Športové aktuality
4 min. čítania

Čestný člen SOV, podpredseda SOA a popredný športový historik Ján Grexa oslavuje v stredu 75. narodeniny

BRATISLAVA 8. marca (SOV) - Bývalý dlhoročný predseda, dnes podpredseda Slovenskej olympijskej akadémie (SOA), čestný člen Slovenského olympijského výboru (SOV) a športový historik - univerzitný profesor, niekdajší dekan FTVŠ UK v Bratislave, Ján Grexa oslavuje v stredu 9. marca 75. narodeniny. Držiteľ ceny Vladimíra Černušáka za olympijskú výchovu a člen Medzinárodného výboru pre históriu športu a telesnej výchovy je dobre známy nielen ako autor viacerých odborných publikácií z oblasti histórie športu a olympijského hnutia na Slovensku, ale aj ako humorista.
 
Rodák z Brezna prof. PhDr. Ján Grexa, PhD. (nar. 9. marca 1941) absolvoval štúdium dejín a slovenčiny, ale svoj život tematicky spojil predovšetkým so športom. Aktívne sa mu venoval ako volejbalista, počas štúdia hrával za Sláviu UK Bratislava. Keď v roku 1969 v dôsledku normalizácie prišiel o prácu učiteľa na strednej škole v Brezne, dostal ponuku od popredného športového historika a niekdajšieho známeho volejbalového trénera Jaromíra Perútku, aby nastúpil ako asistent na katedru dejín športu Fakulty telesnej výchovy a športu UK v Bratislave. Na FTVŠ vydržal až do roku 2006, po rokoch sa stal šéfom jej Katedry spoločenských vied, resp. športovej humanistiky, univerzitným profesorom (1998), ba dokonca i dekanom fakulty (1990 – 1991). Donedávna prednášal na Fakulte športových štúdií Masarykovej univerzity v Brne.

Ján Grexa (vľavo) pri uvádzaní publikácie Volejbalový velikán Bohumil Golian spoločne s manželkou B. Goliana, viceprezidentom SOV Ľuborom Halandom a s olympijským volejbalovým medailistom Jozefom Labudom. FOTO: JÁN SÚKUP
Ján Grexa (vľavo) pri uvádzaní publikácie Volejbalový velikán Bohumil Golian spoločne s manželkou B. Goliana, viceprezidentom SOV Ľuborom Halandom a s olympijským volejbalovým medailistom Jozefom Labudom.
Foto
JÁN SÚKUP

Ako pedagóg Ján Grexa ponímal výchovu mladej generácie ako svoje poslanie a tejto misii sa výrazne venoval aj mimo svojho pracoviska. V časoch existencie Československa bol členom vedenia Čs. olympijskej akadémie (aj predsedom jej slovenskej rady) a už štvrťstoročie aktívne pôsobí v Slovenskej olympijskej akadémii – v rokoch 1995 – 2008 ako predseda SOA, od roku 2009 ako podpredseda.
 
V publikáciách, ktorých bol Ján Grexa tvorcom či spolutvorcom, sa snúbi jeho poznanie histórie s ambíciou vzdelávať aj vychovávať. Je autorsky podpísaný pod knihami či brožúrami, ako sú Naši olympionici, Dejiny telesnej kultúry, Olympijské hnutie na Slovensku, Olympizmus a olympijské hry, Olympijská abeceda (SOV nedávno vydal už jej tretie, kompletne prepracované vydanie), Olympijská výchova, Slovensko v znamení piatich kruhov, Aké boli antické olympijské hry, či Volejbalový velikán Bohumil Golian (posledných päť uvedených je verejnosti k dispozícii aj prostredníctvom www.olympic.sk v sekcii Publikácie). Autorsky sa podieľal aj na príprave dokumentárneho filmu Slovensko olympijské – od Atén k Aténam, na ktorého príprave s využitím predovšetkým materiálov Slovenskej televízie pracoval niekoľko rokov spoločne so svojou bývalou študentkou Paulínou Baloghovou-Neveziovou.
 

Ján Grexa (v strede) spoločne s Bohumilom Golianom (vľavo) a s bývalým generálnym tajomníkom SOV Jánom Mrázom pri pamätnej tabuli prvého olympionika zo Slovenska Alojza Szokola v Hronci. FOTO: ARCHÍV SOV
Ján Grexa (v strede) spoločne s Bohumilom Golianom (vľavo) a s bývalým generálnym tajomníkom SOV Jánom Mrázom pri pamätnej tabuli prvého olympionika zo Slovenska Alojza Szokola v Hronci.
Foto
ARCHÍV SOV

Za prácu na poli propagácie a šírenia olympijských myšlienok najmä v pedagogickom procese získal Ján Grexa výročné ocenenie Slovenského olympijského výboru za rok 2006 - Cenu Vladimíra Černušáka. V roku 2001 mu boli udelené Bronzové kruhy SOV, v roku 2007 Strieborné kruhy SOV. V roku 2012 bol prijatý za čestného člena SOV a dostal Zlatý odznak SOV. V minulosti dlhší čas v pléne SOV zastupoval Slovenskú olympijskú akadémiu, ktorej dlho predsedal. Potom bol individuálnym členom SOV. Na zasadnutiach Slovenského olympijského výboru patrí k zopár tradičným diskutérom, ktorý sa nebojí vyjadriť svoj názor aj na pálčivé či nepopulárne témy a polemizovať s oficiálnymi názormi.
 
Ako publicista je Ján Grexa známy ako glosátor s britkým perom, ktorý sa vyžíva v irónii. Iróniu ako zbraň využíva aj v svojej humoristickej tvorbe, ktorá bola – najmä vďaka televíznej obrazovke a relácii Dereš, predtým aj vďaka rozhlasu – paradoxne v širšej verejnosti známejšia ako tá jeho práca, ktorej sa venoval profesne. Zaujímavé spojenie svojej profesie aj záľuby predviedol v knižke Tesanô do Kämeňa, ktorá je paródiou na olympijské dejiny.
 
Slovenský olympijský výbor jubilantovi srdečne blahoželá!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV