Šport a olympizmus
Bratislava
5 min. čítania

Čestný člen SOŠV a predseda Združenia olympijských klubov SR Vladimír Miller oslavuje 75!

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček

Aj dnes platí to isté, čo sa na tejto webovej stránke konštatovalo pred piatimi rokmi, keď jubilant oslavoval sedemdesiatku: Aj tí ľudia zo športového sveta, ktorí Vladimíra Millera poznajú celé roky, sa zrejme s prekvapením v týchto dňoch dozvedajú, že v utorok 8. novembra sa dožíva veľkého životného jubilea – 75. narodenín! Veď vzhľadom a čipernosťou pôsobí rodák z Bratislavy oveľa mladším dojmom. Nepochybne za to vďačí veľkému zmyslu pre humor – priateľov či spoločnosť často pobaví vtipmi...

Vladimír Miller na fotografii spred niekoľkých rokov - ako inak, vysmiaty...
Vladimír Miller na fotografii spred niekoľkých rokov - ako inak, vysmiaty...
Foto
Ján Súkup

Vladimír Miller bol neuveriteľne dlho členom výkonného výboru Slovenského olympijského výboru (SOV) - nepretržite 24 rokov! Prvý raz bol zvolený na ustanovujúcom zasadnutí SOV 19. decembra 1992 a svoje posledné, šieste funkčné obdobie ukončil 26. novembra 2016. Potom ho zvolili za čestného člena SOV a prevzal si aj Zlatý odznak SOV.

Do exekutívy olympijského výboru potom už pochopiteľne nekandidoval, ale na SOV (od decembra 2018 SOŠV) zostal pôsobiť na čiastočný úväzok naďalej. Pomáha pri realizácii aktivít oddelenia olympizmu SOŠV. A po tom, čo v apríli tohto roku náhle zomrel dlhoročný predseda Združenia olympijských klubov (ZOK) SR Ivan Čierny, dostal dôveru, aby sa stal jeho nástupcom. Dňa 21. mája presvedčivo uspel vo voľbách nového predsedu ZOK SR.

Vladimír Miller na fotografii s Ivanom Čiernym. Po Čierneho náhlej smrti na jar tohto roku prevzal po ňom vedenie Združenia olympijských klubov SR.
Vladimír Miller na fotografii s Ivanom Čiernym. Po Čierneho náhlej smrti na jar tohto roku prevzal po ňom vedenie Združenia olympijských klubov SR.
Foto
Ján Súkup

Z moderného päťbojára tréner, prispel aj k zisku olympijských medailí

Ako športovec sa Vladimír Miller venoval plávaniu, vodnému pólu a predovšetkým modernému päťboju. V tomto športe pôsobil ako tréner (vôbec prvý diplomovaný v Československu), významný funkcionár i medzinárodný rozhodca.

Vladimír Miller (vľavo) s členmi čs. družstva moderných päťbojárov, ktorých na MS juniorov 1974 v Moskve priviedol k historickému bronzu.
Vladimír Miller (vľavo) s členmi čs. družstva moderných päťbojárov, ktorých na MS juniorov 1974 v Moskve priviedol k historickému bronzu.
Foto
Archív V. M.

Trénersky najprv viedol juniorskú reprezentáciu ČSSR. Už ako 25-ročný bol poverený vedením trénerskej rady federálneho zväzu (bol najmladší v takejto funkcii spomedzi všetkých zväzov!). V roku 1974 na juniorských majstrovstvách sveta v Moskve priviedol k historickej prvej medaile z tohto podujatia pre Československo bronzové družstvo, ktoré tvorili Jan Bártů, Bohuslav Starnovský a Juraj Bakoš.

O dva roky neskôr sa ako asistent reprezentačného trénera mužov Karla Bártů na OH 1976 v Montreale podieľal na zisku striebra družstva (Slováka Bakoša v ňom v porovnaní s MSJ 1974 nahradil Jiří Adam) a na individuálnom bronze Jana Bártů, čo bol historicky najväčší úspech moderného päťboja v Československu)

Pre Vladimíra Millera to bola prvá z jeho celkového výnimočného počtu desiatich účastí na olympijských hrách v rôznych funkciách. Ako asistent trénera pôsobil aj na OH 1980 v Moskve, neskôr už na OH pôsobil v iných funkciách.

Dlhoročný šéf slovenského moderného päťboja

Ako nielen tréner, ale aj funkcionár a organizátor si Vladimír Miller získal dobré meno a stal sa jedným z mála Slovákov na čele federálneho zväzu moderného päťboja, ktorý viedol v rokoch 1988 – 1992. V tom čase bol aj členom pléna Čs. olympijského výboru. V rokoch 1990 – 1992 bol podpredsedom Československej konfederácie športových zväzov.

V čase delenia spoločného štátu sa stal predsedom Slovenského zväzu moderného päťboja, ktorý viedol celých 20 rokov (1992 – 2012).

Jedno funkčné obdobie pôsobil Vladimír Miller aj v exekutíve Medzinárodnej federácie moderného päťboja (UIPM) a bol aj dlhoročný člen technickej komisie UIPM. Dovedna na troch OH (Barcelona 1992, Atlanta 1996, pôsobil a Sydney 2000) pôsobil ako člen jury moderného päťboja, na OH 2012 v Londýne bol technický delegát, na OH 2016 v Riu de Janeiro vedúci jury a na OH 2020 člen jury.

Riaditeľ športového gymnázia aj olympijský topfunkcionár

Vladimír Miller predčasom v kancelárii riaditeľa Osemročného športového gymnázia. Riaditeľom tejto školy bol 23 rokov.
Vladimír Miller predčasom v kancelárii riaditeľa Osemročného športového gymnázia. Riaditeľom tejto školy bol 23 rokov.
Foto
Archív V. M.

Bývalý dlhoročný riaditeľ Športového gymnázia v Bratislave (v rokoch 1991 – 2014) sa stal jedným z najvýznamnejších slovenských olympijských funkcionárov. V rokoch 1992 - 2001 bol členom výkonného výboru SOV, v rokoch 2001 - 2016 podpredsedom, resp. viceprezidentom SOV - najprv pre letné športy, potom pre mládež a následne pre rozvoj olympizmu.

Vladimír Miller viedol slovenské výpravy na OH 2004 v Aténach a OH 2008 v Pekingu, na premiérových OH aj ZOH mládeže v Singapure 2010, resp. v Innsbrucku 2012, na Svetových hrách mládeže 1998 v Moskve aj na viacerých letných či zimných edíciách EYOD/EYOF (v lete EYOD 1997 Lisabon, v zime EYOD 1995 Andorra la Vella, EYOF 1999 Poprad-Tatry, EYOF 2001 Vuokatti a EYOF 2015 Vorarlbersko-Lichtenštajnsko).

V roku 2010 bol ako prvý Slovák ocenený vyznamenaním Európskych olympijských výborov s názvom EOC Laurel Award. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) mu za ten istý rok udelil svoju výročnú trofej „Šport – inšpirácia pre mladých ľudí“.

Ako sme už napísali vyššie, aj vo veku 75 rokov je Vladimír Miller stále veľmi aktívny v olympijskom hnutí.

Slovenský olympijský a športový výbor jubilantovi srdečne blahoželá!

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV