Šport a olympizmus
Bratislava
8 min. čítania

Cenu Jána Popluhára za príkladný čin získal motocyklista Štefan Svitko

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Čerstvý laureát Ceny Jána Popluhára Štefan Svitko v centre záujmu médií.
Foto
Ján Súkup

Vo výstavnej sieni profesora Vladimíra Černušáka v bratislavskom Dome športu v piatok slávnostne odovzdali ocenenia Klubu fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) za rok 2020. Najvyššie ocenenie – Cenu Jána Popluhára, ktorá je zároveň výročným ocenením SOŠV, si z rúk prezidenta SOŠV Antona Siekela a predsedníčky KFP SOŠV Kataríny Ráczovej prevzal popredný slovenský motocyklista Štefan Svitko.

Štefan Svitko s Cenou Jána Popluhára.
Štefan Svitko s Cenou Jána Popluhára.
Foto
Ján Súkup

Mnohonásobný účastník Rely Dakar Štefan Svitko bol v roku 2020 oficiálnou tvárou najnáročnejšej rely sveta. Vďačil za to vynikajúcim výkonom v predošlých ročníkoch. Vlani v januári však na podujatí vzbudil veľkú pozornosť nielen svojím jazdeckým umením, ale aj príkladným konaním. Práve za to si prevzal Cenu Jána Popluhára.

Viacerým súperom pomáhal Štefan Svitko počas pretekov pri ich ťažkých chvíľach, hoci tým ohrozoval vlastné umiestenie. Hneď v druhej etape bez zaváhania poskytol pomoc zranenému Danielovi Nosigliovi Jagerovi z Bolívie. „Nikdy nevieš, kedy sám budeš potrebovať pomoc,“ komentoval vo štvrtok svoje nezištné konanie.

Žiaľ, o niekoľko dní neskôr jednému súperovi – Paulovi Goncalvesovi z Portugalska – už po jeho ťažkom páde nedokázal pomôcť. „Pre mňa to bola najhoršia etapa v živote. S Tobym Priceom sme išli tesne za sebou a na 275. kilometri sme našli padnutého Paula Goncalvesa - bolo pod ním veľa krvi. Záchranári prišli za pár minút a asi polhodinu mu dávali masáž srdca s umelým dýchaním. Keď nevládali, tak som im pomohol. Ani po dlhej dobe však nejavil známky života, a tak ho prikryli. S Priceom sme im ho pomohli odniesť do vrtuľníka a potom sadli na motorky a išli do cieľa,“ povedal Štefan Svitko vlani pre portál sport.sk.

Najvyššie slovenské ocenenie fair play Štefanovi Svitkovi odovzdali predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová a prezident SOŠV Anton Siekel.
Najvyššie slovenské ocenenie fair play Štefanovi Svitkovi odovzdali predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová a prezident SOŠV Anton Siekel.
Foto
Ján Súkup

O tragickej udalosti, s ktorou sa spája veľmi traumatická spomienka, nechce Svitko príliš hovoriť. Keď si preberal ocenenie, skromne vyhlásil: „Je pre mňa česť tu stáť, ale neviem, či si to práve zaslúžim.“ Názor členov kolégia Klubu fair play SOŠV na jeho zásluhy bol však jasný. A jeho príkladný čin zaujal aj v zahraničí. Predsedníčka KFP SOŠV a členka výkonného výboru Európskeho hnutia fair play (EFPM) Katarína Ráczová prezradila, že 24. septembra si Štefan Svitko prevezme najvyššie ocenenie EFPM – Plaketu EFPM.

Na piatkovej slávnosti boli ocenení aj ďalší laureáti, ktorých kolégium KFP SOŠV vybralo z celkového počtu 26 návrhov.

Za dlhodobé pôsobenie v duchu fair play

Jozef Nemec.
Jozef Nemec.
Foto
Ján Súkup

CENU KFP SOŠV si prevzal bývalý telocvikár, hokejový tréner, rozhodca, športový zanietenec a sponzor Jozef Nemec. Z muža, ktorý ako hokejový tréner žiakov v Topoľčanoch cibril talent neskorších majstrov sveta Šatana, Višňovského či Hecla, ale absolvoval aj mnoho ročníkov Bielej stopy v behu na lyžiach a viacero maratónov (aj Bostonský) ešte aj v seniorskom veku prýšti energia.

„Mojich zverencov som učil chcieť vyhrávať. S jedenásťročnými deťmi sme vyhrali viacero turnajov v zahraničí. Bol som  aj rozhodca v I. lige a v čase pôsobenia vo funkcii marketingového riaditeľa pivovaru Topvar som bol deväťkrát na olympiádach. Dnes ma trápi, keď v slovenských športových kluboch vidím hrať veľa cudzincov – a Slováci sedia na lavičke. Dokázali sme toho v športe veľa, ale hrdosť nám niekedy chýba,“ vyznal sa po prevzatí ocenenia.

DIPLOM KFP SOŠV udelili dlhoročnému trénerovi bežcov na lyžiach Jánovi Solivajsovi, dlhoročnému tenisovému daviscupovému reprezentantovi a olympionikovi Igorovi Zelenayovi (prevzal ju zaňho otec) a in memoriam dlhoročnému funkcionárovi paralympijského hnutia a lekárovi Jurajovi Štefákovi, ktorý zomrel v januári tohto roku.

Za aktívne šírenie a propagáciu myšlienok fair play

Veronika Vadovičová.
Veronika Vadovičová.
Foto
Ján Súkup

CENU KFP SOŠV získala štvornásobná paralympijská víťazka v športovej streľbe Veronika Vadovičová. „Každý športovec by okrem svojich športových výkonov mal zo seba vydať aj niečo pre spoločnosť. Ja chodím veľa do škôl a snažím sa tak motivovať deti a ovplyvniť aj zdravých ľudí, aby športovali,“ povedala po prevzatí ocenenia jedna z najúspešnejších paralympijských športovkýň v slovenskej histórii.

DIPLOM KFP SOŠV si prevzal dlhoročný tréner mládeže, funkcionár, pedagóg, organizátor športových aktivít proti rasizmu aj intolerancii a historik hnutia fair play Marcel Nemec.

Za príkladný čin v duchu fair play
 

CENU KFP SOŠV si prevzal dlhoročný hráč stolného tenisu, medzinárodný rozhodca a funkcionár (predseda komisie rozhodcov a člen výkonného výboru Slovenského stolnotenisového zväzu) Ján Vaniak.

DIPLOMOM KFP SOŠV boli ocenení viacerí hokejisti – Žiga Pavlin, Rudolf Huna, Marek Slovák Miroslav Preisinger. Ich činy mali spoločné to, že v extraligových zápasoch všetci opravili výroky rozhodcov v neprospech svojich tímov.

Košický obranca Žiga Pavlin po verdikte rozhodcu o treste pre nitrianskeho hráča Erika Čaládiho upozornil, že súper nemal žiadny podiel na jeho páde. Rozhodca následne trest pre hráča súperiaceho tímu zrušil.

Útočník Liptovského Mikuláša Rudolf Huna v zápase s Trenčínom takisto upozornil rozhodcu, signalizujúceho vylúčenie hráča súperiaceho tímu, že brániaci Trenčan Rajnoha sa pri súboji s ním nedopustil žiadneho faulu. Tým docielil zrušenie vylúčenia.

Jeden zo štvorice ocenených hokejistov Marek Slovák.
Jeden zo štvorice ocenených hokejistov Marek Slovák.
Foto
Ján Súkup

Rovnako si počínal nitriansky hráč Marek Slovák, ktorý v zápase s Popradom docielil zmenu rozhodcovského verdiktu o treste pre útočníka súperiaceho tímu Marcela Haščáka za údajné hákovanie. Jeho čin bol o to cennejší, že Nitra v tom čase hrala v oslabení.

Podobným spôsobom sa na bratislavskom ľade len o dva dni neskôr zachoval popradský hráč Miroslav Preisinger v zápase so Slovanom. Hoci to vyzeralo, že domáci útočník Brendan O´Donnell ho fauloval a rozhodca ho za to poslal na trestnú lavicu, Preisinger priznal, že o faul nešlo. Docielil tým zmenu verdiktu.

„Šport píše úžasné príbehy vytrvalosti aj obetavosti, ktoré vedia inšpirovať. Šport nie je len o úspechoch, ale aj o empatii a spolupatričnosti. Mnoho vašich príbehov by si zaslúžilo lepšiu poznateľnosť vo verejnosti,“ prihovoril sa laureátom ocenenií fair play prezident SOŠV Anton Siekel.

„Duša“ slovenského hnutia fair play Katarína Ráczová na jeho slová v závere slávnosti nadviazala: „Som veľmi rada, že po ročnej prestávke, spôsobenej pandémiou, sme znovu mohli oceniť tých ľudí, ktorí vychovávajú mládež, pozitívne pôsobia, alebo si v ťažkej chvíli vedia správne vybrať medzi dobrom a zlom.“

                                                                 

Súťaž „Šport je šanca“ vyhralo občianske združenie KOŠICE CROWS

Súčasťou odovzdávania ocenení KFP SOŠV za rok 2020 bolo aj vyhlásenie víťaza súťaže „Šport je šanca“. Zo siedmich podaných projektov sa kolégium KFP SOŠV rozhodlo oceniť dlhodobo udržateľný projekt integrácie sociálne znevýhodnených detí do spoločnosti formou športu z občianskeho združenia KOŠICE CROWS. Realizátori víťazného projektu dostanú od SOŠV športový materiál v hodnote 1.000 EUR.

Občianske združenie KOŠICE CROWS sa od roku 2017 venuje rozvoju športu na Slovensku. Klube KOŠICE CROWS je členom Slovenského zväzu hádzanej. Hlavným cieľom OZ KOŠICE CROWS je aktívna spolupráca s Centrami pre deti a rodiny (CDR). Združenie momentálne aktívne spolupracujú so viacerými detskými domovmi, čo predstavuje okolo 170 detí. Snažia sa sociálne znevýhodnené deti priviesť k športu a zabezpečiť im vhodné tréningové podmienky. Športová príprava prispieva nielen k zlepšeniu športových zručností a upevňovaniu duševného zdravia, ale prináša do života týchto detí morálku a zmysel k zodpovednosti.

„Cieľom našej snahy je v čo najskoršom termíne prihlásiť deti do riadnych líg príslušných športových zväzov, a tým im zabezpečiť pravidelné výjazdy na zápasy, turnaje a športové podujatia, kde budú hrať proti klubom a deťom, ktoré sú zložené len z detí zo štandardných rodín a tým im vytvoriť plnohodnotný športový klub, ktorý zabezpečí finančné, materiálne a pedagogicko-psychologické podmienky bez ohľadu na ich pôvod, alebo rasu a dať im tak rovnocennú možnosť športovať,“ hovorí jeden z autorov projektu Ján Gramata.

Ilustračná fotografia
Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV