú sezónu. „Už sa veľmi teším na sústredenia, ktoré sme v zime, pre pandemické opatrenia, nemohli absolvovať,“ dodáva športovkyňa, ktorá by sa raz chcela venovať biatlonu profesionálne. Ciele si dáva tie najvyššie - vybojovať zlato na olympijských hrách a získať malý aj veľký glóbus

Školské povinnosti zvládam aj popri biatlone na jednotku. „Tento školský rok som nastúpila na gymnázium a patrím k najlepším v triede. Je to síce veľmi náročné spojiť šport so školou, ale keď som sa posnažila, tak sa naozaj dajú stíhať obe.“

Šíriť šport cez sociálne siete bola veľká výzva

Sociálne siete sú fenoménom dnešnej dobe a neobchádzajú ani svet športu. Futbalové, cyklistické a aj biatlonové hviezdy majú množstvo fanúšikov, ktorých motivujú a inšpirujú.  Piaty ročník projektu Ukáž sa! bol zameraný teda práve sociálne siete. Mladí športovci si vyskúšali aké je to byť skutočný „influencer“. „Pre mňa bola skutočne veľká výzva šíriť svoj šport cez sociálne siete, pretože som to nikdy nerobila a úprimne, sociálnym sieťam svoj čas naozaj nevenujem. Určite to je dobrý nápad, pretože veľa mladých ľudí surfuje denne po sociálnych sieťach a môžu sa dostať na rôzne stránky alebo profily zamerané na šport a zdravý životný štýl. Tie ich môžu namotivovať k činnosti,“ hovorí Mituchová.

Snažila sa odlíšiť od ostatných

Vybraní mladí športovci propagovali počas letných mesiacov minulého roka seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. Finalisti grantového projektu Ukáž sa! tak fanúšikom dokázali, že to so svojím športom myslia naozaj vážne. Odhalili im aj kúsok zo svojho súkromia či športovej prípravy. Ako sa na Instagrame pracovalo mladej biatlonistke? „Snažila som sa to odlíšiť od ostatných, čo sa mi, myslím, podarilo. Určite sa tomu budem venovať aj naďalej, no menej, ako počas súťaže. Školské a športové aktivity majú u mňa prednosť.“

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Ľubica Mituchová získala 1 153 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. Finančný grant z projektu Ukáž sa, som využila na kúpu novej športovej výstroje, ktorú som s prechodom do dorasteneckého tímu, nevyhnutne potrebovala a tiež na úhradu tréningových poplatkov.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV