Športové aktuality
5 min. čítania

Birmingham je ideálne miesto pre menšie podujatia ako olympijské hry

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Pohľad na Birmingham v Alabame.
Foto
IWGA

Svetové hry sú pre športovcov v neolympijských športoch vrcholné podujatie. V mnohom sa Svetové hry podobajú na olympijské hry, v niektorých veciach za nimi zaostávajú, v niektorých ich prekonávajú.

Birmingham sa veľkosťou obyvateľov podobá na Košice, aj keď v celej aglomerácii žije oveľa viac ľudí. Športová infraštruktúra je vďaka tunajšej Alabamskej univerzite na vysokej úrovni. Aj preto investície do športovísk pre Svetové hry boli len minimálne a mesto si trúflo hostiť podujatie, ktoré je o čosi väčšie ako zimné olympijské hry a tretinové v porovnaní s olympijskými hrami. Olympijské hry by vzhľadom na svoje kapacitné možnosti nemohol hostiť, ale pre podujatia menšieho rozsahu je to ideálne miesto.

Na Svetové hry využívajú aj parky

Priestory už nevyužívanej oceliarne Sloss sa premenili na športovisko.
Priestory už nevyužívanej oceliarne Sloss v Birminghame sa premenili na športovisko.
Foto
IWGA

Okrem univerzitných športovísk sa využili aj výstavné haly a kde to priestor umožňoval, tak aj miestne parky. V Avondale tak vznikla improvizovaná lukostrelnica, v Slosse na mieste bývalej, dnes už uzatvorenej, oceliarne zasa park pre plážovú hádzanú, parkúr a športové lezenie. Preťahovanie lanom umiestnili organizátori do stredu tréningového atletického štadióna, lakros na univerzitný futbalový štadión, petanque a ďalšie guľové disciplíny na lúku neďaleko neho.

Nový je len štadión Protective, dejisko oboch ceremoniálov a súťaže v lietaní s dronmi. S týmto štadiónom sa v pôvodných plánoch nepočítalo, keďže mal byť hotový až po skončení Svetových hier. Posun podujatia o rok však umožnil, že sa stal po dokončení ich centrom.

Zlepšujúca sa organizácia Svetových hier

Organizácia podujatia sa zlepšuje zo dňa na deň. Ak by ste prišli do Birminghamu niekoľko dní pred podujatím, mali by ste veľké problémy zistiť, kde sa čo koná. Nič nefungovalo, v akcii bolo len zopár dobrovoľníkov pri ubytovaní a ani tí nemali dostatok informácií. S dňom slávnostného otvorenia sa však spustil aj veľký stroj a zo dňa na deň sa organizačne vylepšuje. Miestnym patrí pochvala, že sa snažia vždy pomôcť, aj keď niekedy ani nevedia ako.

Prvýkrát v histórii organizátori ubytovali športovcov na jednom mieste. V minulosti boli rozmiestnení v rôznych hoteloch po športoch. Tentoraz ich organizátori sústredili do dedín v rámci internátov Alabamskej univerzity a Birmingham Southern College.

Na rozdiel od olympijských hier však nebývajú športovci spolu s krajanmi, ale sú do jednotlivých komplexov rozdelení podľa športov. Členovia ich podporných tímov zasa musia bývať v okolitých hoteloch. Vzdialenosti však nie sú veľké a pešo je to tiež všade relatívne blízko. Špecifikom Svetových hier je, že športovec môže prísť maximálne 3 dni pred svojou súťažou a väčšinou na ďalší deň po jej skončení musí odcestovať domov.

Prekvapením je bezpečnosť

Všetci sa môžu podľa miesta ubytovania stravovať v jedálni. Tá však nie je otvorená 24 hodín denne, ale má presne určené časy pre raňajky, obedy a večere. Ak sa niekomu končí súťaž neskoro večer, má jednoducho smolu, teplú stravu už nedostane.

Podobne ako na olympijských hrách aj na Svetových už funguje kyvadlová doprava. Na niektoré chodí raz za hodinu, inde raz za 30 minút. Aj ona začala fungovať až v deň slávnostného otvorenia.

Zápasy florbalového turnaja sa hrali na výstavisku.
Zápasy florbalového turnaja sa hrali na výstavisku.
Foto
IWGA

Prekvapením je však bezpečnosť. V USA by sme pri podobne veľkých podujatiach očakávali na každom kroku a pri každom vstupe na športovisko veľké bezpečnostné prehliadky. Rovnaká ostražitosť je aj na olympijských hrách bez ohľadu na to, kde sa konajú. V Birminghame sú však zväčša len zbežné, organizátori pustia účastníkov bez kontroly, občas skontrolujú vizuálne batoh. Nie je to pravidlom, občas bývajú kontroly prísne. Pri vstupe na finále in-line hokeja kontroloval všetky batohy účastníkov policajný pes.

Policajtov a pracovníkov rôznych tímov FBI však vidíme na športoviskách často. Príslušník miestnej polície je v každom autobuse, ktorý chodí na športoviská.

Prekvapením sú aj tlačové strediská. Hlavné tlačové centrum umiestnili Američania do miestnosti pre 100 novinárov. Žiadne informačné brožúry, minimum informácií. Najviac ich je na webe podujatia, mnohé si je však potrebné zistiť až priamo na podujatí.

Na niektorých športoviskách sú aj lokálne tlačové centrá, ich vybavenie je však veľmi skromné. Zopár stoličiek a stolov, žiadne zástrčky, žiadni dobrovoľníci či koordinátori. Médiá majú voľný pohyb, pre miestnych žurnalistov je však plocha športoviska posvätná a nedovolia si vstúpiť na miesta, kde vedia, že nemajú byť.

Obchod so suvenírmi je slabý

Organizátori vybudovali aj World Games Plazza. Pod diaľničným privádzačom umiestnili zopár stánkov, jeden obchod s fanúšikovskými predmetmi, vozíky s občerstvením a veľké pódium. V priestore sa konajú každý deň rôzne akcie a koncerty, ktoré zvyšujú záujem miestnych o podujatie.

V porovnaní s olympijskými hrami na Svetových pokrivkáva obchod s fanúšikovskými predmetmi. K dispozícii je len zopár tričiek, mikín a šiltoviek nižšej kvality za vyššie ceny. Chýbajú napríklad na olympijských hrách populárne plyšové postavičky maskotov, odznaky či iné zberateľské predmety.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV