Šport a olympizmus
4 min. čítania

Chcel ísť synovi príkladom, a tak spravil gesto hodné džentlmena. Hokejista Pupák vo vypätom momente reklamoval faul

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na snímke zľava Boris Sádecký (Trenčín) a Miroslav Pupák (Nitra) v prvom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport Ligy HK Nitra - HK Dukla Trenčín 11. marca 2019 v Nitre.
Foto
TASR - Henrich Mišovič

Šport a fair play by mali ísť ruka v ruke. Bohužiaľ, nie vždy je to pravda. Je preto dôležité vyzdvihovať športovcov, ktorí sú svojím správaním príkladom pre širokú verejnosť. To je aj prípad nitrianskeho hokejistu Miroslava Pupáka.

V dôležitom štvrťfinálovom zápase Kaufland play-off Tipsport Ligy 2018/19 zostávalo do konca len pár minút. Na ukazovateli skóre svietil stav 0:1. Ak by sa zápas skončil takto, znamenalo by to, že nitrianski hokejisti budú hrať o finále Tipsport Ligy. Domáci Trenčín, vedený kapitánom Radivojevičom, bol pod veľkým tlakom. Práve Radivojevič sa stretol pri mantineli v tvrdom súboji s obrancom Miroslavom Pupákom. Brankova hokejka však pri súboji vyletela do vzduchu a trafila Pupáka do hlavy… Faul?

Rozhodca okamžite signalizoval faul a kapitána Dukly Trenčín poslal na trestnú lavicu. Nečakane však zasiahol nitriansky obranca. Po krátkej slovnej výmene napokon rozhodca svoje rozhodnutie stiahol. „Chcel mi nadvihnúť hokejku, lenže ja som spravil pohyb s pukom smerom od neho. Brankovi následne hokejka vyletela hore okolo mojej tváre a šuchla mi rameno. Ja som však mykol hlavou, čakal som, že ma trafí. To asi presvedčilo rozhodcu, že som to ozaj dostal, zdvihol ruku a odpískal faul,“ vysvetľuje sporný moment Pupák. „Ja som však zistil, že ma hokejka, našťastie, netrafila, tak som ho šiel opraviť. Povedal som mu, že to nebolo tak, ako to vyzeralo,“ dodáva defenzívna opora Nitranov.

Pozrite si video RTVS, v ktorom je zachytený fair play čin Miroslava Pupáka. 

Hrdinský čin? Mala by to byť samozrejmosť!

Fair play gesto neostalo zabudnuté a z Pupáka sa razom stal hrdina celej play-off série. Na jeho adresu padali slová chvály nielen z oboch hokejových táborov. „Prišlo mi logické priznať sa. Sám som ostal prekvapený, čo po zápase nastalo. Písali sa rôzne články, volali mi z novín. Mne to neprišlo ako žiadna senzácia, je to úplne normálne. Doma máme malého chlapca, ktorého sa snažíme vychovávať tak, aby bol férový a slušný. Ak by som sa neozval, nebol by to dobrý príklad pre môjho syna. Neviem si predstaviť, čo by som mu povedal, ak by sa ma raz opýtal, prečo som sa vtedy nepriznal,” vysvetľuje hokejista.

Doma máme malého chlapca, ktorého sa snažíme vychovávať tak, aby bol férový a slušný.

Pupák si za svoj čin vyslúžil i ocenenie Klubu fair play SOŠV

Štvrťfinálovú sériu medzi Nitrou a Trenčínom sprevádzali viaceré kontroverzné momenty. Išlo o nepríjemné fauly, následné zranenie či odkazy cez médiá. „Hoci to bola vypätá séria, veľa spravili aj médiá. Písali o nervóznom, pomaly až vražednom play-off súboji. Avšak, keď sme spolu na ľade, vnímame to inak. Uvedomujeme si, že to je stále len šport,“ dodal na záver Miroslav Pupák, ktorý bol za príkladný čin bol ocenený Diplomom Klubu fair play SOŠV.

VÝZVA NA PODÁVANIE NÁVRHOV NA CENY FAIR PLAY

Klub fair play SOŠV aj tento rok udelí pre osobnosti zo športového prostredia ceny fair play v troch hlavných kategóriách (dlhodobé pôsobenie v duchu fair play, aktívne šírenie a propagáciu myšlienok  fair  play, príkladný čin v duchu fair play). Ak máte vedomosť o niekom, kto vykonal významný skutok v duchu fair play, či poznáte osobnosť, ktorá dlhodobo presadzuje, alebo verejne propaguje myšlienky fair play, a svojím životom ich aj potvrdzuje, dajte nám vedieť.

Návrhy na ceny fair play posielajte prostredníctvom tohto dotazníka. Termín zaslania návrhov je do 30. septembra 2020.

Ďalšie informácie nájdete TU.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV