Športové aktuality
6 min. čítania

Čierny scenár je naplnený, Peking bude bez hokejistov NHL

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Zatiaľ posledný olympijský turnaj sa hral v Soči v roku 2014, zlaté medaily po ňom zavesili na krk Kanaďanom.
Foto
TASR/AP

Čierny scenár sa naplnil. Zimné olympijské hry v Pekingu budú vo februári 2022 bez hokejistov zo zámorskej NHL.

To, čo bolo od utorka verejným tajomstvom, sa napokon počas stredy premenilo v realitu. Vedenie NHL i hráčskej asociácie NHLPA potvrdilo, že hokejisti zo zámorskej súťaže do Ázie nepocestujú a počas pôvodne plánovanej olympijskej prestávky sa budú predovšetkým dohrávať odložené zápasy, ktoré sa nemohli odohrať pre pandémiu koronavírusu v šatniach klubov.

Za zmenami je predovšetkým variant omikron

Mohutne sa šíriaci variant omikron už zapríčinil, že sa v NHL odložilo už päťdesiat stretnutí a vianočná prestávka sa začala o dva dni skôr, ako sa pôvodne plánovalo.

„NHL rešpektuje a obdivuje túžbu hokejistov NHL reprezentovať svoje krajiny a zúčastniť sa na turnaji najlepších. Čakali sme tak dlho, ako to bolo možné, aby sme dospeli k tomuto rozhodnutiu. Snažili sme sa zaistiť všetky dostupné možnosti, ako umožniť našim hráčom zúčastniť sa na zimných olympijských hrách v roku 2022,“ uviedol komisár NHL Gary Bettman.

Zároveň podotkol, že s ohľadom na množstvo odložených zápasov nie je možné, aby sa hokejisti z ligy presunuli na olympijský turnaj. Tí sa na olympijskom ľade naposledy predstavili v roku 2014 v Soči. O štyri roky neskôr v Pjongčangu štartovali len hráči z európskych súťaží. Teraz je možné, že sa v Pekingu predstavia aj hokejisti z nižších zámorských líg.

Podľa Miroslava Šatana je to veľká šanca pre hráčov z Európy

Prezident SZĽH, viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru Miroslav Šatan toto rozhodnutie očakával. „Náznaky v poslednom čase boli a takýto výsledok sa očakával. Je to na škodu veci. Olympiáda by mala mať najlepších hráčov. Sám si to ako hráč pamätám. Malo to cveng. Ale aj bez hráčov NHL bude olympiáda zaujímavá a opäť sa môžu udiať prekvapenia, ako naposledy v prípade Nemecka. Je to obrovská šanca pre hráčov z Európy a my by sme radi boli jedným z tých prekvapení,“ povedal odhodlane Miroslav Šatan.

Generálny manažér slovenskej reprezentácie hovorí, že bez hráčov NHL stratí každý tím na kvalite. „Tie najsilnejšie hokejová krajiny strácajú viac ako stratíme my. Olympijský turnaj sa kvalitatívne vyrovná. My sa budeme snažiť byť pozitívnym prekvapením,“ uviedol Miroslav Šatan, ktorý priznal, že ak sa otvorí možnosť a obmedzenia by sa nevzťahovali na hráčov pôsobiacich v AHL, určite by ich osloviť do nominácie.  (SZĽH)

NHL si už nemôže dovoliť februárovú olympijskú pauzu aj z finančného hľadiska. Veľký počet neuskutočnených zápasov či duelov bez divákov by negatívne ovplyvnil systém rozdelenia finančných príjmov v sezóne a biznis model by bol vážne narušený.

Viacerí hráči sa chceli ešte pred oznámením definitívy rozprávať so šéfom svojich odborov Donaldom Fehrom a právnikmi NHLPA, ale nebolo im to umožnené. Dozvedeli sa, že cesta do Pekingu je v súčasnej dobe nemožná. „Až donedávna sme tam jednoznačne smerovali. Koronavírus však zasiahol a zmenil plány. Bez ohľadu na to, že by sme boli najradšej na zimných olympijských hrách, musíme využiť plánovanú prestávku na dobehnutie zápasových restov,“ vyhlásil Fehr.

Hokejisti smútia nad neúčasťou

Sidney Crosby
Sidney Crosby nedostane v Pekingu šancu získať tretie olympijské zlato.
Foto
TASR/AP

Hokejisti väčšinou vo svojich vyjadreniach vyjadrujú ľútosť nad neúčasťou na ZOH. Sidney Crosby, ktorý mal byť opäť kapitánom Kanady, dlho veril, že dostane ďalšiu možnosť zúčastniť sa na olympijskom turnaji. „Bude zložité teraz obrátiť myseľ iným smerom. Je mi ľúto hráčov, ktorí prišli o príležitosť zažiť niečo špeciálne. Pre mnohých to mohol byť životný zážitok,“ povedal dvojnásobný olympijský víťaz.

Smutný bol aj kapitán Tampy Bay Steven Stamkos. Počas kariéry ešte nedostal možnosť nastúpiť na ZOH. V dobe ďalších ZOH v roku 2026 bude mať už 36 rokov. „Keď vyrastáte, snívate o triumfe v Stanleyho pohári, čo sa mi podarilo. Ale tiež chcete reprezentovať svoju krajinu a vyhrať zlato, k čomu už asi nedostanem príležitosť,“ hovoril Stamkos.

V rovnakej situácii je aj jeho spoluhráč z Lightnings, obranca Victor Hedman. V roku 2014 sa do nabitého kádra Švédska nedostal, o štyri roky neskôr ho do Pjongčangu už NHL nepustila. To už bol dominantný obranca a nominácia by ho rovnako ako tentoraz už neobišla. Pred zopár mesiacmi ho Švédi vybrali do trojice hráčov, ktorá mala naisto hrať pod piatimi kruhmi.

„Bude to chvíľu bolieť. Pôjdeme si po ďalší Stanleyho pohár. Bude to pre nás náhrada,“ zmierlivo tvrdil dvojnásobný šampión NHL z posledných dvoch ročníkov.

Vyložene nahnevaný bol útočník Winnipegu Kyle Connor, ktorý neváhal komentovať situáciu aj expresívnymi výrazmi. „Je to na h.... Veľa hráčov, s ktorými som hovoril, je nahnevaných. Všetci sme sa na tento turnaj tešili. Olympijské hry prinášajú veľa spomienok.“

IIHF chce vytvoriť pre hráčov bezpečné prostredie

Hokejisti NHL by sa mohli vrátiť na olympijský ľad v Miláne 2026. Dohoda s Medzinárodným olympijským výborom naďalej platí.

„Oceňujeme úsilie Medzinárodného olympijského výboru, Medzinárodnej hokejovej federácie i pekinského organizačného výboru. Súčasné okolnosti nám napriek maximálnemu úsiliu všetkých zainteresovaných znemožnili pustiť hráčov do Pekingu. Tešíme sa na zimné olympijské hry v roku 2026,“ uviedol Bettman.

Komisár NHL ešte pred potvrdením informácie o neúčasti v Pekingu oznámil rozhodnutie prezidentovi Medzinárodnej hokejovej federácie Lucovi Tardiffovi.

„Hoci sme sklamaní z tohto rozhodnutia NHL a hráčskej asociácie NHLPA, plne chápeme okolnosti, ktoré si vynútili tento krok,“ povedal Tardif. „Počas diskusií s MOV, organizačným výborom, NHL a NHLPA sme vždy pracovali s vedomím, že takýto scenár môže nastať. Bol to šok, keď sme videli, ako COVID-19 takmer zo dňa na deň ovplyvnil program NHL. Chápeme, že rozhodnutie NHL je v najlepšom záujme zdravia a bezpečnosti jej hráčov.“

IIHF teraz bude pokračovať v spolupráci so zainteresovanými národnými hokejovými zväzmi a národnými olympijskými výbormi na prípravách pekinských hier. Pre hráčov zabezpečí rovnaké bezpečnostné a zdravotné normy, ako boli naplánované pre hokejistov z NHL.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV