Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Bojovníčka na pohľadanie sa nikdy nevzdáva: Karate mi dodalo sebavedomie

(lb, pp, krš)
Michaela Čukanová.
Foto
Archív Michaela Čukanová

O talenty nie je na Slovensku núdza ani v bojových umeniach. Dôkazom toho je aj karatistka Michaela Čukanová, členka Juniorského olympijského tímu. Mladá Bratislavčanka má za sebou prvé úspechy aj na medzinárodnej scéne. Aké možnosti jej tento šport ponúkol a v čom jej pomohol, sa dočítate v nasledujúcom príbehu.

Michaela Čukanová o Juniorskom olympijskom tíme

„Som rada, že som členkou Juniorského olympijského tímu. Členstvo v ňom mi pomáha plniť moje ciele a sny. Finančná podpora mi uľahčuje prípravu a účasť na súťažiach v rôznych krajinách. Dostávame aj rôzne výzvy, do ktorých sa zapájame. Dozvedáme sa, ako to ide vo svete dospelých športovcov. Páči sa mi, že sme utvorili komunitu, v rámci ktorej sa spoznávame. Spoločne sme si vytvorili skupinu, v ktorej si píšeme a posielame videá.”

Ku karate sa dostala ako sedemročná. Veľkú úlohu v tom zohrala aj náhoda. „V maminej práci som stretla syna jej šéfa, ktorý mi ukázal nejaké cviky. Vyskúšala som to a hoci tomu nechceli veriť, išlo mi to. Asi som prirodzený talent, a tak ma prihlásili na karate,“ spomína na svoje začiatky Čukanová, ktorú vždy lákalo nepoznané. „Odmalička som vymýšľala, stále som mala potrebu niečo skúmať a skúšať. Karate ma priťahovalo aj svojím nebezpečenstvom. Som rada, že som si ho vybrala. Doteraz ma baví a určite by som nemenila,“ dodáva členka Juniorského olympijského tímu.

Po zmene prišli prvé úspechy

Prvých šesť rokov sa venovala športovému zápasu kumite. „Vtedy bolo pre mňa prvoradé a darilo sa mi v ňom, ale potom som z osobných dôvodov prestúpila na súborné cvičenie kata,“ vysvetľuje Čukanová. Zakrátko sa dostavili aj prvé úspechy. „Po troch mesiacoch prípravy som išla na majstrovstvá Európy a v ruskom Soči som v roku 2018 získala prvú medailu - v kata kadetiek vekovej kategórie 14 a 15-ročných som skončila druhá. O rok neskôr som toto umiestnenie na striebornom stupienku obhájila na európskom šampionáte v dánskom Aalborgu,“ hovorí členka TJ Rapid Bratislava, ktorá má v zbierke úspechov aj 3. pozíciu z Mládežníckej ligy v chorvátskom Umagu.

Inšpiráciu má v osobe trénerky

Vo svojom klube sa pripravuje pod vedením trénerky Kataríny Longovej. „Určite je to môj vzor. Má veľmi veľa medailí z ME, akademických MS a ďalších šampionátov. Trénerka je pre mňa najväčšou inšpiráciou,“ priznala Čukanová. Medzi jej vzory radí aj Japonku Kijou Šimizuovú. „Patrí medzi najšpičkovejšie karatistky v kata medzi ženami. Inšpirujú ma aj Slovenky v mojom okolí. U nich vidím, že sa dá presadiť aj na medzinárodnej scéne,“ dodáva sedemnásťročná športovkyňa. Čukanová ešte netuší, na akej súťaži sa vinou prerušenia športového diania pre koronavírus najbližšie predstaví. „Tento rok by som rada uspela v rámci Mládežníckej ligy v Mexiku či v Taliansku, kde by som chcela získať medailu. Veľmi veľa to pre mňa znamená, lebo tieto podujatia sú početne obsadené. Na budúci rok vo februári by sa mali ME konať vo Fínsku, kde by som už v staršej kategórii rada bojovala o medailu,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu, ktorá trénuje šesťkrát týždenne. Svoj čas si musí zadeliť tak, aby ako študentka gymnázia v Bratislave stíhala aj školské povinnosti.

„Karate mi dodalo sebavedomie a pomohlo mi, aby som sa nebála postaviť človeku, keby som sa ocitla v ohrození,“

Vďaka karate a účasti na rôznych významných pretekoch má možnosť spoznávať rôzne kúty sveta. „Je to veľká česť, že som mala možnosť precestovať svet. Určite je to veľké lákadlo, som šťastná, že som dostala túto príležitosť. Nečakala som, že sa dostanem na také miesta. Ešte viac ma to motivovalo,“ priznáva mladá športovkyňa. Karate ju okrem toho pripravilo aj na nebezpečné situácie, ktoré môže priniesť bežný život. „Nie je to rozhodne na škodu. Povedala by som, že je skôr prospešné mať takýto koníček. Pokiaľ ide o sebaobranu, karate mi dodalo sebavedomie a pomohlo mi, aby som sa nebála postaviť človeku, keby som sa ocitla v ohrození,“ hovorí Čukanová. Toto športové odvetvie je pre ňu v každom prípade motiváciou. Bojovníčka sa ani v ňom nikdy sa nevzdáva. „Veta - Nič nie je stratené - ma úplne vystihuje,“ priznáva Bratislavčanka, ktorú dopredu posúvajú aj prehry v karate.

Michaela Čukanová pozitívne prijala svoje zaradenie do Juniorského olympijského tímu, ktorý zostavujú Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV. Podporovateľmi Juniorského olympijského tímu sú LYNX, Kooperativa a Nadácia SPP. Exkluzívnym partnerom slovenských olympionikov je lotériová spoločnosť Tipos. Som rada, že som členkou Juniorského olympijského tímu. Členstvo v ňom mi pomáha plniť moje ciele a sny. Finančná podpora mi uľahčuje prípravu a účasť na súťažiach v rôznych krajinách. Dostávame aj rôzne výzvy, do ktorých sa zapájame. Dozvedáme sa, ako to ide vo svete dospelých športovcov. Páči sa mi, že sme utvorili komunitu, v rámci ktorej sa spoznávame. Spoločne sme si vytvorili skupinu, v ktorej si píšeme a posielame videá,“ dodala Čukanová.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV