Športové aktuality
3 min. čítania

Črtá sa výstavba atletického štadióna v bratislavskej Petržalke

Gabriel Bogdányi
Vizualizácia a projekt športovo-oddychového areálu v Petržalke.

Foto
OZ ŠA NA HRÁDZI

Svitá na lepšie časy a aj Bratislava bude mať konečne moderný osemdráhový atletický štadión so všetkými potrebnými sektormi? Kedysi korunovačné mesto uhorských kráľov je totiž už viac ako desaťročie jediné hlavné mesto v Európskej únii bez dôstojného stánku pre kráľovnú športov – atletiku.

Najnovšie by mal atletický štadión vyrásť na konci bratislavskej mestskej časti Petržalka východne od Dolnozemskej cesty pri križovatke ulíc Dolnozemská – Betliarska na pozemkoch Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Mal by byť súčasť športovo-rekreačného areálu, ktorý župan Juraj Droba považuje za jeden z kľúčových projektov BSK.

Atletický areál so 400-metrovým  bežeckým oválom s 8 dráhami a parametrami Svetovej atletiky (World Athletics) pre 1500 divákov by mal vyrásť na ploche približne 18 000 m2, na jeho obvode sa plánuje park (12 000 m2) a oddychová zóna plus plocha pre urbánne športy (skatepark, in-line a podobne).

Na ploche približne 9 hektárov plánujú postaviť okrem atletického štadióna aj ďalšie športoviská vrátane multifunkčnej haly pre kolektívne športy – basketbal, volejbal, hádzanú, florbal či sálový futbal. V areáli by malo byť k dispozícii aj fitnescentrum, bowlingová hala a vonkajšie kurty pre plážový volejbal a lezecké centrum.

Rokovania BSK s ďalšími potenciálnymi investormi (mesto Bratislava, mestská časť Petržalka, športové zväzy) o výstavbe multifunkčného športového areálu v Petržalke naberajú v posledných mesiacoch na intenzite. Ťahúňmi a iniciátormi sú najmä župa a atletický zväz. Na stredajšom pracovnom stretnutí za účasti štátneho tajomníka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) zodpovedného za šport Ivana Husára sa na mieste, kde by mal vyrásť atletický štadión, debatovalo o ďalšom postupe. Za Slovenský atletický zväz sa na rokovaní zúčastnil viceprezident Ladislav Asványi, za bratislavský magistrát šéf komisie pre školstvo, vzdelávanie a šport Vladimír Dolinay, BSK zastupoval Martin Munka a prítomný bol i splnomocnenec Bratislavy pre šport a šéf STaRZ-u Ladislav Križan.

„Všetci – BSK, mesto Bratislava, mestská časť Petržalka, SAZ – jasne deklarovali eminentný záujem, aby bol atletický štadión súčasť areálu. Postavili by sme ho na viac etáp, podobne ako v Martine – najprv ovál so sektormi, a postupne by pribúdala ďalšia infraštruktúra. Využili by sme martinský projekt. Na výstavbu by sa použili združené financie z viacerých subjektov, no ešte sa preveruje možnosť využiť eurofondy,“ informoval Ladislav Asványi.  Podľa viceprezidenta SAZ by mal byť projekt petržalského multifunkčného športového areálu do konca roka začlenený do územného plánu.

Bratislava, kde sa do konca minulého storočia konal najlepší atletický míting v celej strednej a východnej Európe, moderný štadión s medzinárodnými parametrami nevyhnutne potrebuje. V meste pôsobí už 26 klubov, no s výrazne obmedzenými tréningovými možnosťami. Jediný štadión, kde sa dajú organizovať aspoň celoslovenské súťaže, je v Centre akademického športu na Mladej Garde, ktorý je však na atletické tréningy kapacitne úplne nedostačujúci. Väčšina klubov preto využíva na prípravu školské areály s malými oválmi, ale zväčša bez potrebných sektorov pre technické disciplíny.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV