Športové aktuality
Rozhovor
6 min. čítania

Bronzový slovenský štvorkajak: Európske hry v Minsku boli pre nás zážitkom

Miroslava Luptáková, Stanislav Krško
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Slovenský štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek si vybojoval na Európskych hrách v bieloruskom Minsku bronzové medaily. Nad ich sily boli v náročných pretekoch len tímy z Ruska a Nemecka. Za zlatým nemeckým tímom zaostala naša K4 pod vedením trénera Petra Likéra o 1,345 sekundy. 

Dúfali sme, že by sa nám mohol podariť dobrý výsledok

 „V kútiku duše som čakal, že by sa nám to mohlo podariť aj v K2 aj v K4, no vyšlo nám to iba v jednom. Je to pre mňa veľmi veľká radosť, že sa mi to podarilo hneď na mojich prvých Európskych hrách,“  hovorí na úvod Adam Botek, ktorý sa v Minsku predstavil aj v dvojkajaku na 1000 m s Petrom Gellem. K2 však skončila na piatom mieste a po súťaži v Minsku v tomto zložení končí.

Z medailového úspechu sa tešil aj najskúsenejší člen štvorkajaku. „Teší ma, že sa nám v Minsku podarilo vybojovať bronzovú medailu. Išli sme tam s nejakými očakávaniami a vedeli sme, že ak budeme mať kúsok šťastia, všetko dobre vyjde a mohol by z toho byť dobrý výsledok. Tretie miesto nás veľmi príjemne prekvapilo,“ uviedol Erik Vlček.

K4 Minsk
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Ďalší člen posádky Csaba Zalka vyzdvihol dôležitosť zisku cenného kovu pre jej mladých pretekárov. „Je to obrovský úspech, keďže tieto preteky sú raz za štyri roky.  Dúfali sme, že by sa nám mohol podariť dobrý výsledok, ale je to prekvapením,“ povedal pretekár zo Športového centra polície.

„Pocity boli fakt super, získali sme medailu a nie na podujatí ako je Svetový pohár a majstrovstvá Európy, ktoré sú každý rok. Bolo to niečo výnimočné, keďže sa to koná každé štyri roky – v podstate je to taká malá olympiáda,“ hovorí Samuel Baláž.

Išli sme asi v najťažších podmienkach

 „Boli to veľmi náročné podmienky, v takom protivetre som ešte nikdy nepretekal. Nerozhodilo nás to, sústredili sme sa na náš výkon. Som rád, že sa nám to podarilo. Erik je najstarší, má najviac skúseností a odpretekané má trikrát viac ako my. Keď už on povie, že v takom počasí ešte nešiel, bol to fakt silný vietor, dodáva Baláž, ktorý sa minulý rok tešil aj z ocenenia Kanoista roka.

K4 Minsk
Foto
SOŠV - Ján Súkup

Náročné podmienky počas finálových pretekov umocnili radosť z bronzovej medaily aj u Erika Vlčeka. „Pred štartom sa rozfúkalo a zdvihol sa veľmi silný protivietor. Počas finálovej jazdy bol vietor najsilnejší a vlny neboli príjemné. O to som radšej, že sme preteky zvládli aj v takýchto náročných podmienkach,“ povedal trojnásobný olympijský medailista.

„Išli sme asi v najťažších podmienkach. Počas pretekov sme nevedeli na akej pozícii sa nachádzame,“ dodal Csaba Zalka.

V lodi vôbec neriešime, kto je starší a kto je mladší

 „Taktiku si navrhneme pred vodou ako jeden tím. Niečo nám k tomu povie aj tréner, niečo dodáme aj my. Pred štartom niečo zvykne povedať aj Erik (Vlček pozn.) Hlavne sa ale rozhodujeme ako tím. Vždy sa pekne dohodneme, aby to fungovalo ako má,“ vysvetľuje 22-ročný kajakár Botek. „Erik nám vždy hovorí, že musíme byť hlavne pokojní, že vieme, čo máme robiť, keď sa sústredíme,“ dodáva Zalka.

V lodi vôbec neriešime, kto je starší, kto je mladší. Myslím, že sme si výborne sadli výkonnostne aj ľudsky.    - Erik Vlček

Podľa najskúsenejšieho člena K4 Erika Vlčeka v tíme panuje priateľská atmosféra. „Myslím si, že v lodi mám určitý rešpekt. Za lídra sa však nepovažujem. Všetky rozhodnutia robíme spoločne a vždy sa snažíme, aby to bolo pre každého najlepšie. V lodi vôbec neriešime, kto je starší, kto je mladší. Myslím, že sme si výborne sadli výkonnostne aj ľudsky,“ zhrnul 37-ročný pretekár.

Európske hry boli zážitkom 

Historicky druhé Európske hry uchvátili aj slovenských vodákov. „V Minsku sa mi veľmi páčilo. Veľmi pekná bola dedina, celková organizácia tam bola dobrá. Bol som tam prvýkrát, takže som bol spokojný. Erik hovoril, že je to bolo o niečo lepšie ako v Baku. Ja som rád, že som sa tam mohol dostať s týmito chalanmi. Bol som  veľmi spokojný s počasím, jedlom aj dráhou – celým priebehom hier,“ hovorí rodák z Komárna Adam Botek. 

K4 Minsk
Foto
SOŠV - Ján Súkup

„V Baku sme boli mimo celého diania. Pretekárska dráha bola vzdialená od Baku štyristo kilometrov. Aj tam bola však organizácia na vysokej úrovni. V Minsku som bol takisto príjemne prekvapený,“ dodal Erik Vlček. 

„Európske hry v Minsku sa mi veľmi páčili, oproti našim klasickým pretekom, na ktoré sme zvyknutí, to bol zážitok. Stihli sme sa pozrieť prvý večer aj na atletiku, takže zážitkom bol aj to, že sme videli aj iné športové podujatia,“ uviedol 21-ročný pretekár Samuel Baláž.

Naším cieľom je, samozrejme, dostať sa na MS do prvej šestky, aby sme vyjazdili miestenky na OH 2020 a keď sa nám to podarí, tak na olympiáde chceme urobiť, čo najlepší výsledok. Dôležitá je však miestenka, musíme sa dobre pripraviť. Dúfam, že sa nám to podarí čo najlepšie.

Ciele K4 sú jasne dané

„Naším cieľom je, samozrejme, dostať sa na MS do prvej šestky, aby sme vyjazdili miestenky na OH 2020 a keď sa nám to podarí, tak na olympiáde chceme urobiť, čo najlepší výsledok. Dôležitá je však miestenka, musíme sa dobre pripraviť. Dúfam, že sa nám to podarí čo najlepšie,“ vyjadril svoje túžby mladý pretekár Adam Botek.

K4 Minsk
Foto
SOŠV - Ján Súkup

„Teraz sme skončili kvalifikačné preteky a vedenie rozhodlo o tejto posádke smerom k MS. Majstrovstvá sveta sú teda hlavná priorita. V auguste by sme teda chceli získať olympijskú miestenku do Tokia a zajazdiť tam čo najlepší výsledok,“ dodal na záver Samuel Baláž.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV