Športové aktuality
3 min. čítania

Čínsky sneh trápi Petru Vlhovú, musela by zmeniť štýl lyžovania

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Petra Vlhová.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Petre Vlhovej nevyšlo podľa predstáv prvé kolo olympijského slalomu. Na zjazdovke Ľadová rieka v Jen-čchingu zaostáva na 8. priečke za zatiaľ vedúcou Lenou Dürrovou z Nemecka o 72 stotín sekundy. Prekvapením je, že po obrovskom slalome skončila v úvodných bránkach favorizovaná Američanka Mikaela Shiffrinová.

Petra Vlhová sa pustila medzi bránky, ktoré na trati rozmiestnil Shiffrinovej tréner Mike Day, ako druhá po Dürrovej. Nezachytila hneď začiatok. V hornej časti jej chýbala uvoľnenosť, ktorá ju zdobí v pretekoch Svetového pohára. Na všetkých medzičasoch za Nemkou zaostávala, aj keď v dolnej cieľovej pasáži manko aspoň čiastočne zmazala.

Skôr brzdí ako zrýchľuje

Po príchode do cieľa 26-ročná Liptáčka priznala, že sa jej na čínskom technickom snehu nelyžuje ideálne. Výhodu majú pretekárky, ktoré nejazdia silovo.

„Prvé kolo sa mi hodnotí len veľmi ťažko. Strata 72 stotín nie je možno veľká, ale nie je ani malá. Na tomto snehu sa trápim. Celý život jazdím agresívne s veľkou silou. Potrebovala by som zmeniť lyžiarsky štýl, ale po toľkých rokoch to nejde zo dňa na deň. Chýba mi rýchlosť, idem silovo ako vždy, ale skôr brzdím, ako zrýchľujem. Viem, kde je chyba,“ hodnotila v prvom rozhovore líderka slalomového poradia Svetového pohára.

Petra Vlhová, ZOH Peking
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Pred druhým kolom ešte neskladá zbrane. Vie, že šanca na medailu existuje. „Teraz to bude už len buď – alebo. Dúfam, že predvediem dobrú jazdu,“ doplnila Petra Vlhová.

Za vedúcou Dürrovou je na 2. mieste Švajčiarka Michelle Gisinová s odstupom 3 stotín sekundy, tretia je víťazka obrovského slalomu Sara Hectorová s mankom 12 stotín sekundy.

Druhé kolo sa uskutoční od 6.45 slovenského času. Autorom trate bude Vlhovej tréner Mauro Pini.

Nečakané zakopnutie Shiffrinovej

Nečakane sa už v prvých bránkach skončila púť Američanky Mikaely Shiffrinovej. Rovnako ako v obrovskom slalome zaváhala krátko po štarte. „Čo na to povedať? Stáva sa,“ priznala v televíznej mixzóne Petra Vlhová.

„Od štartu som chcela ísť naplno, mala som v úmysle ísť čo najagresívnejšie. Snažila som sa ísť čo najnáročnejšiu líniu, riskovala som. Tá línia bola najrýchlejšia, jednoducho som ňou musela ísť. V jednej z bránok mi ušla lyža a už som nemala priestor, aby chybu dokázala korigovať. Neprešla som ani päť bránok, takže nie som nadšená,“ povedala Shiffrinová.

„Sú to hrozné pocity. Nebudú však trvať navždy. Momentálne je to však veľmi zlé,“ krútila hlavou Američanka, ktorá dlho nechápavo sedela pri ochranných sieťach vedľa trate a až po dlhých minútach zlyžovala do priestoru cieľa.

Vedúca Lena Dürrová ešte nikdy nevyhrala preteky Svetového pohára. Po Paolette Magoniovej, sestre bývalého trénera Petry Vlhovej, sa môže stať len druhou ženou v histórii, ktorá získala olympijské zlato bez predošlého triumfu vo Svetovom pohári.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV