Športové aktuality
3 min. čítania

Bratia Žampovci ostali pri sebe aj na výsledkovej listine

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Andreas a Adam Žampovci po druhom kole obrovského slalomu. Bratia ostali pri sebe aj na výsledkovej listine.
Foto
Archív AZ

Slovenskí reprezentanti Adam Žampa a Andreas Žampa majú za sebou prvé preteky na Misii Peking. V obrovskom slalome ostali pri sebe. Nielen v abecednom poradí, ale aj v tom konečnom. Obsadili skvelé 15. a 16. miesto.

Čínu v nedeľné ráno prekvapila snehová nádiela. Zrážky prekvapili nielen športovcov v horských strediskách v Jen-čchingu a v Čang-ťia-kchou. Snežilo aj priamo v Pekingu. Obrovský slalom sa tak konal za skutočných zimných podmienok a za výdatného sneženia. Adam štartoval prvé kolo s číslom 22, Andreas mal štartové číslo 35. Rýchla a agresívna jazda na hrane ich oboch dostala do druhého kola. Napriek niekoľkým chybám. Aj preto neboli Žampovci so svojou prvou jazdou spokojní.

Nič nie je stratené, vedeli pred druhým kolom

Ani slovom však nechceli hádzať vinu na snehové zrážky.  „Prvé kolo mi nevyšlo ako som chcel, sneh bol náročný, moje nastavenie mi nedovodilo ísť lepšie, bol som nahnevaný na seba,. Trošku ma to stiahlo, prišla prvá chyba. Chce to ísť naplno. V druhom kole sa budem snažiť dať do toho všetko. Nič nie je stratené,“ povedal Adam.

Na podmienky sa nechcel vyhovárať ani Andreas. „Sú pre všetkých rovnaké. Na začiatku som urobil chyby, to ma stálo čas. Nie je koniec, je tu druhé kolo, v ktorom sa budem snažiť podať čo najlepší výkon. Verím si aj v týchto podmienkach.“

A. Žampa bol chvíľu prvý aj druhý

Pre zlé počasie odložili organizátori druhé kolo o hodinu a štvrť. Ani pauza nezastavila Žampovcov v útoku za najlepším olympijským umiestením v obrovskom slalome. Prvý sa na trať dostal mladší Andreas, ktorý bol po prejazde cieľom priebežný líder. A držal sa tam, až dokedy sa na trať nedostal Adam. Bratsky ho však predbehol len o jednu pozíciu a o štyri desatiny sekundy. Slovenským fanúšikom sa tak na pár minút naskytol pekný pohľad – na prvých dvoch miestach svietila slovenská vlajka a meno „A. ŽAMPA“.

Čínština skomplikovala Adamovi kontrolu výsledkov

Žampovcom ich výkon v druhom kole stačil na 15. miesto Adama a 16. pre Andreasa. „Dnes super výsledok, ešte keď Andreas skončil 16. Dvaja bratia v takto vysokej pozícii je perfektné. Aj keďže to vyšlo na olympijských hrách a je to naše sezóne maximum,“ povedal v cieli Adam.

„V druhom kole som si povedal, že nemám čo riešiť a nemám čo stratiť. Na štarte mi povedali, že je Andreas prvý. Potešil som sa, že môžeme ísť jeden proti druhému v pozícii lídra. Prišiel som do cieľa, no tabuľa tam bola akurát po čínsky. Nevedel som najskôr, kto je prvý a kto druhý,“ dodal s úsmevom o peknom olympijskom príbehu.

Budem sa ešte zlepšovať, odkázal Andreas

Andreas si 16. miestom zabezpečil najlepší kariérny výsledok na vrcholnom podujatí. „Opäť sa potvrdilo, že olympijské hry nie sú ľahké. Kopec nebol najťažší, no podmienky boli. Nie tak ani viditeľnosť, ale sneh. Niekde bol extrémne šmykľavý, niekde zase priľnavý, o to viac ma teší, že sme skončili na 15. a 16. mieste. Pocity sú dobré, trošku ma mrzí jazda v prvom kole. Budem pracovať ďalej na tom, aby som sa zlepšovať a podával ešte lepšie výkony,“ odkázal fanúšikom na Slovensko.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV