Športové aktuality
4 min. čítania

Biatlonistka Rebeka Tóthová: Chceme mať dobré zastúpenie na svetových podujatiach? Podporujme mladých športovcov

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Finalistka grantového projektu Ukáž sa! Rebeka Tóthová sa k biatlonu dostala po odporúčaní od mamy. Atletika, ktorej sa venovala pretým, ju prestala baviť, tak dala na matkinu radu. A tento šport sa jej zapáčil. Chce robiť všetko preto, aby sa zlepšovala a dosiahla tie najvyššie možné ciele.

Rebeka vyrastala v športovom prostredí. Rodičia ju aj jej štyroch súrodencov už odmala viedli k rôznym športovým aktivitám. Jej prvý kontakt s bežkami bol, už keď mala sedem mesiacov. Sedela som v nosiči na chrbte mojej mamy a poriadne som premrzla. Preto som sa vtedy “rozhodla”, že na bežky pôjdem už len po vlastných,“ hovorí mladá športovkyňa.

Pomôžte spolu s nami mladým talentom a darujte 2% z dane Nadácii SOŠ

Chcem pomôcť

Skončila tam, kde začala – pri bežkách

Postupne si osvojovala základy rôznych športov. Skúšala bicykel, zjazdové a bežecké lyžovanie, tenis, gymnastiku, futbal aj atletiku. Nakoniec som skončila tam, kde začala - pri bežkách. „Chodila som na atletiku, ale tá ma po čase prestala baviť a chcela som skúsiť niečo nové. Mamine sa vždy páčil biatlon, a tak mi navrhla že ho môžem skúsiť. Najprv sa mi to veľmi nepozdávalo, ale potom som našla to čaro,“ dodáva.

„Myslím, že je veľmi dôležité podporovať mladých športovcov, ak chceme mať dobré zastúpenie na svetových podujatiach. Veľa detí má talent, ale kvôli nedostatku prostriedkov ho nemá ako ďalej rozvíjať. Mne osobne tento projekt veľmi pomohol a myslím, že aj ostatným. Som veľmi rada, že som mala možnosť zapojiť sa.“ – Rebeka Tóthová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa!

Celý rok nerobíme to isté

Začala preto trénovať v tíme FAN klub biatlonu v Banskej Bystrici. Teraz sa presunula do dorasteneckého klubu Fan Team. „Najviac ma na biatlone baví asi to že nerobíme celý rok to isté. Napríklad v lete beháme alebo trénujeme na kolieskových lyžiach a v zime zase bežkujeme,“ vysvetľuje mladá biatlonistka, ktorá by chcela reprezentovať Slovensko na medzinárodných biatlonových podujatiach a zaradiť sa medzi svetovú špičku.

Úlohou súťažiacich v piatom ročníku projektu Ukáž sa! bolo využívať sociálnu sieť Instagram a ukázať všetkým fanúšikom, že to so športom myslia naozaj vážne. Ako bola spokojná so svojou prácou „influencerky“ Rebeka? „Keďže som s tým predtým nemala skúsenosti, bolo trochu ťažšie zorientovať sa v tom. Pokúsim sa zostať aktívna, lebo je to najlepšie na získanie sponzorov, ale hlavné je správne si rozdeliť čas a nebyť na sociálnych sieťach závislý.“

Grant na výstroj aj sústredenia

Pred projektom Ukáž sa! mladá biatlonistka sociálne siete veľmi nepoužívala. Na jednej strane si myslím, že sú dobré na šírenie športu a aktívneho životného štýlu. Lebo, kde si to pozrie viac ľudí ako na Instagrame alebo iných sociálnych sieťach? Ale na druhej strane, tým, že si to pozerajú a čítajú, z toho nakoniec asi aj tak nič nespravia. Namiesto toho, aby sa hýbali, trávia čas na mobile,” zamyslela sa.

Celkových víťazov Ukáž sa! na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré finalistom pripravil tím SOŠV, určila verejnosť v internetovom hlasovaní. Rebeka Tóthová získala v hlasovaní 1271 hlasov a finančný grant vo výške 1 000 eur. Na čo putoval finančný príspevok? „Použila som ho na sústredenia a kúpu športového výstroja, ktorý nie je práve najlacnejší.“

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV