Šport a olympizmus
Tokio
3 min. čítania

Členovia olympijských výprav s miernymi príznakmi COVID-19 budú v Tokiu v karanténe vo vyhradenom hoteli

Je možné, že niektorí členovia olympijských výprav spoznajú nielen izby v Olympijskej dedine (na snímke ukážková izba), ale aj v karanténnom hoteli neďaleko od nej.
Foto
Ľubomír Souček

Organizátori olympijských a paralympijských hier v Tokiu plánujú izolovať športovcov a ďalších členov výprav, ktorí budú mať pozitívny test na nový koronavírus a len mierne alebo žiadne príznaky ochorenia COVID-19, v špeciálnom hoteli. Podľa tlačovej agentúry Kjódo v blízkosti Olympijskej dediny na tento účel vyhradia hotel s 300 izbami. Infikovaní športovci a funkcionári, ktorí nepotrebujú hospitalizáciu, by tam mali stráviť 10 dní v karanténe v izbe, kde budú mať zabezpečený aj stravovací servis.

Prebežne sa plánovalo, že v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu budú športovci na hrách testovaní každé štyri dni. Vzhľadom na nepriaznivý vývoj pandémie v Japonsku sa teraz predpokladá, že frekvencia testovania sa ešte zvýši nad uvedený rámec.

Po nedávnom uvoľnení protipandémiových opatrení v Japonsku od pondelka 12. apríla znovu predbežne na jeden mesiac v niektorých miestach pritvrdili, pretože sa začal očividne zvyšovať počet pozitívne testovaných. Prvá bola prefektúra Ósaka, v ktorej minulý štvrtok evidovali 905 infikovaných (preto sa v nej štafeta s olympijským ohňom musí vyhnúť verejným priestranstvám s väčším počtom ľudí), a preto vyhlásili núdzový stav. Následne sa pritvrdenie opatrení týkalo aj metropolitného Tokia, ale i prefektúr Kjóto a Okinawa.

O zámere vlády sprísniť opatrenia v krajine informoval minister zodpovedný za otázky pandémie Jasutoši Nišimura. Japonská vláda vyhlásila Tokio za oblasť so zvýšeným rizikom šírenia pandémie. „Urobíme všetko pre to, aby sme spomalili šírenie nákazy a zamedzili jej prenikaniu do ďalších častí krajiny,“ vyhlásil japonský premiér Jošihide Suga. Dodal, že dôvodom tohto kroku je aj skutočnosť, že vakcinačná kampaň v Japonsku viazne a väčšina obyvateľov japonskej metropoly sa zatiaľ nedala zaočkovať.

Mnohé prípady nákazy v Tokiu súvisia s návštevami nočných podnikov a reštaurácií. Najnovšie pribúdajú aj ľudia, ktorí sa nakazili v kanceláriách, zariadeniach starostlivosti o starších alebo v školách.

V Tokiu musia po novom bary a reštaurácie zatvárať najneskôr o 20:00 h, obmedzia aj maximálny počet osôb pri hromadných akciách. V stredu a vo štvrtok v metropolitnom Tokiu hlásili vždy viac ako 500 nových prípadov, čo je najviac od začiatku februára. Sprísnené opatrenia majú platiť do 11. mája. Zvýšený rizikový štatút počíta s kompenzáciami pre tých, ktorí dodržia pravidlá a pokutami v prípade ich porušenia.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV