SOŠV
Blog
8 min. čítania

Blog Jany Gantnerovej, mladej slovenskej ambasádorky II. zimných olympijských hier mládeže v Lillehammeri

Jana Gantnerová

Od 12. do 21. februára 2016 hostil nórsky Lillehammer II. zimné olympijské hry mládeže (ZOHM). Počasie organizátorom žičilo a takmer celé podujatie sa uskutočnilo v príjemných mrazivých podmienkach a pod slnečnými lúčmi. Celkove to pozitívne ovplyvňovalo náladu, ktorá vládla v slovenskej výprave.
 
Krásnu atmosféru a pocit domova nám pripravil aj náš veľvyslanec v Osle František Kašický, ktorý nás už pri prílete do Nórska srdečne vítal aj so svojím tímom z veľvyslanectva a počas celých hier prejavoval podporu a záujem o naších mladých športovcov a ich výkony.
 
Mala som to šťastie, že na základe nominácie Slovenského olympijského výboru som mohla v Lillehammeri pôsobiť ako mladá ambasádorka našej výpravy a bývala som v Olympijskej dedine. Mojou úlohou bolo starať sa o aktívnu účasť našich športovcov na aktivitách v rámci edukatívneho programu podujatia s názvom Learn&Share.
 
Mládežnícke olympijské hry sú dieťaťom bývalého prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacqua Roggeho. On podujatiu vdýchol hlavnú myšlienku prepojenia športového súťaženia s edukáciou mladých športovcov, aby sa z nich v budúcnosti stali športové vzory pre ďalšiu generáciu a širokú verejnosť.
 
V Lillehammeri sa organizátori mladým športovcom pokúsili čo najviac priblížiť atmosféru "veľkých" olympijských hier. Mesto malo v tomto smere výbornú vlastnú skúsenosť so ZOH, ktoré s veľkým úspechom hostilo v roku 1994.
 
Mladí športovci sa učili najmä základným pravidlám, ktoré sú spoločné pre učastníkov všetkých olympijských hier – veľkých aj mládežníckych. Išlo najmä o povinnosť nosiť akreditáciu non-stop so sebou, kontroly pri vstupoch do Olympijskej dediny aj do jedálenských priestorov, či bezplatné poskytovanie všetkých jedál a nápojov.

Zóna Learn&Share, v ktorej sa odohrávali všetky edekutívne aktivity v rámci ZOHM. FOTO: JANA GANTNEROVÁ
Zóna Learn&Share, v ktorej sa odohrávali všetky edekutívne aktivity v rámci ZOHM.
Foto
JANA GANTNEROVÁ

Veľký rozdiel oproti klasickým olympijským hrám bol v edukatívnej časti. Tá na predošlých mládežníckych olympiádach niesla názov Cultural and Education Programme (CEP), čiže Kultúrno-vzdelávací program. V Lillehammeri sa všetky aktivity v tomto duchu už konali pod novým názvom Learn&Share, teda voľne preložené Uč sa a zdieľaj.

Nórske olympijské múzeum v Lillehammeri tiež lákalo záujem. FOTO: JANA GANTNEROVÁ
Nórske olympijské múzeum v Lillehammeri tiež lákalo záujem.
Foto
JANA GANTNEROVÁ

Centrom tohto programu sa stal zimný štadión, v ktorom počas ZOH 1994 hrali zápasy aj naši hokejisti. Počas ZOHM jednu jeho časť premenili organizátori na jedáleň. Nuž a prechádzalo sa do nej cez priestory vzdelávacích aktivít, teda cez zónu Learn&Share.
 
Edukatívne aktivity v rámci ZOHM v Lillehammeri boli rozdelené na štyri sekcie - Tvoje telo, Tvoje príbehy a vyjadrenia, Tvoje konanie, Tvoja kariéra.

Bobista Jakub Čiernik s Janou Gantnerovou a s členkou MOV na Slovensku Dankou Bartekovou.
Bobista Jakub Čiernik s Janou Gantnerovou a s členkou MOV na Slovensku Dankou Bartekovou.

Aktivity boli stavané tak, aby zábavnou a zároveň náučnou formou mládeži vštepili základné vedomosti, ktoré by mal mať každý vrcholový športovec. Napríklad Svetová antidopingová agentúra (WADA) pripravila pre športovcov vedomostný test. Podobne bola postavená aj aktivita Medzinárodného olympijského výboru zameraná na propagáciu fair play. Prevenciu proti zraneniam zase prezentovali ukážkou cvikov, ktoré by mal športovec cvičiť zamerané jednotlivo na každý šport. Tieto cviky zhrnuli do voľne prístupnej mobilnej aplikácie.
 
Komisia športovcov MOV, v ktorej pôsobí aj známa slovenská strelkyňa a členka MOV Danka Barteková, mala na starosti sekciu "Tvoja kariéra". V jej rámci pomocou aplikácií ukazovali mladým športovcom, ako si rozvrhnúť deň, kým sa nechať ovplyvňovať, či ako sa dá na základe analýzy ich vlastností a silných stránok odhadnúť, v akej oblasti sa uplatnia po ukončení kariéry.
 
Ďalšiu aktivitu predstavovala ukážka ekológie a tzv. zelené hry. Prostredníctvom rôznych videí a roz

Momentka zo stánku Olympijskej solidarity MOV. FOTO: JANA GANTNEROVÁ
Momentka zo stánku Olympijskej solidarity MOV.
Foto
JANA GANTNEROVÁ

hovorov v rámci tzv. "fotofinišu", či "bezpečného športu" sa MOV zase snažil poukázať na problém sexuálneho obťažovania a iných útokov, na ktoré musí byť mladý športovec pripravený.

Takisto bola odprezentovaná aj inštitúcia Olympijskej solidarity MOV, prostredníctvom  ktorej MOV z výnosu z predaja vysielacích práv významne podporuje rozmanité aktivity národných olympijských výborov na základe ich projektov.
 
MOV nezabúdal ani na trénerov. Počas celých hier fungoval trénerský kútik, v ktorom sa striedali rôzni odborníci z Nórskeho olympijskeho inštitútu. Tréneri s nimi mohli viesť debaty na tému tréningov, koučingu, alebo aj na iné témy.
 
V rámci programu Learn&Share záujemcovia absolvovať aj exkurzie do tovární  na výrobu lyží, resp. lyžiarskych voskov Madshus a Swix. Tie si vychutnali najmä lyžiari, bežci na lyžiach, biatlonisti a snouboardisti, ktorí sa mohli čo-to naučiť o zložení lyží, alebo a výrobe a správnom použití voskov.

Slovenské hokejistky na workshope Jedz zdravo. FOTO: JANA GANTNEROVÁ
Slovenské hokejistky na workshope Jedz zdravo.
Foto
JANA GANTNEROVÁ

Z môjho pohľadu jedna z najzaujímavejších aktivít bola "jedz múdro". V jej rámci najprv urobili prednášku o správnom stravovaní - čo a kedy by mal športovec jesť - a následne vybrali niekoľko receptov. Mladí športovci podľa nich sami varili a potom si navarené aj zjedli. Presvedčili sa, že variť zdravo skutočne nie je také náročné.
 
Okrem týchto aktivít, ktoré boli voľne prístupné každý deň, sa konali aj rozhovory so šampiónmi, v ktorých sa úspešní športovci delili o svoje skúsenosti a radili mladým olympionikom.

Naše sánkarské družstvo na obede so slávnym Wolfgangom Lingerom. FOTO: JANA GANTNEROVÁ
Naše sánkarské družstvo na obede so slávnym Wolfgangom Lingerom.
Foto
JANA GANTNEROVÁ

MOV v spolupráci s medzinárodnými športovými federáciami vybral 15 športových vzorov, ktoré boli počas konania ZOHM pri jednotlivých aktivitách stále v blízkosti športovcom. Dalo sa s nimi dohodnúť si aj samostatný program, ako napríklad spoločný obed. Naše sánkarske družstvo využilo túto príležitosť a obedovalo s bývalým skvelým sánkarom Wolfgangom Lingerom.
 
Počas konania celých hier bola aj možnosť navštíviť miestne Nórske olympijské múzeum a naučiť sa niečo nielen o olympijských hrách ako takých, ale aj zoznámiť sa s olympijskými úspechmi Nórov, či pripomenúť si ZOH 1994 v Lillehammeri.

Naše hokejistky na workshope Tvoja kariéra. FOTO: JANA GANTNEROVÁ
Naše hokejistky na workshope Tvoja kariéra.
Foto
JANA GANTNEROVÁ

Všetky aktivity boli samozrejme odmeňované. Aj celková účasť na aktivitách bola podnecovaná rôznymi výhrami. Organizátori ZOHM taktiež podnecovali domácich fanúšikov, aby chodili podporovať športovcov. Prostredníctvom mobilnej aplikácie organizovali rôzne súťaže, prístupné pre všetkých.
 
Naši športovci mali aj možnosť stretnúť a porozprávať sa s Dankou Bartekovou, ktorá si v Lillehammeri vykonávala povinnosti vyplývajúce z členstva v komisii športovcov MOV a napríklad oboznamovala mladých športovcov s pravidlami play fair. Hokejistke Miške Hájnikovej sa dostala pocta, že mohla obedovať s prezidentom MOV Thomasom Bachom a s členkou komisie športovcov Angelou Ruggierovou.
 
Z môjho pohľadu ako trojnásobnej olympioničky v zjazdovom lyžovaní program Learn&Share predstavuje veľkú pomoc pre celkový rast mladých športovcov, z ktorých niektorí by mohli štartovať už na ZOH 2018 v Pjongčangu. Veď ja som na mojej prvej zimnej olympiáde štartovala už vo veku 16 rokov v Turíne 2006. Účastníci ZOHM v Lillehammeri nadobudli vďaka programu Learn&Share vedomosti, ku ktorým som sa ja ako športovec dopracovávala počas celej svojej kariéry - a nikto mi ich nenaservíroval takto na jednom mieste.

Cenna pamiatka Jany Gantnerovej na Lillehammer - spoločná fotografia s prezidentom MOV Thomasom Bachom.
Cenna pamiatka Jany Gantnerovej na Lillehammer - spoločná fotografia s prezidentom MOV Thomasom Bachom.

Na druhej strane, je ťažké zhodnotiť, či sa mnohí športovci skutočne niečo naučili. Predsa len vekové rozpätie účastníkov 15 - 18 rokov je značné a zahŕňa búrlivé obdobie puberty. Verím však, že všetci naši športovci sa pri „lovení“ odmien a darčekov naučili veľa zaujímavých vecí, ktoré im pomôžu v ďalšej športovej kariére aj v živote.
 
Jediným negatívom, ktoré som pozorovala v našej výprave, bola slabá cudzojazyčná gramotnosť našich mladých športovcov. Tento nedostatok bol výrazne citeľný a znemožňoval, aby naši športovci mohli absorbovať úplne všetky vedomosti, ktoré im boli ponúkané.
 
Pre mňa ako mladú ambasádorku bolo pôsobenie v Lillehammeri neuveriteľným zážitkom - z pohľadu športového, náučného, aj ľudského. Mala som možnosť stretnúť sa s množstvom významných osobností. Nestáva sa každý deň, že máte príležitosť stretnúť a rozprávať sa s nórskou kráľovnou, debatovať s korunným princom na tému dôstojnosti v športe a ako zlepšovať šport, či vyfotografovať sa s prezidentom MOV Thomasom Bachom...

Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV