Šport a olympizmus
4 min. čítania

Bikrosárka Dominika Maniková: Správne padať? Taká vec neexistuje

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Dominika Maniková.
Foto
Archív DM

Cyklistka Dominika Maniková na prelome júla a augusta obsadila 7. miesto na juniorských MS v bikrose. Členka Juniorského olympijského tímu 2022 síce na trati spadla, no napriek tomu je s výsledkom spokojná. Spravila všetko, čo bolo v jej silách.

Keď mala Dominika asi 5 rokov, dostala od rodičov za úlohu vybrať si šport, ktorému sa bude venovať. Vybrala si tenis. „A tak ma moja mamina odviedla na môj prvý tenisový tréning. Keď som si však uvedomila, že na tréningu nebudem sama, ale budú tam aj iné deti, otočila som sa a odišla som,“ spomína na svoj športový začiatok.

Zvíťazil šport staršieho brata

Raz ju však starší brat zobral na jeho bikrosový tréning. „Najprv sa mi to vôbec nepáčilo, ale viac-menej som nemala na výber, tak som trénovala spolu s ostatnými. Ku koncu tréningu som mala aj zopár nových kamarátov. Tak som sa rozhodla, že na tréningy budem chodiť častejšie.“

Pochádza zo športovej rodiny. Je otec prevádzkuje posilňovňu, v ktorej s bratom máva tréningy, Mama má tanečný klub, v ktorom spolu traja súrodenci Manikovci vyrastali.

Bežný tréning Dominiky Manikovej

Moje tréningy nie sú ničím špeciálne, každý utorok a štvrtok máme tréning na bikrosovej trati a ostatné dni trénujem vo fitku. Tréning sa bežne začína rozcvičkou a krátkym rozjazdením na dráhe, potom podľa výberu trénera máme tréning viac zameraný na technickú jazdu alebo na kondičnú a vytrvalostnú.

Všetkým, ktorí sa ešte s bikrosom nikdy nestretli, vždy hovorí, že to je ako motokros, len na bicykli. „Ide o to byť čo najrýchlejší a čo najlepšie prejsť dráhu,“ vysvetľuje členka BMX klubu Rača.

Na veľkých pretekoch už ako osemročná

Už ako osemročná sa zúčastnila na veľkých pretekoch – majstrovstvách Európy v Belgicku. „Nevedela som, čo od toho očakávať, ale nakoniec som sa dostala až do finále, kde som sa umiestnila na šiestom mieste.“

„Ak by ste mi vtedy povedali, že o zopár rokov budem jazdiť v elitnej kategórii a budem v Juniorskom olympijskom tíme, bola by som na seba nesmierne hrdá. Je to pre mňa pocta a som hrdá na to, že môžem byť členkou Juniorského olympijského tímu,“ dodáva Maniková.

O dobrý výsledok na MS juniorov ju pripravil pád

Dominika sa na konci júla zúčastnila na svetovom šampionáte v BMX. V juniorskej kategórii obsadila skvelé 7. miesto. O lepší výsledok ju pripravil kontakt so súperkou z Nového Zélandu a následný pád. „S výsledkom som viac ako spokojná, keďže sa mi ešte nikdy počas mojej kariéry nepodarilo dostať do finále na MS. Vo finálovej jazde som do toho chcela dať všetko a hlavne som si to chcela užiť. Dopadlo to, bohužiaľ, tak, ako to dopadlo a po páde som finišovalo siedma. Nevnímam to vôbec ako sklamanie a som šťastná z toho, že som sa dostala až do finále. Môžem povedať, že som pre to spravila všetko, čo bolo v mojich silách.“

Správne padať? Taká vec neexistuje

Adrenalínový šport sa nezaobíde bez pádov. „Málokedy je to pád, pri ktorom sa jazdcovi nič nestane, keďže vo vyšších kategóriách je už podstatne vyššia rýchlosť. Taká vec, ako “správne padať”, podľa mňa neexistuje. Jediné, čo sa vieme naučiť, je jazdiť tak, aby sme pádom predišli,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu.

Medzi jej najčastejšie úrazy patria zlomené ruky a zodrané lakte, vážnejších úrazov mala podľa jej slov iba zopár. „Napríklad otras mozgu, narazená chrbtica alebo natrhnutý sval v ruke,“ vymenúva mladá športovkyňa. „Moji rodičia sa o mňa báli a stále sa aj boja, lebo pád môže byť veľakrát spôsobený aj chybou súpera a nie vždy sa mu dá predísť,“ dodáva.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV