Športové aktuality
2 min. čítania

Nela Lopušanová je najlepšia mladá športovkyňa Európy

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Hokejistka Nela Lopušanová sa stala držiteľkou Ceny Piotra Nurowského pre najlepšieho mladého športovca Európy v zimných športoch za rok 2023. Prestížne ocenenie si prevzala v piatok večer v Paríži počas 43. seminára Európskych olympijských výborov.

Nela Lopušanová je prvá slovenská držiteľka Ceny Piotra Nurowského. Vlani skončil v tejto ankete pre mladých športovcov od 14 do 18 rokov hokejista Juraj Slafkovský na 2. mieste. Cenu Piotra Nurowského udeľujú každoročne mladým športovcom, ktorí dosiahli veľmi dobré výkony vo svojom športe a zároveň na športoviskách i mimo nich stelesňujú a reprezentujú olympijské hodnoty a myšlienky.

O víťazovi ankety rozhodovali zástupcovia národných olympijských výborov z Európy. Najskôr určili v spolupráci s odbornou komisiou Európskych olympijských výborov (EOV) päticu finalistov a po ich prezentácii na parížskom seminári hlasovali o konečnom poradí.

Nela Lopušanová s Cenou Piotra Nurowského v spoločnosti prezidenta Európskych olympijských výborov Spyrosa Capralosa (vľavo) a generálneho sekretára SOŠV Jozefa Libu.
Nela Lopušanová s Cenou Piotra Nurowského v spoločnosti prezidenta Európskych olympijských výborov Spyrosa Capralosa (vľavo) a generálneho sekretára SOŠV Jozefa Libu.
Foto
SOŠV

Hlasujúcich upútal príbeh Nely Lopušanovej, ktorá sa počas poslednej zimy stala svetovou hviezdou ženského hokeja. Na majstrovstvách sveta do 18 rokov vo Švédsku bola najužitočnejšou hokejistkou a zaujala aj svojou prácou s hokejkou. Na zimnom EYOF 2023 sa najväčšou mierou podieľala na historickom striebre slovenských dievčat. Už pred svojimi pätnástimi narodeninami, ktoré oslávila vo februári, nastupovala v najvyššej ženskej hokejovej súťaži na Slovensku.

„Reprezentovať krajinu je pre mňa najväčšia česť a najvyššia priorita. Mojim cieľom je kvalifikovať sa s reprezentáciou na zimné olympijské hry,“ povedala vo svojej prezentácii Nela Lopušanová.

Členom európskej olympijskej rodiny sa vo francúzskej metropole odprezentovali aj ďalší štyria finalisti – snoubordistka Mia Brookesová z Veľkej Británie, skialpinista Eric Canovi z Talianska, biatlonistka Oleksandra Merkušinová z Ukrajiny a krasokorčuliarka Nina Pinzarroneová z Belgicka.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV