Športové aktuality
6 min. čítania

Breaking z newyorskej ulice až na olympijské pódium

Ivan Janko
Majstrom Slovenska pre rok 2021 v breakingu sa stal Oliver Twister Pirhala
Foto
Luboš Plšek

Olympijská rodina sa v meste nad Seinou rozrastie. Pribudne k nej tanečná disciplína, ktorá vychádza z pouličného štýlu prepleteného akrobaciou a je umocnená dokonalým citom pre rytmus. BREAKING (v minulosti označovaný ako breakdance) je novinka, ktorá si však ide svojou cestou už desiatky rokov a prešla viacerými vývojovými fázami. A ak to vyjde, tak presne o dva roky o premiérové olympijské kovy zabojuje možno aj niekto zo Slovenska.

Breaking vychádza zo štyroch elementov takzvanej hip-hopovej kultúry. K nej sa postupom času zaradili Graffity, MC-ing-RAP, DJ-ij a samotný Breaking. Pod olympijské kruhy smeruje vyprofilovaný tanečný šport, ktorý je založený na improvizovaných súbojoch nazývaných Battle.

„Všetci súťažiaci majú svoje špecifické označenie. Muži sa nazývajú Bboy (Breaking-boy) a ženy Bgirl (Breaking-girl),“ vysvetlil Roman Šamudovský, ktorý patrí k zakladateľom úspešnej Školy Breaku v Bratislave. A rovnako ako všetci tanečníci, aj on používa umelecké tanečné meno – Dexter.

Breaking je súhra rytmu a tanca

Breaking má vlastné pravidlá, ale aj svoje špecifické prostredie a atmosféru, bez ktorej to jednoducho nejde. „Súčasťou battlov musí byť MC-master of ceremony, čiže moderátor akcie. Neodmysliteľnou súčasťou všetkých súbojov je aj dídžej, ktorý hrá ľubovoľnú hudbu. Súťažiaci musí svojím freestylom trafiť do rytmu. A vyhráva ten, kto dokáže do namixovanej hudby čo najlepšie zakomponovať svoje originálne prvky, triky a tanečné variácie,“ upresnil tanečník Martin „MG“ Gilian.

Dôkazom toho, že breaking je mladý a dynamicky sa vyvíjajúci šport, je len nedávne zavedenie hodnotiaceho systému trivium, ktorý využíva hodnotiaca porota.

Náročná kvalifikácia do Paríža

Breaking
Na podujatiach v breakingu je vždy veľmi dobrá atmosféra.
Foto
Martin Faragula

Breaking už bol v programe olympijských hier mládeže 2018 v Buenos Aires. Po skvelom úspechu ho Medzinárodný olympijský výbor zaradil aj do programu parížskych olympijských hier spoločne s ďalšími atraktívnymi športami pre mladú generáciu – surfingom, skejtbordingom a športovým lezením.

Vo francúzskej metropole bude celkovo 32 mužov a žien súťažiť 9. a 10. augusta 2024. Organizátori pripravujú súťaže na námestí La Concorde neďaleko Louvra.

Dostať sa na olympijské hry bude náročné. Kvalifikačný kľúč pre mužov a ženy je rovnaký. Jedna miestenka je vyhradená pre víťaza majstrovstiev sveta 2023, ktoré by sa mali konať v septembri, päť si rozdelia víťazi budúcoročných kontinentálnych kvalifikácií a zvyšných desať získajú najlepší z olympijskej série Urban festivalov, ktoré sa uskutočnia od marca do júna 2024.

„Do Paríža sa dostane len šestnásť Bboys a rovnaký počet Bgirls. Na olympijských hrách sa bude bojovať klasickým vyraďovacím systémom až po finálový battle,“ vysvetlil Martin „MG“ Gilian.

Kto sa chce pretancovať až pod päť olympijských kruhov, potrebuje nielen dokonale zvládnuté figúry, ale aj kus šťastia. Premiéru si totiž užije len zopár vyvolených. Vo svete sú stovky úspešných tanečníkov, ktorí svoje umenie predvádzajú na najrôznejších podujatiach.

Záujemcovia o olympijský štart v slovenskom drese absolvujú aj historicky prvú Breaking Slovakia Tour. Séria bude zložená z piatich podujatí. „Najlepšia šestnástka následne postúpi na majstrovstvá Slovenska, ktoré sa uskutočnia 15. októbra v Bratislave. Z nich sa dostanú dvaja muži a dve ženy na majstrovstvá sveta a aj majstrovstvá Európy,“ vysvetlil postupovú cestu Martin „MG“ Gilian.

Konkurencia je veľká

The Legits Blast priláka do Banskej Bystrice špičkových pretekárov, na Slovensku štartoval aj svetoznámy Bboy Junior.
The Legits Blast priláka do Banskej Bystrice špičkových pretekárov, na Slovensku štartoval aj svetoznámy Bboy Junior.
Foto
Marko Hinda

Breaking je rozšírený v celom svete a tomu zodpovedá aj rozloženie favoritov v jednotlivých regiónoch. Aktuálna svetová špička sa nachádza najmä v Spojených štátoch, v krajine, kde táto subkultúra vznikla.

Špičkoví borci sú aj v Japonsku, Holandsku, alebo na Ukrajine či v Rusku. A keďže sa na Slovensku už niekoľko rokov organizuje viacero prestížnych breakingových podujatí vrátane The Legits Blast / Outbreak Europe, ktorý sa pravidelne konáva v Banskej Bystrici a vždy priláka najlepších tanečníkov z viac ako 80 krajín sveta, tak aj vďaka tomu máme u nás Bboys a Bgirls, ktorí dokážu konkurovať svetovej elite.

„K najlepším u nás patrí napríklad Oliver Twister Pirhala, ktorý tancuje od roku 2005. K jeho najväčším úspechom patrí piate miesto na kontinentálnom šampionáte,“ poznamenal Martin „MG“ Gilian.

Slovenská nádej pre Paríž

Oliver Twister Pirhala

Dátum narodenia: 29. júla 1994

Tancuje od roku 2005

Skupina: Hasta La Muerte crew

Najväčšie úspechy: 5. na ME 2021 v Soči, 30. na MS 2021 v Paríži, majster Slovenska 2021,  Top 16 na Unbreakable Bboy Champ v Antverpách 2021, Top 4 na The Legits Blast v Prahe 2018.

Talentov je dosť

Talentov je samozrejme viac. Na Slovensku je aktuálne registrovaných zhruba 600 tanečníkov. Akýmsi národným centrom je momentálne športový klub Breaking Slovakia, v ktorom pôsobia svetoví experti na breaking. V spolupráci so Slovenským zväzom tanečných športov klub utvára podmienky na rozvoj tohto u nás stále málo známeho, no medzi mladými obľúbeného športu.

„Snažíme sa o utvorenie čo najlepších podmienok pre mládež i pre tvoriaci sa reprezentačný tím. Našou snahou je utvorenie tanečných klubov, ktoré by toto dynamické umelecko-športové odvetvie vyučovali v každom kraji. Len vďaka tomu sa nám podarí zväčšovať členskú základňu, vďaka ktorej posunieme kvalitu a dostaneme Slováka možno aj na olympijské hry,“ doplnil tanečník Martin „MG“ Gilian.

Zakázané ovocie

Hoci toto dnes už olympijské tanečné umenie vznikalo v 70. rokoch 20. storočia „za veľkou mlákou“, malo svoje pevné korene ešte v bývalom Česko-Slovensku.

„Prvou breakingovou skupinou, ktorá vznikla na našom území, boli Gumení chlapci. Stalo sa tak v roku 1984 v Bratislave a to napriek tomu, že vtedajšia komunistická garnitúra prísne zakazovala propagáciu západnej kultúry,“ vysvetlil Roman „Dexter“ Šamudovský.

Gumení chlapci, ku ktorým patrili napríklad aj Fredy Ayisi, Ivo Ladižinský či herec Peter Batthányi, si napriek nepriazni osudu našli cestu, ako sa naučiť zakázané tanečné kreácie.

Bránou do iného sveta boli najmä rakúska televízia, podpultový tovar v podobe západných časopisov Bravo, alebo pašované VHS kazety,“ pripomenul ťažké začiatky priekopníkov slovenského breakingu Šamudovský.

Gumenní chlapci
Prvou breakingovou skupinou, ktorá vznikla na našom území, boli Gumení chlapci.
Foto
ARCHÍV
Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV