Športové aktuality
Video
Rozhovor
3 min. čítania

Čo si uvedomili počas koronakrízy? Volko si viac váži svoje zdravie, Vlček chce v živote využiť každý moment

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Ján Volko a Erik Vlček.
Foto
TASR - Pavol Zachar/Pavel Neubauer

Koronavírus ochromil celý športový svet. Celosvetová pandémia spôsobila preloženie viacerých významných podujatí na čele s olympijskými hrami v Tokiu. Veľkú šancu kvalifikovať sa na podujatie pod piatimi kruhmi mali aj kanoista Erik Vlček a atlét Ján Volko. Dnes si obaja užívajú uvoľňovanie opatrení, Vlček regeneruje po nešťastnej zlomenine nohy a Volko opäť vyhráva na pretekoch. V spomienkach sa však vrátili do doby, keď trávili čas v „domácej karanténe“.

Improvizovaný tréning na chate v Osrblí

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Ján Volko trávil prvé týždne počas koronakrízy na chate v Osrblí. Odišiel tam spolu so svojím tímom na čele s trénerkou Naďou Bendovou. „Bolo to náročné, keďže sme nemali k dispozícii športoviská a hlavne posilňovňu. V Osrblí sme sa museli vysporiadať s dosť obmedzenými podmienkami. Museli sme zmeniť tréningové metódy. Snažili sme sa čo najviac využiť prírodu a adaptovať sa na novú situáciu,“  hovorí držiteľ slovenských rekordov na 60 m, 100 m i 200 m.

Improvizovaná posilňovňa musela vyrásť na záhrade, šprinty sa konali na futbalovom štadióne. Počas náročnej situácie prehodnotil svoje priority. „Začal som si viac vážiť zdravie a čas som začal tráviť viac s ľuďmi, ktorých mám rád,“ povedal Volko, ktorý musel zmeniť celú prípravu na posunuté olympijské hry. Keďže sa tento rok nedajú plniť olympijské limity, ostáva mu len pokúsiť sa pripraviť čo najlepšie a vyladiť svoju formu. Verí, že do Tokia sa napokon predsa len dostane.

V karanténe si zlomil nohu, teraz sa snaží regenerovať

Náš najúspešnejší rýchlostný kanoista Erik Vlček sa do karantény presunul povinne. Spolu s ďalšími kajakármi prileteli zo sústredenia v USA po tom, ako sa začala situácia okolo koronavírusu zhoršovať. „Dva týždne sme museli tráviť v komárňanskej lodenici. Karanténa bola veľmi pestrá, boli sme tu desiati a mali sme možnosť sa lepšie spoznať,“ spomína trojnásobný olympijský medailista. Aj keď nemohli ísť s tímom trénovať na vodu, mali možnosť cvičiť v posilňovni či využiť rôzne trenažéry. Čas si spestrili aj nohejbalom, počas ktorého si Vlček nešťastne zlomil nohu.Rovno z karantény som putoval do nemocnice. Noha si vyžadovala úplný pokoj a byť bez záťaže. Zameral som sa na regeneráciu, aby sa čo najskôr zahojila,“ hovorí 38-ročný kanoista, ktorý si počas pandémie uvedomil viacero vecí. „Niektoré veci netreba brať ako samozrejmosť. Treba žiť pre moment a využívať to, čo nám život ponúkne. Veľa ľudí si uvedomilo, že sme ako ľudia zraniteľní a nie sme všemohúci. Mnohým sa zmenili priority a prehodnotili veľa vecí,“ dodal člen K4, ktorý sa v tejto dobe snaží naplno zregenerovať a vrátiť sa späť do tréningového procesu.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV