Športové aktuality
5 min. čítania

Chcela sa zlepšovať, a preto sa presťahovala do iného mesta: Džudistka Gážiová má tie najväčšie ciele

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Mladá džudistka Natália Gážiová sa ešte pred koncom základnej školy rozhodla presťahovať z Rimavskej Soboty do Bratislavy. Dôvodom bolo džudo. Finalistka grantového program Nadácie SOŠV Ukáž sa! vedela, že v hlavnom meste sa bude môcť lepšie rozvíjať a dostane sa bližšie k splneniu svojich cieľov.

Natália pochádza z Rimavskej Soboty. Už od dvoch rokov sa chodila hrávať do telocvične, od piatich rokov začala trénovať džudo. Tomuto športu sa venovali aj jej rodičia. „Do mojich štrnástich rokov ma trénovali hlavne oni. Keď som sa chcela zlepšovať, musela som sa rozhodnúť a posunúť sa ďalej,“ spomína mladá športovkyňa.

Ešte pred koncom základnej školy sa rozhodla pre rázny krok. Odsťahovala sa k strýkovi a jeho rodine do Bratislavy. Jej strýko je trénerom v Slávii STU, kde momentálne trénuje. „V Rimavskej Sobote som už nemala také možnosti ako v Bratislave. Keďže krstný je tu trénerom môjho ročníka v džude, bol to skvelý nápad,“ hovorí finalistka piateho ročníka projektu Ukáž sa!

Zápasenie hodila za hlavu, prednosť dostalo džudo

Okrem džuda sa v minulosti venovala aj zápaseniu. Štartovala dokonca na majstrovstvách Európy starších žiačok. „Keď som bola mladšia, tak mi zápasenie pomáhalo aj pri džude. Zápasenie som brala ako zábavku. Ale čím som bola staršia, nestíhala som sa naplno venovať obidvom športom a keďže džudo je moja priorita, musela som sa zápasenia vzdať. Občas mi to chýba a keď mám čas, tak si zatrénujem aj so zápasníkmi,“ vysvetľuje Natália.

„Je potrebné podporovať mladých športovcov. Myslím si, že projekt Ukáž sa! je dobrá vec. Je to program, ktorý dobre pomáha mladým športovcom, ktorí sa chcú zdokonaľovať aj naďalej.“  Natália Gážiová o projekte Nadácie SOŠV Ukáž sa

V športe má tie najvyššie ciele

Od septembra minulého roku začala štúdium na Strednej športovej škole v Bratislave. Skĺbiť šport a vzdelanie nie je jednoduché, no Natálii sa to zatiaľ darí. „Momentálna situácia je taká, že školu máme cez online vyučovanie, ale aj napriek tomu to nie je ľahké. Ale keď človek chce, dá sa zvládnuť všetko,“ hovorí dvojnásobná slovenská šampiónka vo svojich kategóriách. Ako každý športovec, aj ona má tie najväčšie ciele. A robí všetko pre to, aby ich dosiahla. „Ak sa situácia zlepší a spustia súťaže a sústredenia, určite by som sa na nich chcela zúčastniť. Či už to budú majstrovstvá Slovenska, alebo európske poháre.“

Jej športovým vzorom je ukrajinská džudistka Daria Bilodidová. „Dokazuje to, že na veku nezáleží, ale dôležitá je príprava a viera v seba samého,“ hovorí Natália. Napriek tomu, že sa o dnešnej generácii mladých ľudí hovorí ako o lenivej, nemusí to tak platiť vždy. „V mojom okolí sú väčšinou ľudia, ktorí sa chcú hýbať a pracovať na sebe. No poznám aj takých, ktorí trávia hodiny na počítači a nič so sebou nerobia. Ale každý nech si robí to, čo chce. Či už je to pracovanie na sebe samom, alebo uprednostnenie internetu.“

Grant použila na výstroj a kimoná

Finalisti piateho ročníka grantového projektu Ukáž sa! mali za úlohu propagovať seba a svoj šport na sociálnej sieti Instagram. „Myslím si, že je to vhodný nástroj na šírenie športu. Používam ho často. V dnešnej dobe je dôležité vedieť pracovať so sociálnymi sieťami,“ hovorí športovkyňa, ktorá chce na sociálnych sieťach zostať aktívna aj naďalej.

Víťazov Ukáž sa! určovala verejnosť v internetovom hlasovaní na základe sympatií i uverejnených videí, ktoré pripravil tím SOŠV. Natália Gážiová získala 2 194 hlasov a finančný grant vo výške 1000 eur. „Keďže sa zrušilo veľa súťaží, tento grant som použila na výstroj na džudo, kimoná, športové veci a na súťaž do Brna,“ dodáva.

Videá a príbehy všetkých finalistov sú na webovej stránke projektu www.olympic.sk/ukazsa

O projekte Ukáž sa!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru má za sebou už 5. ročník grantového programu Ukáž sa! V tomto roku bolo pre budúce športové hviezdy (jednotlivcov a mládežnícke / juniorské športové kolektívy) od 13 do 18 rokov vyčlenených 46 000 eur. Cieľom programu je podporiť mladých talentovaných športovcov s prihliadnutím na ich športové výsledky a elimináciu sociálnych rozdielov. Doteraz bolo prerozdelených 240-tisíc eur, ktoré pomohli k splneniu mnohých športových snov.

Pomôžte spolu s nami mladým talentom a darujte 2% z dane Nadácii SOŠ

Chcem pomôcť

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV