Športové aktuality
Rozhovor
3 min. čítania

Členka Juniorského Olympijského tímu Nikola Seničová: „Vzpieranie je pre mňa tým pravým športom”

Členka Juniorského Olympijského tímu Nikola Seničová.
Foto
Archív Nikoly Seničovej

Členka Juniorského Olympijského tímu a vzpieračka Nikola Seničová reprezentuje Slovensko na medzinárodnej úrovni skvelými výsledkami. Cesta talentovanej športovkyne z Košíc však nebola od začiatku taká jednoznačná, ako by sa mohlo zdať. 

Prvé športové úspechy nepatrili vzpieraniu

„Ešte ako malé dieťa som hrala tenis, v ktorom som sa stala majsterkou Slovenska v žiackej kategórii. Kvôli tenisu som odišla do školy do Košíc, ale časom som o tento šport z rôznych dôvodov strácala záujem. Na športovom gymnáziu som sa cez atletiku viac-menej náhodne dostala k vzpieraniu a hneď som vedela, že je to pre mňa ten pravý šport ,“ opisuje svoju cestu k vzpieraniu členka Mestského klubu vzpierania a silových športov v Košiciach.

Vo vyššie spomínanom klube sa len devätnásťročná športovkyňa pripravuje pod vedením trénerov Štefana Gribanina a Štefana Korpu. „Príprava sa zameriava na konkrétny vrchol v danom období, či už sú to majstrovstvá Európy, alebo sveta. Na začiatku prípravy mávam kruhové tréningy. Po nich nasleduje objemová príprava, kde robíme ťažšie hmotnosti s viacnásobným opakovaním. V súťažnom období už vylaďujem techniku vzpieračských disciplín s maximálnymi hmotnosťami,“ dodáva majsterka Európy do 17 rokov z roku 2017 v Prištine.

Inšpiruje sa tými najlepšími

Okrem titulu juniorskej majsterky Európy, ktorý podľa jej vlastných slov považuje za svoj najväčší úspech, má vo svojej doterajšej kariére na konte i siedme miesto z juniorského svetového šampionátu v roku 2017 či štvrté miesto z majstrovstiev Európy juniorov v roku 2018. V seniorskej kategórii v minulom obsadila na majstrovstvách Európy šieste miesto. Vzorom talentovanej športovkyne je bývalý slovenský vzpierač a držiteľ titulu európskeho i svetového šampióna Martin Tešovič.

Byť v Juniorskom olympijskom tíme je pre mňa pocta

Účasť v Juniorskom olympijskom tíme vníma Nikola Seničová ako skvelú možnosť kariérneho napredovania. „V prvom rade je to pre mňa pocta. Byť v takomto výbere, s takými vynikajúcimi mladými športovcami. Samozrejme, som veľmi vďačná za podporu, ktorú mám vďaka zaradeniu do tohto tímu a ktorá mi pomáha v budovaní mojej športovej kariéry,“ dodáva na záver slovenská vzpieračka.

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV