Športové aktuality
5 min. čítania

Cehlárikovi plán do bodky vyšiel, vopred ho prezradil Slafkovskému

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Slovenskí hokejisti oslavujú postup do olympijského semifinále.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Ako si naplánoval, tak aj urobil. Peter Cehlárik pred svojím samostatným nájazdom v olympijskom štvrťfinále proti USA povedal na striedačke Jurajovi Slafkovskému, že si puk prehodí z bekhendu do forhendu a dá gól.

Predpoveď do bodky naplnil a bol jediným úspešným exekútorom v penaltovej lotérii. Slovensko sa po dvanástich rokoch vďaka jeho zásahu posunulo do olympijského semifinále a vrátilo Američanom vyradenia v osemfinále na ZOH 2018 v Pjongčangu (1:5) i na posledných majstrovstvách sveta v Rige vo štvrťfinále (1:6).

„Spýtajte sa Juraja Slafkovského, čo som mu povedal pred nájazdami,“ pousmial sa Peter Cehlárik. „Pozreli sme si na videu, ako chytajú americkí brankári. Príprava sa vyplatila.“

Juraj Slafkovský slová spoluhráča potvrdil: „Presne tak mi to povedal. Odpovedal som mu, že mu verím. A vidíte, zvládol to.“

Kľúčová prvá tretina

Radosť Petra Cehlárika po úspešnom samostatnom nájazde
Radosť Petra Cehlárika po úspešnom samostatnom nájazde v olympijskom štvrťfinále proti USA.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Slovenskí hráči na ľade ukázali veľké srdce, obetavosť a predovšetkým odvahu. Boli ochotní sa hádzať do striel, plnili taktické pokyny. Na začiatku zápasu to pritom vyzeralo, že s Američanmi nebudú vôbec stíhať. Zámorský tím nasadil tempo ako v NHL. Slováci jeho búrku prečkali, neskôr sa vyrovnali súperom i korčuliarsky a vybojovali druhé olympijské semifinále v histórii.

„Prvá tretina bola pre nás skutočne ťažká. Vybehli na nás, dostali nás pod tlak. Kľúč k úspechu bol, aby sme to ustáli a postupne s nimi hrali vyrovnaný hokej. V druhej dvadsaťminútovke sme mali navrch. Práve vďaka našej hre sme cítili veľkú energiu, že môžeme otočiť výsledok,“ popisoval Peter Cehlárik.

Fantastický Patrik Rybár

Dôležitý moment nastal v tretej dvadsaťminútovke, keď Slováci aktívnym bránením dokázali zvládnuť aj oslabenie o dvoch hráčov. Pomohol im aj skvelý brankár Patrik Rybár, ktorý mal 33 úspešných zákrokov, z toho sedem v predĺžení.

„Patrik bol výborný. Verím, že bude v týchto výkonoch ďalej pokračovať. Tvrdo drel, aby sa dostal vôbec do zostavy. Naskočil proti Švédom a odvtedy podáva spoľahlivé výkony. Dal nám šancu vyhrať aj tento zápas,“ chválil Cehlárik muža s maskou.

Na rozdiel od bežných zápasov sa na olympijskom turnaji hrá predĺženie troch proti trom až na 10 minút alebo do rozhodnutia. Bežne trvá o polovicu kratšie. V druhej časti nadstaveného času už hráči cítili nohy poriadne.

„Nebolo to pre nás ľahké, hlavne keď hráme dva zápasy za sebou,“ uviedol najlepší útočník posledných MS v Rige.

Hrať aj semifinále o 12.10

Slovákov čaká v Pekingu najbližšie o dva dni zatiaľ ešte neznámy súper. Pravdepodobne to budú Rusi alebo Fíni. Peter Cehlárik by si želal, aby sa opäť hralo o 12.10 h miestneho času. Na Slovensku bude v tom čase o sedem hodín menej. Poludňajšie zápasy Slovákom v Číne zatiaľ svedčia. Hrali ich trikrát a trikrát vyhrali. Jedine so Švédmi a Fínmi hrali o 16.40 a tie duely nedopadli úspešne.

„Prvé dve stretnutia nám pomohli sa rozbehnúť. Nemali sme dostatočne dlhý čas na prípravu a zo začiatku naša hra nevyzerala pekne. Smeruje však už tam, kam chceme,“ doplnil Cehlárik.

Slafkovský chcel skákať tri metre do výšky

Radosť Juraja Slafkovského z gólu do siete USA.
Radosť Juraja Slafkovského z gólu do siete USA.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Len sedemnásťročný Juraj Slafkovský len neveriacky krútil hlavou, čo sa tímu s dvojkrížom na hrudi podarilo. On sám k tomu prispel jedným gólom, ktorým v prvej tretine otváral skóre. Mal aj ďalšie príležitosti na skórovanie. Mladík s košíkom na prilbe si výkonmi od záveru druhej tretiny vypýtal miesto v prvej formácii.

V závere nechýbal na ľade v čase, keď Ján Pardavý naprogramoval pre šesticu hráčov, ako majú zahrať powerplay.

„Prežíval som každý jeden náš gól. Keď sme vyrovnali, chcel som skákať tri metre do výšky. Po nájazdoch som skákal na ľad medzi prvými, chcel som sa čo najskôr tešiť. Prežívame neskutočné pocity,“ popisoval objav tohtoročných zimných olympijských hier.

Aj on hovoril o pozitívnej energii, ktorá bola v slovenskej šatni. Hráči si pred zápasom verili, chceli dosiahnuť dobrý výsledok. Teraz sú všetci šťastní, že sa to podarilo.

Mužstvu pomohlo, že si po dvoch úvodných prehrách sadlo a rozobralo hru. „Bavili sme sa medzi sebou otvorene. Hovorili sme o tom, čo chceme hrať. Následne sa to zlepšilo a teraz sme v semifinále, čo je veľký úspech. A chceli by sme ísť ďalej,“ uviedol rodený Košičan.

Na NHL momentálne nemyslí

Na olympijskom turnaji strelil už päť gólov, neskóroval len v osemfinálovom súboji s Nemcami. Presadil sa však proti obom severským tímom i proti Američanom. Aj on prežíva svoj sen. Výkony v Pekingu mu môžu pomôcť aj v drafte NHL. Na júnový výber nováčikov zámorskej súťaže však nemyslí.

„Je teraz úplne jedno, ako budem draftovaný. Na NHL momentálne nemyslím. Hlavne nech donesieme domov olympijskú medailu. Verím, že sa nám to môže podariť. A že mám dostatok sebavedomia? To prichádza s gólmi a predovšetkým s úspechmi mužstva. Snažím sa len stále hrať svoju hru. Aj keby som nestrieľal góly, robil by som všetko pre úspech tímu,“ dodal talentovaný mladík.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV