Športové aktuality
4 min. čítania

Byť influencerom bol pre mňa nový zážitok, hovorí rýchlostný kanoista Szabó. Grant z Ukáž sa! použije na kúpu lode

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Rýchlostný kanoista Maximilián Szabó usilovne trénuje, aby dosiahol svoje športové sny. Budíček o pol šiestej ráno a dvojfázový tréning sú pre neho samozrejmosťou. Pre finalistu grantového programu Nadácie SOŠV Ukáž sa! bola aktívna práca na sociálnych sieťach novým zážitkom, rozhodne však stála za to.

Maximilián pochádza z Nových Zámkov a rýchlostnej kanoistike sa venuje od roku 2016. Je členom novozámockého klubu Sport Club Slovakia. „Sme mladý klub, na začiatku sme boli asi dvanásti nadšení kajakári. Od prvého tréningu pod vedením trénera Radima Kráľa na sebe tvrdo pracujem, čo sa odzrkadlilo aj na pretekoch. Posledné tri roky sa umiesťujem nie horšie ako na prvých troch priečkach,“ hovorí talentovaný športovec, ktorý je od jesene 2017 aj členom Slovenského mládežníckeho tímu.

Maximilián Szabó na Instagrame

Budíček o pol šiestej a dvojfázový tréning sú samozrejmosťou

„Môj tréning cez leto sa začína tak, že prídem na lodenicu a vyberiem si pádlo a loď. Potom sa idem rozbehať a rozcvičiť. Následne ideme na vodu, kde si dávame rôzne dlhé úseky trate. Po tréningu vyberieme lode na breh, utrieme si ich a ideme si ešte zacvičiť,“ vysvetľuje. „Počas zimnej prípravy môj deň začína vstávaním o 5:30, následným presunom buď do posilňovne, alebo na plaváreň, kde už od 6:00 do 7:00 trénujem. Potom ma, samozrejme, čaká škola a poobede opäť tréning,“ opisuje svoju tréningovú rutinu finalista piateho ročníka grantového programu Ukáž sa!

Čo sa týka športových cieľov, rýchlostný kanoista má jasno. Z krátkodobých cieľov ho najviac láka uspieť na majstrovstvách Slovenska či už na 500 alebo 1000 metrovej trati. „Mojím snom je napredovať, zlepšovať sa a dostať sa na olympijské hry,“ dodáva športovec, ktorého vzorom je olympionik Juraj Tarr. Mal možnosť stretnúť sa s ním aj osobne a zatrénovať si s ním.

Rýchlostný kanoista Maximilián Szabó usilovne trénuje, aby dosiahol svoje športové sny.
Rýchlostný kanoista Maximilián Szabó usilovne trénuje, aby dosiahol svoje športové sny.
Foto
SOŠV Samuel Galica

Mnohých odradí aj malý neúspech

„Podľa mňa je to veľký problém a táto generácia detí je naozaj športovo menej aktívna. Mnohí sa vyhovárajú, že nemajú kedy, kde a hlavne čo robiť. Odradí ich aj malý neúspech.  Ale, samozrejme, záleží aj na veku a hlavne na ochote a možnostiach rodičov vodiť ich na rôzne krúžky, či športové tréningy,“ myslí si Maximilián. „Našťastie moji kamaráti a aj veľa spolužiakov aktívne športujú a keď máme čas, chodíme sa spolu napríklad bicyklovať.“

Byť influencerom bol nový zážitok

Úlohou súťažiacich počas jubilejného 5. ročníka grantového programu Nadácie Slovenského olympijského a športového výboru Ukáž sa! bolo dva týždne v júli zapĺňať svoj Instagram kreatívnymi „storkami”, videami, fotografiami, aby všetci fanúšikovia videli, že to so športom myslia naozaj vážne. „Ako každý chalan v mojom veku, mám a viem používať sociálne siete. Myslím si, že  je to vhodná motivácia (nielen) pre športovcov. Každý si tam nájde to svoje. Byť ‘influencer’ bol pre mňa nový zážitok, pretože som nebol zvyknutý byť aktívny na Instagrame v takej miere. V rámci možností a času sa budem snažiť zapájať aj naďalej, hoci len zdieľaním rôznych videí z tréningu.“

Grant pôjde na kúpu lode

Víťazov Ukáž sa! určovala na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV, verejnosť v internetovom hlasovaní. Maximilián Szabó získal 3423 hlasov a finančný grant vo výške 2000 eur. „Finančný grant z projektu Ukáž sa! použijem na kúpu lode. Zapojiť sa do tohto projektu bola z môjho pohľadu veľmi príjemná a zároveň náročná skúška trpezlivosti a tolerantnosti okolia. Boli to dva napínavé týždne a boj o podporu a o umiestnenie,“ hovorí mladý športovec. „Všetkým hlasujúcim veľmi ďakujem za podporu a hlasy. Podpora mladých športovcov je veľmi dôležitá, aby mohli napredovať, zlepšovať sa a uskutočňovať svoje sny,“ dodal na záver.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa.

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov.

TIPOS SPP
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV