Športové aktuality
2 min. čítania

Csemez uspel na olympijskej kvalifikácii v Paríži, slovenský boxer prvýkrát od roku 1996 na OH

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Andrej Csemez vo štvrťfinále kvalifikácie v Paríži zdolal Belgičana Protona 5:0 a získal miestenku na OH.
Foto
facebook/Slovenská boxerská federácia

Slovenský boxer Andrej Csemez sa kvalifikoval na olympijské hry v Tokiu. V nedeľu popoludní v priamom súboji o účasť na vrcholnom podujatí zdolal v kategórii do 75 kg Lancelota Protona de la Chapella z Belgicka 5:0 na body.

Csemez si na olympijskej kvalifikácii v Paríži vybojoval účasť v semifinále, čo stačilo aj na zisk olympijskej miestenky. V strednej váhe do 75 kg potvrdil svoje ambície i výkonnostný progres za posledné roky.

Dvadsaťtriročný pästiar by mal v semifinále nastúpiť proti Rusovi Glebovi Bakšimu. Jeho účasť v boji o finále je otázna pre zranenie nosa, ktoré utrpel v predošlých dueloch. Ani nenastúpenie na semifinálový duel ho však nepripraví o miestenku do Tokia.

Slovenský box mal doteraz v ére samostatnosti zastúpenie na olympijských hrách len v roku 1996 v Atlante, kde sa predstavili Gabriel Križan a Peter Baláž.

Zverenec Tomiho Kida Kovácsa vo štvrťfinále proti De la Chapellovi bol od úvodu aktívnejší a u bodových arbitrov vyhrával. V prvom i druhom kole mu všetci piati prisúdili víťazstvo 10:9 a vyhral u nich aj tretie kolo, po ktorom sa radoval z naplnenia svojho sna.

Andrej Csemez sa prebojoval na olympijské hry.
Andrej Csemez po víťaznom zápase na olympijskej kvalifikácii.
Foto
OLYMPIC.ORG

Csemez začal svoju cestu za miestenkou do Tokia pred rokom, keď sa kvalifikačný turnaj začal v Londýne. Vtedy po voľnom žrebe v prvom kole zdolal v druhom Poliaka Ryszarda Lewického na body 5:0. Po prerušení kvalifikácie z protipandemických dôvodov na ďalší súboj musel čakať viac ako štrnásť mesiacov. Turnaj presunuli do Paríža, kde si v osemfinále poradil so Španielom Miguelom Cuadradom Entrenom 5:0 na body.

Pre Csemeza bude účasť v Tokiu ďalším významným úspechom v jeho kariére. Pred dvoma rokmi bol v Minsku na majstrovstvách Európskej únie bronzový, rok predtým triumfoval na otvorených majstrovstvách Európskej únie vo Valladolide.

V Paríži v hmotnosti do 75 kg rozdeľovali celkovo šesť miesteniek do Tokia. Účasť si okrem kvarteta semifinalistov vybojujú víťazi dvoch súbojov zdolaných štvrťfinalistov. Celkovo sa vo váhe do 75 kg predstaví pod piatimi kruhmi 24 pästiarov.

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV