Šport a olympizmus
Bratislava
3 min. čítania

Členovia Olympijského klubu Bratislava sa po „covidovej“ pauze znovu zišli na zasadnutí

Mária Mračnová, sou
Členovia Olympijského klubu Bratislava po zasadnutí na spoločnej fotografii.
Foto
Ján Súkup

Ôsmeho decembra sa členovia Olympijského klubu Bratislava (OK BA) po dvojročnej „covidovej“ pauze stretli znovu na zvyčajnom mieste, v jedálni ZŠ Kalinčiakova. Na úvod si minútou ticha pripomenuli členov OK BA, ktorí sa odobrali na večnosť v tomto aj minulom roka.

Odstupujúca predsedníčka OK BA Mária Mračnová referovala o činnosti klubu počas pandémie ochorenia COVID-19. Hlavnou klubovou aktivitou bol Olympijský deň, ktorý OK Bratislava napriek obmedzeniam pripravil pre deti materskej školy a ZŠ Kalinčiakova na 16. júna.

Posledná chýbajúca pamätná tabuľa olympijského medailistu z bratislavského regiónu bola na počesť strieborného hádzanára z Mníchova 1972 Petra Pospíšila odhalená 4. februára 2022 v hale Filozofickej fakulty UK, kde študoval. Už predtým bola na Lekárskej fakulte UK odhalená pamätná tabuľa veslárskeho olympijského šampióna z Ríma 1960 Pavla Schmidta, ktorý absolvoval štúdium na tejto fakulte. Aktuálnemu medailistovi z vlaňajších OH v Tokiu kajakárovi Samuelovi Balážovi pamätnú tabuľu slávnostne odhalili na jeho ZŠ na Ostredkovej ulici v Bratislave.

Nová predsedníčka OK Bratislava Martina Gogolová-Kohlová predniesla správu o činnosti OK BA v roku 2022. Klub buď sám alebo v spolupráci so ZŠ Kalinčiakova zorganizoval viacero podujatí a akcií, predovšetkým pre mládež, na ďalších sa podieľal. Medzi ne patrilo napríklad aprílové čistenie bratislavskej Koliby, Deň mladých športovcov Špeciálnych olympiád Slovensko, Olympijský deň v Rovinke, Olympijský deň Strednej zdravotníckej školy v Bratislave, DM ženský beh, Župný športový deň stredoškolákov, či pravidelné cvičenie v rámci projektu SOŠV Vykročte za zdravím.

Bývalá aj súčasná predsedníčka OK Bratislava potom zablahoželali dvom tohtoročným a jednému vlaňajšiemu jubilantovi z radov členov klubu – podpredsedovi OK BA Dušanovi Nogovi k jeho aktuálnym 60. narodeninám, Vladimírovi Millerovi k jeho nedávnym 75. narodeninám a Ľubomírovi Součekovi k jeho vlaňajšej šesťdesiatke.

V diskusii predseda Združenia Olympijských klubov SR Vladimír Miller priblížil prítomným aktuálne plány činnosti ZOK SR. Hlavný Olympijský deň sa uskutoční v Bratislave 21. júna. Valné zhromaždenie Združenia olympijských klubov SR na Štrbskom plese bude koncom prvého štvrťroka.

V januári ZŠ Kalinčiakova, ktorá je kolektívnym členom PK BA, zorganizuje okresné kolo majstrovstiev vo florbale žiakov a žiačok. V marci sa OK BA bude v hale na Bajkalskej ulici podieľať na akcii Špeciálnych olympiád Slovensko pre deti. V máji sa uskutoční Cezpoľný beh okolo Kuchajdy, v apríli a v máji výsadba drevín v areáli ZŠ Kalinčiakova a čistenie studničiek na Kolibe, v júni na dva razy oslavy Olympijského dňa – 15. júna pre materské školy a 22. júna pre základné školy.

Na október je plánovaný Župný športový deň, v rámci ktorého klub už tradične usporiada vedomostnú súťaž pre družstvá základných škôl. Táto súťaž má stúpajúcu úroveň. Po ukončení aktuálnej hokejovej sezóny sa bude realizovať osadenie pamätných tabúľ dvoch bratislavských členov bronzového tímu hokejistov zo ZOH 2022 v Pekingu Michala ČajkovskéhoMateja Tomeka.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV