Šport a olympizmus
4 min. čítania

Bojovník Adam Janičko chce ísť ďalej. Pomocnú ruku mu podáva aj Nadácia SOŠV

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Adam Janičko a jeho tréner Jozef Kolozsy.
Foto
Archív PJ

Kickboxer Adam Janičko skončil po nešťastnom páde na lyžovačke v bdelej kóme. V rehabilitačnom centre v poľskom Krakove robí pokroky, no liečba je dlhá a finančne náročná. Rodine Janičkovcov podáva pomocnú ruku aj Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru. Pridať sa k finančnej zbierke a pomôcť Adamovi ísť ďalej môžete aj vy.

Chcem Adama podporiť

Adam bol ako každý iný chlapec. Miloval život, hudbu, knihy, zábavu a šport bol preňho všetkým. Študentovi gymnázia, majstrovi Slovenska a bronzovému z majstrovstiev sveta v kickboxe sa na lyžovačke vo februári 2019 počas jarných prázdnin zmenil život. Po ťažkom páde na hlavu zostal v bezvedomí. Vrtuľníkom ho previezli do nemocnice, kde lekári museli oznámiť jeho rodičom zlú správu. Pri páde došlo k poškodeniu mozgu, diagnóza znela vigílna kóma.

Po dlhých týždňoch v nemocniciach sa rodičia od mája 2019 začali starať o Adama v domácom prostredí. Mama, otec i jeho dvaja súrodenci mu venovali všetku pozornosť. Rodina Janičkovcov, ktorej sa život otočil naruby, začala hľadať riešenia na zlepšenie Adamovho zdravotného stavu.

Kickboxer Adam Janičko (vľavo) skončil po nešťastnom páde na lyžovačke v bdelej kóme.
Kickboxer Adam Janičko (vľavo) skončil po nešťastnom páde na lyžovačke v bdelej kóme.
Foto
Archív PJ

V Krakove robí pokroky, pobyt je však finančne náročný

Po čase ho umiestnili do rehabilitačného centra Votum v Krakove, v ktorom už po niekoľkých mesiacoch urobil veľké pokroky. Pobyt v tomto centre je finančne veľmi náročný a z dlhodobého hľadiska si ho rodina nemôže dovoliť. Janičkovci však chcú Adama v tomto centre udržať čo najdlhšie, aby sa jeho stav mohol neustále zlepšovať. „Z poisťovní sme nedostali ani korunu. Vravia, že nejakých tisíc eur by nám vedeli preplatiť. No zatiaľ sme nevideli ani jednu korunu. Musíme financovať jeho rehabilitácie a fyzioterapiu. Predtým sme to robili tak, že som s ním bol deväť mesiacov v Krakove. Teraz sme to po dohode s nimi zmenili, že bude lepšie, ak bude meniť prostredie. Po novom býva dva mesiace v Krakove a dva mesiace doma. Keď sme doma, chodí k nám domov terapeutka, cvičíme s ním aj ja, syn a manželka. A keď je v Krakove, idú tam všetky peniaze. Jeden mesačný pobyt stojí 5 až 6 tisíc eur. Plus náklady na opatrovateľku, lieky, cestu... Môže to byť aj 7 tisíc,hovorí otec Peter Janičko.

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru podporila Adama sumou 1 500 eur. Zároveň verí, že sa nájdu dobrí ľudia, ktorí prispejú aspoň malou sumou, ktorá pomôže Adamovi zmeniť život. „K podpore od Nadácie SOŠV sme sa dostali cez Adamovho trénera, ktorý ho viedol na kickboxe. Čím viac peňazí sa podarí vyzbierať, tým dlhšie ho môžeme v centre udržať. Je to len o tom. Každá koruna je pre nás dobrá.”

Chcem Adama podporiť

Bojovník Adam má pred sebou ešte dlhú cestu

Testy, ktoré mu robili v Poľsku, ukázali, že Adam je pri plnom vedomí, no nevie ovládať svoje ruky a nohy. „Vie napríklad, že mu stlačím palec, ruku potom odtiahne, lebo ho to bolí. Má poškodené nejaké cievky, tie však majú tendenciu obnoviť sa a zrásť. Nikto nevie povedať, kedy sa mu to spojenie v hlave spojí naspäť. Kým sa to udeje a začne to fungovať, nesmie sa udiať to, aby sa pospazmoval. To znamená, že by mu stiahlo svaly. Deje sa to ľuďom, ktorí sa nehýbu a dlho ležia v posteli. Tomu musíme zabrániť a zatiaľ sa nám to, vďaka rehabilitáciám, úspešne darí. Keby nerehabilitoval... Videl som veľa prípadov, ktoré pol roka nemali rehabilitácie a už prišli pospazmovaní. Je to potom ťažké vrátiť späť,” hovorí Adamov otec.

Jeho syn robí počas liečby pokroky, no stále má pred sebou dlhú cestu. „Niekedy mu poviem, Adam, a on sa na mňa pozrie, otočí hlavu. Sú nejaké momenty, nie je to však stále. V Poľsku som videl niekoľko ľudí, ktorým sa podarili veľké pokroky. Poznám chlapca zo Slovenska, vďaka ktorému sme sa do Krakova dostali, ktorý keď prišiel, mal takú istú diagnózu ako Adam. Jemu sa to však rýchlejšie zhojilo. Doktori na Slovensku povedali, že už z toho nič nebude. Dnes ten chalan už chodí, normálne funguje aj rozpráva,” dodáva pán Janičko, Adamov otec.

Projekt
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV