Športové aktuality
6 min. čítania

Biatlonový príbeh Makovínyovej sa začal zatúlaným psom, dnes súperí s mládežníckou elitou

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Kristína Makovínyová na EYOF 2022 vo fínskom Vuokatti.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Na EYOF-e vo fínskom Vuokatti sa v európskej konkurencii nestratila a v pretekoch na 10 km obsadila 5. miesto. Pár týždňov predtým skončila na rovnako dlhej trati na MS juniorov a kadetov jedenásta. K biatlonu sa pritom Kristína Makovínyová dostala náhodou, keď sa jej pes zatúlal na strelnicu v Predajnej. Práve tam našla členka Juniorského olympijského tímu svoju lásku k tomuto športu.

„K biatlonu som sa dostala náhodou, keď sme boli na prechádzke so psom a odbehol nám na strelnicu v Predajnej. Tam som prvýkrát strieľala zo vzduchovky a úplne ma to očarilo. Dodnes sa mi streľba veľmi páči, ale bežky majú, samozrejme, tiež niečo do seba. Vtedy som mala nejakých 10 rokov a biatlon robím doteraz,“ spomína zverenkyňa Petra Kazára na svoje športové začiatky.

Na biatlone ju najviac upútalo spojenie dvoch rôznych športov. „Nikdy neviete, na ktorom mieste skončíte v cieli a aj favorit vie pokaziť preteky. Takisto môže prekvapiť doslova každý zo štartovky. To je niečo, čo v iných športoch nenájdete,“ hovorí rodáčka z obce Jasenie v breznianskom okrese.

Bežný tréningový deň biatlonistky

Prídeme na strelnicu, pripravíme si zbrane, začneme sušiť a rozcvičovať sa. Sušenie znamená, že strieľame bez nábojov, akoby na sucho. Rozcvička je taká klasická, trošku sa rozjazdíme, rozhýbeme kĺby a urobíme dynamický strečing. Potom nasleduje nástrel, ten sa robí aj pred pretekmi. Na nástrele si nastavíme dioptrie, podľa toho, ako sa zmenil vietor alebo svetlo. Preto väčšinou chodíme do strediska, kde máme preteky skôr, aby sme si tieto veci skontrolovali, pretože každá strelnica je iná. Po nástrele nasleduje hlavná časť. Väčšinou vytrvalosť alebo intervaly. Na vytrvalosti jazdíme a strieľame. Na intervaloch jazdíme rýchlo vo vysokých tepoch, v ktorých niekedy aj strieľame. Po hlavnej časti trošku vyjazdíme, zbalíme strelnicu, zbrane a na izbe robíme strečing.

Nestratí sa ani medzi mládežníckou elitou

V nedávno skončenej sezóne Kristína ukázala, že sa nestratí ani medzi svetovou či európskou konkurenciou. Na juniorských a kadetských MS v americkom Soldier Hollow obsadila 11. miesto vo  vytrvalostných pretekoch kadetiek na 10 km. Na Európskom zimnom olympijskom festivale mládeže vo Fínsku na rovnako dlhej trati finišovala piata. „S výkonmi som spokojná, zatiaľ sa mi darí, ale vždy sa máte kam posúvať a zlepšovať. To presne robím a budem robiť, kým sa bude dať. Na mojich výsledkoch majú svoj podiel práce aj ľudia okolo mňa, myslím hlavne trénera, maséra a servisný tím, ktorý nám dobre namaže lyže . To sa potom jazdí jedna radosť. Týmto by som sa im všetkým chcela poďakovať. Rovnako aj moja rodina ma veľmi podporuje a dodáva mi silu,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu 2022.

Na EYOFE obsadila v pretekoch na 10 km piate miesto.
Na EYOFE obsadila v pretekoch na 10 km piate miesto.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovenský olympijský a športový výbor  a Nadácia SOŠV zostavuje z 25 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na tento rok sumou celkovo 60 000 eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky. „Členstvo v Juniorskom olympijskom tíme si veľmi cením a som rada, že vybrali aj mňa. Teraz je na mne ukázať, že to nebolo zbytočné,“ hovorí Makovínyová.

Vo Fínsku bojovala aj za reprezentačné kolegyne

EYOF vo fínskom Vuokatti si užila aj napriek tomu, že koronavírus tesne pred odchodom znemožnil účasť jej dvom reprezentačných kolegyniam – Sáre Pacerovej a Barbare Skačanovej. „Mám určite zážitok na celý život. Videla som aj veľa iných športov naživo, o to viac sa mi tam páčilo. Spoznala som aj veľa nových ľudí či už zo Slovenska, alebo zo zahraničia. Bohužiaľ, z biatlonistiek som zostala sama, pretože Sára a Barča nemohli odcestovať. O to viac som sa snažila urobiť nejaký pekný výsledok aj za ne. Nakoniec to vyšlo na 5. miesto, z ktorého sa veľmi teším, ale stále to môže byť lepšie.

Pred prechodom k seniorkám chce vychytať všetky muchy

Prechod do vyššej kategórii je však náročný v každom športe, biatlon nie je výnimkou. „Športovci sú skúsenejší, majú lepšiu techniku na lyžiach, rýchlejšie nohy na trati, ale aj rýchlejšiu a presnejšiu streľbu. Mne to ešte nejaký ten rok potrvá, kým budem mať vek na seniorské kategórie. Dovtedy chcem vychytať všetky muchy, ktoré mám či už v streľbe alebo na behu,“ vymenúva niekoľkonásobná majsterka SR v letnom aj zimnom biatlone v mládežníckych kategóriách.

Študentke športového gymnázia už pomaly začína aj letná príprava. „Jazdíme na veľa sústredení, kde trénujeme streľbu, beh, posilňovanie, bicykel, kolieskové lyže a mnoho ďalšieho. Máme aj letný biatlon, kde beháme a normálne strieľame ako cez zimu. Letná príprava je veľmi komplexná a náročná. Ale to ma na tom napĺňa a baví najviac. Zimné preteky beriem ako za odmenu a o to lepší pocit to je, keď sa práve podarí urobiť výsledok,“ opisuje talentovaná pretekárka.

O sociálnych sieťach

Sociálne siete sú výborná vec na propagovanie alebo zdieľanie svojho života. Ale má to aj svoju zlú stránku, ktorú športovci vnímajú asi trošku viac ako iní ľudia, hlavne keď sa im nedarí. Áno, aj ja som na nich, ale zatiaľ ich až tak veľmi neriešim, pretože nechcem zdieľať úplne všetko a nemám ani žiadne spolupráce, takže zatiaľ skôr ja sledujem ľudí, ktorí ma zaujímajú.

Sagana obdivuje za ležérnosť, Lessera za vytrvalosť

Členka ŠK Železiarne Podbrezová má viacero športových vzorov. „Sagan sa mi páči svojím ležérnym prístupom a ako to berie s vtipom. Vlhovú obdivujem za to, ako sa dokázala prepracovať na vrchol v podstate bez nejakej väčšej pomoci. Z biatlonu mám rada Emiliena Jacquelina, je mi sympatický. Erika Lessera tiež obdivujem, že dokázal robiť biatlon do takého vysokého veku a stále patril medzi špičku. Zo žien sa mi páči Ida Lienová a Julia Simonová, ľudia mi dokonca hovoria, že lyžujem ako ona.“

Jej najväčší športový sen nie sú olympijské hry, ale robiť šport ako najlepšie môže. „Verím, že nie je dôležitý cieľ, ale cesta k nemu. Samozrejme, to neznamená, že nechcem vyhrávať alebo byť spokojná s priemerom, práve naopak,“ dodáva na záver.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV