Šport a olympizmus
3 min. čítania

Covid automat nestopol profesionálny šport, pripravovať sa môžu aj kandidáti štartu na OH

Foto
TASR/ROMAN HANC

Zavedenie Covid automatu, ktorý na Slovensku vstupuje do platnosti od pondelka 8. februára, neznamená stop pre profesionálne športové ligy v piatich športoch a podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR sa môžu naďalej pripravovať s príslušným dekrétom aj kandidáti štartu na olympijských hrách v Tokiu.

Predstavený Covid automat veľa konkrétnych informácií o fungovaní športu nedáva. Ak by platili všetky jeho ustanovenia, v čiernych zónach by bol zakázaný aj profesionálny šport. Vhodnosť iného športovania by sa mala odvíjať od rizikovosti športových aktivít.

Momentálne platí, že športové tréningy sú zakázané, povolený je len individuálny pobyt v prírode a extraviláne obcí. Výnimky majú profesionálne tímy, kandidáti štartu na olympijských hrách v Tokiu a návštevníci karanténneho centra v Olympijskom tréningovom centre v Šamoríne.

Ministerstvo školstva už dlhšie naznačuje, že má pripravený športový semafor, ktorý bude definovať, čo sa v akej situácii môže robiť a čo nie. Športový semafor doteraz ešte nebol schválený príslušnými inštitúciami.

Aj po 8. februári sa budú môcť hrať bez divákov na tribúnach profesionálne súťaže v hokeji (Tipos extraliga, SHL, IHL), futbale (I. a II. liga) i najvyššie ligy mužov a žien v hádzanej, basketbale a volejbale. „Hráči sú pretestovaní, mnohí prekonali ochorenie Covid-19. Ligy sa hrajú bez divákov. Pre hráčov je ich profesia a zamestnanie. Tak ako aj iní chodia do zamestnania, tak aj títo ľudia budú chodiť do svojho zamestnania a realizovať športové činnosti,“ citovala agentúra TASR ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

O udelenie výnimiek sa snažia aj zástupcovia ďalších kolektívnych športov. Už v januári so svojou žiadosťou pre najvyššie súťaže neuspeli florbalisti, ktorých čakajú tento rok majstrovstvá sveta mužov, žien, juniorov i junioriek.

Úrad verejného zdravotníctva SR v najnovšej vyhláške stanovil aj ďalšie výnimky pre organizáciu hromadných súťaží. Konať sa môžu aj podujatia nevyhnutné pre športovú prípravu a kvalifikáciu výlučne osôb, ktoré sú držiteľmi Dekrétu kandidáta štartu na OH. „Všetci účastníci podujatia musia v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní,“ píše sa vo vyhláške.

Výnimku dostali aj športové podujatia trvajúce dlhšie ako 4 dni, pričom pri nástupe na hromadné podujatie musia všetci účastníci a osoby zabezpečujúce priebeh podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 24 hodín a opustia hromadné podujatie, iba ak budú disponovať výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19, nie starším ako 12 hodín.

„Počas výkonu hromadného podujatia nemôže dochádzať ku kontaktu účastníkov hromadného podujatia alebo osôb zabezpečujúcich priebeh hromadného podujatia s osobami, ktoré nie sú účastníkmi hromadného podujatia alebo osobami zabezpečujúcimi priebeh hromadného podujatia. Konanie tohto hromadného podujatia musí byť najmenej 24 hodín pred jeho začiatkom ohlásené príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva,“ uvádza vyhláška.

Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva však môže podľa § 48 ods. 7 zákona v rámci svojho územného obvodu z dôvodu epidemiologickej situácie nariadiť ďalšie prísnejšie opatrenia pre organizáciu podujatia.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV