Športové aktuality
4 min. čítania

Cyklistická nádej Martin Svrček: Chcem ukázať, že na to mám

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Mladý cyklista Martin Svrček na seba upozornil v lete 2019. Na Európskom olympijskom festivale mládeže v azerbajdžanskom Baku získal pre Slovensko v pretekoch s hromadným štartom bronzovú medailu. V ten istý rok sa na galavečeri Zlatý pedál stal držiteľom ocenenia Talent roka. Člen Juniorského olympijského tímu 2020 má svoj cieľ pevne daný – chce sa živiť cyklistikou. Prečítajte si jeho príbeh.

Martin Svrček o Juniorskom olympijskom tíme 

„Byť členom Juniorského olympijského tímu je pre mňa niečo neskutočné. Chcem ukázať, že ma nevybrali len tak a že na to mám.“

Martin začal športovať ako deväťročný. Spočiatku sa však namiesto šliapania do pedálov preháňal po ľade s hokejkou. Pár rokov skúšal oba športy súčasne, napokon však prišiel moment, keď si musel vybrať. V trinástich rokoch sa napokon rozhodol naplno sa venovať cyklistike. K nej ho priviedol jeho otec, ktorý sa v mladosti tiež pretekal.

S bronzovou medailou z Baku.
S bronzovou medailou z Baku.
Foto
SOŠV

Hladný po úspechu

Jeho športovými vzormi boli, pochopiteľne, hokejisti aj cyklisti. „Zo začiatku to bol Ľubomír Višňovský, obdivoval som jeho tréningy na ľade s padákom, aby rýchlejšie korčuľoval. Teraz je môj vzor jednoznačne Peter Sagan a určite aj Remco Evenepoel, keďže je najmladší v pelotóne a aj tak vyhráva preteky,“ hovorí Svrček z Cyklistického spolku Akadémie Petra Sagana v Žiline.

V júli minulého roka sa mu na EYOF v Baku podarilo získať bronzovú medailu. „Vždy keď si na to spomeniem, mám oveľa väčšiu motiváciu trénovať, aby to nebol môj jediný veľký úspech, ale bolo ich ešte oveľa viac. Na ten pocit asi v živote nezabudnem,“ spomína sedemnásťročný cyklista.

Mladý cyklista počas tréningu.
Mladý cyklista počas tréningu.
Foto
Archív Martin Svrček

Jazda do kopca aj tréningy na rýchlosť

Ako vyzerá bežný tréning mladého pretekára? „Na začiatku mám nejakých 20 – 30 km na rozjazdenie, potom niečo špeciálne, ako je napríklad jazda za autom zameraná na rýchlosť, jazda do kopca na zlepšenie sily, špurty na rýchlosť a potom už len nejaké 30 kilometrové vyjazdenie,“ dodáva Martin, ktorý by sa na najbližších ME aj MS vo svojej kategórii rád umiestnil aspoň v prvej pätnástke pretekárov. „Mojím dlhodobým cieľom je jednoznačne živiť sa cyklistikou a robiť, čo ma baví,“ prezradil rodák zo Žiliny. V jeho túžbach ho najviac podporujú rodičia a blízka rodina.

„Chcem ukázať, že na to mám“

Priepasť medzi juniorskou a seniorskou cyklistikou je však veľký a člen Juniorského olympijského tímu má pred sebou ešte náročnú cestu. „My juniori máme najdlhšie preteky dlhé 140 km, muži aj 300 km. Najväčší rozdiel medzi juniorskou a seniorskou cyklistikou je asi v počte kilometrov a hodín strávených na bicykli, či už na tréningu, alebo na pretekoch,“ vysvetľuje.

V roku 2020 sa stal členom Juniorského olympijského tímu, ktorý tento rok tvorí 18 zástupcov letných športov a šesť športovcov v zimných. „Byť členom Juniorského olympijského tímu je pre mňa niečo neskutočné. Chcem ukázať, že ma nevybrali len tak a že na to mám,“ dodal na záver nádejný cyklista.

Juniorský olympijský tím

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Missing content item.
Lynx

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV