Športové aktuality
3 min. čítania

Brankárska jednotka Slovenska Branislav Konrád je rád, že je zdravý a žije

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Branislav Konrád je jednotkou slovenského tímu v Pekingu.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Brankár Branislav Konrád po úvodnom vystúpení hokejistov Slovenska na zimných olympijských hrách v Pekingu proti Fínsku (2:6) zopakoval medzi novinármi aj vetu, ktorú hovoril už viackrát: „Ja som hlavne rád, že som zdravý a žijem.“ Na olympijskom turnaji štartuje len niečo viac ako päť mesiacov po vážnom zranení, ktoré sa mohlo skončiť aj tragicky.

Začiatkom septembra utrpel 34-ročný brankár Olomouca hororové zranenie. V bránkovisku ho počas prípravného duelu nechtiac zasiahla do oblasti krku korčuľa Petra Koukala z Hradca Králové. Ľad okamžite zaliala krv, muž s maskou bol rýchlo v opatere zdravotníkov. Čepeľ korčule mu prerezala svaly na krku vrátane zdvíhača hlavy, mal poškodené nervy. Ak by dostal zásah o centimeter nižšie, bolo by ešte horšie. Človeka pri pohľade na tú situáciu až zamrazí.

Úspechom už návrat do bežného života

Prakticky do decembra navštevoval lekárov, mal len obmedzený pohyb. Dlhá rehabilitácia bola úspešná, rýchlo sa stal oporou Olomouca a v českej extralige sa opäť zaradil medzi najlepších brankárov.

„Pre mňa však bolo veľkým úspechom, že som sa vrátil do bežného i hokejového života. Som rád, že som stihol aj Peking. Po tom zranení som neveril, že sa stihnem dať do začiatku zimných olympijských hier dokopy a že budem vôbec na ľade. Je to taký malý zázrak, z ktorého mám veľkú radosť,“ hovoril ešte pred začiatkom olympijského turnaja muž, ktorý je na ňom slovenskou brankárskou jednotkou.

Zranenie ho v zápasoch nelimituje. Na krku nemá ani špeciálny nákrčník, chytá rovnako ako v predošlom období. „Asi by mi aj prekážal,“ priznal.

V reprezentácii bol v čase, keď jeho spoluhráči ešte nevedeli korčuľovať

V súčasnej reprezentácii je najstarší hokejista. Najcennejší dres si obliekol už v roku 2007, keď sa z Nitry dostal ako trojka popri Jaroslavovi Halákovi a Karolovi Križanovi aj na majstrovstvá sveta do Moskvy. Najmladší členovia olympijského výberu Juraj Slafkovský so Šimonom Nemcom vtedy ani netušili, že raz budú hokejisti. Korčuľovať sa tiež ešte nevedeli.

„Aj my už niektorí hovorili, že kazím mužstvu priemer,“ zasmial sa Konrád, ktorý už tradične na vrcholných akciách chytí v čistej bielej maske.

Olympijský úvod v Pekingu si predstavoval inak. V zápase s Fínskom síce jeho spoluhráči rýchlo strelili gól, avšak k výhre mali ďaleko. Po individuálnych chybách korčuliarov v slovenských dresoch inkasoval štyrikrát, neskôr pridali Fíni ďalšie dva góly.

„Možno do desiatej minúty na mňa prakticky nešla strela. Potom dali Fíni gól z nájazdu a kým som si siahol poriadne na puk, už som ho ťahal z bránky trikrát. Mohol som chytiť viac, výsledok mohol byť potom iný. My sme hrali, oni využívali šance,“ otvorene hovoril Konrád.

Slovensko odohrá ďalší zápas v Pekingu v piatok od 9.40 slovenského času, v Číne bude o sedem hodín viac.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV