Športové aktuality
4 min. čítania

Chodkyňa Czaková tŕpla po posledného dňa kvalifikácie. V Sappore chce podať čo najlepší výkon

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková počas chôdze na 50 km žien na MS v atletike v katarskej Dauhe 28. septembra 2019.
Foto
TASR - Martin Baumann

Pre chodkyňu Máriu Katerinku Czakovú budú olympijské hry v Tokiu už jej tretie v kariére. Svoju formu ladila v talianskom Livingu. Tréning v horskom prostredí má osvedčený a vyskúšaný. Pred dvoma rokmi sa na podmienky v Japonsku bola pozrieť i osobne. Pripravená je teda aj na vysokú teplotu a vlhkosť vzduchu, ktorá bude panovať v dejisku chodeckých disciplín – v Sappore.

Jej tokijskú definitívu potvrdila až v prvý júlový deň Svetová atletika. Nitrianska rodáčka však už dlhšiu dobu tušila, že by jej tretie olympijské hry nemali ujsť. Nervozite sa aj tak nevyhla. „Síce som priebežne figurovala na postupovej priečke, avšak do posledného dňa som tŕpla, ako to dopadne, keďže som vedela, že posledný víkend pred uzávierkou budú preteky vo viacerých krajinách,“ hovorí Czaková.

Najviac bodov do rankingu získala na domácej pôde

S trénerom Matejom Spišiakom a Martinom Pupišom vedeli, aký bude postupový kľúč, prepočítavali a hľadali možnosti ako a kde bude najlepšie štartovať. Cieľom bolo získať čo najviac bodov do rebríčka. Počítali sme, že najviac bodov by som mala získať na MSR v Dudinciach. Nakoniec sa to aj podarilo,“ vysvetľuje chodkyňa.

S akými cieľmi ide na svoje tretie olympijské hry? „Určite chcem podať čo najlepší výkon a zlepšiť svoje momentálne postavenie v rebríčku. Mojím cieľom je skončiť v prvej polovici štartového poľa.“

Mária Katerinka Czaková na trati 52. ročníka Záhoráckej dvadsiatky, MSR v chôdzi na 10 km v Borskom Mikuláši v sobotu 22. mája 2021.
Mária Katerinka Czaková na trati 52. ročníka Záhoráckej dvadsiatky, MSR v chôdzi na 10 km v Borskom Mikuláši v sobotu 22. mája 2021.
Foto
TASR - Lukáš Grinaj

Pandemický rok bol úplne otočený

Napriek radosti z kvalifikácie do Tokia priznáva, že rok 2020 bol poriadne náročný. Preteky sa kvôli pandémii rušili jeden za druhým, čoho dôsledkom bolo nakoniec aj preloženie samotných olympijských hier o jeden rok. „Bohužiaľ, museli sme to akceptovať, trénovať ďalej a čakať, ako sa to bude vo svete vyvíjať.  Trénovali sme celý rok a pretekať sme sa začali v októbri. Pre nás vytrvalcov je to dosť netypické, pretože práve v októbri sa začíname pripravovať na novú sezónu a my sme začali iba s pretekmi. Bolo to úplne otočené,“ spomína na náročné obdobie.

Do Tokia zvolila podľa vlastných slov osvedčenú tréningovú metódu príprav. „V júni sme boli dva týždne v Tatrách a následne sme odcestovali na tri týždne do Talianska do Livigna, kde sa pripravujeme v nadmorskej výške 1850 m. n. m. Tento model prípravy využívame už dlhšie obdobie a viackrát sa mi osvedčil.“

Na snímke zľava tréner slovenských chodcov Matej Spišiak, Mária Katerinka Czaková, Michal Morvay, Matej Tóth a vpravo Miroslav Úradník.
Na snímke zľava tréner slovenských chodcov Matej Spišiak, Mária Katerinka Czaková, Michal Morvay, Matej Tóth a vpravo Miroslav Úradník.
Foto
TASR - Milan Kapusta

Na pláne má predolympijský kemp

Po návrate z Livigna bude pár dní doma v Nitre a 26. júla odlieta celá chodecká výprava do Tokia. Spolu s Czakovou sa na olympijské hry kvalifikovali aj Matej Tóth, Michal Morvay a Miroslav Úradník. Najskôr zamieria do predolympijského kempu Urayasu. Keďže ich preteky budú v Sappore, presúvať z Tokia by sa tam mali v posledný júlový deň.

Olympijské hry v Tokiu budú iné ako tie, na ktoré boli športovci doposiaľ zvyknutí. V Japonsku ich čakajú prísne bezpečnostné opatrenia, zabudnúť môžu na výlety po meste i na návštevu iných športovísk. „Som vďačná za to, že sa OH vôbec konajú. Príprava a kvalifikácia bola náročná. O to viac si cením, že sa uskutočnia. Určite mi bude ľúto, že budú v obmedzenej réžii, ale neviem si predstaviť, ak by sa nekonali vôbec. Keďže majú všetci obavu z pandémie, musíme sa prispôsobiť podmienkam a rešpektovať všetky pravidlá, ktoré nám určia,“ hovorí slovenská chodkyňa o avizovaných podmienkach.

V Japonsku sa bola pozrieť osobne

Pred  dvoma rokmi sa bola v Japonsku pozrieť i osobne. Chcela si na vlastnej koži vyskúšať, aké podmienky ju tam budú čakať a vidieť trať. Avšak po majstrovstvách sveta v katarskej Dohe sa organizátori rozhodli, že chodecké preteky presunú do chladnejšieho Sappora. „Počasie sledujeme každý deň, ale v našich klimatických podmienkach sa nedá pripraviť úplne na to, čo nás tam bude čakať. Počas svojej športovej kariéry som už absolvovala preteky v teple a vo vysokej vlhkosti. Dúfam, že svoje skúsenosti zúročím aj v Sappore, dodáva.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV