Šport a olympizmus
4 min. čítania

Bývalý olympionik Gyurcsi: Každé dieťa má dvere k vodnému pólu otvorené

Silvester Bobko
Mladí vodnopólisti predviedli ukážku svojho športu.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Súčasťou stredajšieho programu na Olympijskom festivale v šamorínskom x-bionic® sphere bolo aj vodné pólo. Bazény vo vnútorných priestoroch aqua sphere sa obohatili o bránky a lopty, čo ponúklo návštevníkom jedinečnú možnosť vyskúšať si ďalší olympijský šport. Viac o ňom nám povedal zástupca Slovenskej federácie vodného póla Gejza Gyurcsi.

Vodné pólo je indoorovým športom, a to pri pretrvávajúcich problémoch s pandémiou zohralo negatívnu rolu. Vnútorné bazénové priestory ostali dlhodobo zatvorené, kvôli čomu nemali vodnopólisti možnosť cibriť svoje schopnosti. „Je to veľký boj. Teraz sa už však začínajú postupne plánovať takmer všetky súťaže,“ priznal v úvode Gyurcsi. „O čosi skôr sa do vody dostali reprezentácie, v rámci príprav na medzinárodné podujatia. Trebárs chlapci do 17 rokov odohrali kvalifikáciu na majstrovstvá Európy. Žiaľ, uspieť sa nepodarilo. Deficit tréningových absencií bol citeľný,“ pokračuje bývalý reprezentant a účastník letných olympijských hier z roku 2000 v Sydney.

Priaznivcov tohto vodného športu však môže tešiť fakt, že na vrcholové podujatie sa dostala ženská kategória reprezentantiek do 17 rokov. „Aktuálne sa na európsky šampionát pripravuje slovenská ženská reprezentácia do 17 rokov. Miestenku si zaistili už skôr, preto smerujú rovno na majstrovstvá. O dva týždne začínajú turnaj v chorvátskom Šibeniku,“ informuje manažér mužskej vodnopólovej reprezentácie Slovenska.

Bývalý profesionálny vodnopólista a účastník OH Gejza Gyurcsi.
Bývalý profesionálny vodnopólista a účastník OH Gejza Gyurcsi.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Plavci alebo hádzanári?

Z hľadiska náročnosti patrí vodné pólo k ťažším športom. Pri výkone je potrebné skĺbiť hneď niekoľko zručností, avšak to nemá byť pre začiatočníkov žiadnym strašiakom. „Každé dieťa, ktoré má vôľu prísť, má dvere otvorené. Nie je žiadny problém naučiť sa plávať, zahádzať si s loptou, používať nohy vo vode a udržať sa nad hladinou. Každý je vítaný,“ upokojuje záujemcov zástupca Slovenskej federácie vodného póla.

Hráči prechádzajú k vodnému pólu mnohokrát v už pokročilejšom veku, so skúsenosťami z iných športov. Najčastejšie ide o plávanie, respektíve hádzanú. Kto má lepšie predpoklady uplatniť sa? „Bližšie k vodnému pólu majú plavci. Tým, že majú bližšie k vode sa prakticky iba presúvajú na druhú stranu bazéna, k bránam. Nezáleží však na tom, či je to plavec, alebo hádzanár,“ hovorí Gyurcsi.

Nevyspytateľnosť na prvom mieste

Napriek tomu, že sa vodné pólo na prvý pohľad javí ako nie príliš tvrdý šport, opak je pravdou. To najzaujímavejšie sa zakaždým odohráva pod vodou. Ako Gyurcsi avizoval, mnoho hráčov používa v zápasoch ochranný suspenzor. O tvrdosti vodného póla svedčia niekdajšie derby zápasy medzi Chorvátskom a Srbskom, keď sa farba vody menila na červenú.

Možnosť zaplávať si padla v horúcom počasí vhod.
Možnosť zaplávať si padla v horúcom počasí vhod.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Slovensko síce na aktuálnych olympijských hrách v Tokiu svoje zastúpenie vo vodnom póle nemá, avšak dianie na turnaji pozorne sleduje. „Aktuálne to vyzerá veľmi zaujímavo. Maďarky dokázali poraziť viac-menej doteraz takmer neporaziteľné Američanky. Tie nepocítili chuť prehry približne 10 rokov. Navyše sú olympijské víťazky,“ rekapituluje 44-ročný bývalý profesionál. Núdza o prekvapivé rezultáty nie je v mužskej časti turnaja. „Človek si netrúfne povedať, ktoré mužstvo získa zlato. Je tam možno 7-8 favoritov na celkový triumf. Už teraz nebola núdza o prekvapenia. Stačí spomenúť Austráliu, ktorá nabila Chorvátov, taktiež olympijských víťazov.“

A aká je šanca Slovenska prebojovať sa na ďalšie olympijské hry a opäť zabojovať v rámci športového megasviatku? „Úprimne, je to príliš náročné,“ triezvo hodnotí zástupca vodnopólovej federácie. „Musíme sa dostať na majstrovstvá Európy, tam obsadiť lepšie umiestnenie. Šampionát hrá 16 mužstiev a približne 8 hrá následne kvalifikáciu o olympijské hry. Ak by náhodou niekto zo svetovej časti účasť vynechal, dostáva šancu náhradník. Na olympijských hrách sa zúčastňuje iba 12 mužstiev a je extrémne ťažké dostať sa medzi nich,“ zakončuje Gejza Gyurcsi.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV