Šport a olympizmus
6 min. čítania

Cieľavedomosť, fair-play a disciplína – jedinečná možnosť okúsiť športovú streľbu oslovila malých i veľkých

Silvester Bobko
Návštevníci jedinečnú možnosť skúsiť si športovú streľbu neodmietli.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Športová streľba má s počtom siedmich miesteniek na olympijských hrách v Tokiu druhé najpočetnejšie zastúpenie v rámci slovenskej výpravy. Štvrtý a veľmi príjemný festivalový deň v šamorínskom komplexe x-bionic® sphere patril práve športovcom zo Slovenského streleckého zväzu.

Vďaka absolútnej ochote a obrovskej ústretovosti zo strany Slovenského streleckého zväzu si mohli návštevníci prvého ročníka Olympijského festivalu vyskúšať svoje schopnosti na strelnici. „Ľudia si sem môžu prísť zastrieľať z pušky a pištole. Máme tu na ukážku elektronické aj papierové terče, aby návštevníci videli rozdiel. Vo svete sa momentálne, samozrejme, používajú už iba tie elektronické,“ povedala na úvod Lucia Novosedlíková, profesionálna strelkyňa a zároveň organizátorka obsluhujúca strelnicu.

Unikátnu možnosť si nemohli nechať utiecť ani ľudia z našich radov. Pocit profesionálneho športového strelca sa vybral okúsiť aj Jozef Pikula, jeden zo stážistov Slovenského olympijského a športového výboru. „Je to výborný zážitok, mohol som skúsiť hneď niekoľko druhov zbraní. Sú tu šikovní dobrovoľníci, ktorí všetko vysvetlia, pomôžu s nabitím zbrane a vo všeobecnosti vysvetlia postup, ako na to. Potom je to už iba o vašej muške a technike,“ opísal svoje bezprostredné emócie. Trápiť ho nemusel ani fakt, že šlo o jeho premiérovú skúsenosť s touto sférou. „V tomto dospelom živote to bola moja premiéra. Na niečo podobné si pamätám z čias základnej školy, kedy sme strieľali na takých malých panáčikov, tí padli, keď sme ich zasiahli. Avšak takto, do elektronického terča, ako na olympiáde, kde ti rovno ukáže aj výsledok a počet bodov, to som nemal nikdy predtým možnosť skúsiť. Naozaj odporúčam všetkým, aby sa pri návšteve Olympijského festivalu zastavili aj tu,“ pokračoval nadšený Jožko. Úsmev na tvári mu vyčaril a potrebnú energiu dodal hneď prvý výstrel. Za bodový výsledok 10,3 by sa nemuseli hanbiť ani naši olympionici. „V prvom rade tam bolo asi ďalších 47 výstrelov... Jedna z dobrovoľníčok mi okamžite povedala výsledok a ukázala na monitor. Keď som sa na neho pozrel, vravím si, že na prvýkrát to nie je vôbec zlé,“ dodáva s humorom.

Slovenský strelecký zväz pripravil modelovanú strelnicu.
Slovenský strelecký zväz pripravil modelovanú strelnicu.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Strelecké mini-súboje

Napriek neskoršiemu štartu samotného festivalu si našli desiatky ľudí cestu na strelnicu už od rána. „Prekvapil nás záujem ľudí, už doobeda sme mali prakticky plno. Prichádzalo to tak návalovo. Mali sme tu aj dvoch bratov, ktorí boli veľmi šikovní a išlo im to takmer narovnako. Také mierne súboje. Páči sa to nielen deťom, ale aj dospelým,“ teší sa Lucia Novosedlíková. Sympatická 25-ročná strelkyňa pritom nie je hocijakou priemernou pretekárkou v tomto športe. Na konte má rovno niekoľko nemalých úspechov. „Streľbe sa venujem približne 13 rokov. Som niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska v družstvách i jednotlivcoch. Predstavila som sa aj na majstrovstvách sveta a Európy,“ vraví na margo svojich úspechov.

Aj keď záujem javili aj starší návštevníci, prevahu mali, pochopiteľne, členovia mladšieho obecenstva. Náboje sa pritom neodrážali iba od dreva a pliešku, viacero nadšencov ohúrilo aj úspešnú pretekárku. „Mala som tu jedno dievčatko, ktoré okamžite trafilo desiatku. Sama z toho bola prekvapená. Potom už síce padali iné hodnoty, avšak to vôbec nevadí. Úspechom je vôbec trafiť terč, nakoľko niektoré deti triafajú aj z voľnej ruky, iným sme pomohli podložkami. Pre deti okolo desiatich rokov je zbraň ešte pomerne ťažká,“ dodáva Novosedlíková.

Ako sa stať športovým strelcom?

A čo ak sa deťom či dospelým zapáčia športové zbrane natoľko, že sa im budú chcieť venovať častejšie? „Nech nás kontaktujú cez Slovenský strelecký zväz, čo je národná asociácia. Pokiaľ je záujem, ozvať sa je možné cez web shooting.sk, prípadne telefonicky,“ informuje Ingrid Šindlerová, členka Slovenského streleckého zväzu a stále aktívna pretekárka. „Hlavnú streleckú základňu máme cez krúžky na základných školách. Kvôli COVID-u sú však naše možnosti obmedzené, preto dúfame, že táto situácia nebude naďalej pretrvávať. Primárne sa však dá k streľbe dostať cez školy, ak sa tam objaví nejaký talent, odchytia si ho tréneri a ďalej sa mu venujú pri postupe jednotlivými kategóriami, až k seniorom,“ dodáva k spomínanej téme. 

Pozíciu športového strelca si vyskúšali malí i veľkí.
Pozíciu športového strelca si vyskúšali malí i veľkí.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Mladým športovcom poväčšine dodávajú motiváciu a chuť napredovať starší, skúsenejší a najmä úspešnejší kolegovia. Mladí strelci by chceli rozhodne nasledovať šľapaje aktuálnych streleckých olympionikov. „Na olympijských hrách máme momentálne sedem miesteniek. Je tam obrovský potenciál, takýmto spôsobom chceme dať širokej verejnosti impulz, že sa to dá robiť. Deti to vedie k cieľavedomosti, zodpovednosti, fair-play a sebadisciplíne,“ vysvetľuje Šindlerová.

Aj ona, podobne ako ostatní členovia a zástupcovia zväzu, sleduje počínanie olympionikov v Tokiu. Niektorí už do diania zasiahli, iných ešte akcia iba čaká. Aké sú ambície? „Očakávame ešte minimálne nejaké finálové umiestnenie. Podariť by sa mohla aj medaila v mixoch. Všetkým držíme palce.“ Slovenských priaznivcov potešil najmä Patrik Jány s famóznym postupom do finále zo 4. miesta a následným zaknihovaním finálnej 7 pozície. „Je to obrovský úspech pre celé Slovensko. Ide o ohromnú prezentáciu pre našu krajinu. Nechcem ich porovnávať, avšak myslím si, že je to taký druhý Jozef Gönci, ktorý získal pre Slovensko prvé olympijské hry. Pevne verím, že je to naša veľká hviezda a pár olympijských účastí ešte má pred sebou,“ nachádza v závere slová chvály smerom k olympijskému debutantovi.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV