Športové aktuality
2 min. čítania

Ďalšia zmena výsledkov OH v Londýne: Kirďapkin musí vrátiť zlato, Matej Tóth sa posunie na 5. miesto

Lausanne 24. marca (TASR) - Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) zmenil po odvolaní Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) tresty za doping pre šiestich ruských atlétov. Chodec Sergej Kirďapkin tak príde o zlato z pretekov na 50 km na OH 2012 v Londýne. V dôsledku toho sa Slovák Matej Tóth posunie vo výsledkovej listine na 5. miesto, keďže z poradia vymažú aj meno Sergeja Bakulina, ktorý bol pôvodne šiesty a po dávnejšej diskvalifikácii Igora Jerochina piaty.

Ruská antidopingová agentúra (RUSADA) potrestala vlani za nezrovnalosti v biologických pasoch šesticu elitných atlétov - chodcov Kirďapkina, Olgu Kaniskinovú, Valerija Borčina, Sergeja Bakulina, Vladimira Kanajkina a stípliarku Juliu Zaripovovú. Spätne anulovala ich výsledky, no v niektorých trestoch boli "okná", ktoré sa kryli s termínmi veľkých podujatí. Diskvalifikácie boli väčšinou nastavené tak, aby športovci neprišli o medaily z MS či OH. Selektívny výber obdobia napadla pred rokom IAAF a obrátila sa na CAS, ktorý jej odvolaniu vyhovel a vo štvrtkovom stanovisku oznámil predĺženie diskvalifikácie.
ň
Podľa rozhodnutia CAS tak Kirďapkin bude musieť vrátiť olympijské zlato z Londýna, ktoré pripadne Austrálčanovi Jaredovi Tallentovi. Podobne príde o olympijskú medailu z Londýna šampiónka z Pekingu 2008 Kaniskinová, ktorá bola pred štyrmi rokmi druhá na 20 km. Majiteľov budú meniť i dve zlaté medaily z MS 2011 v Dägu, prísť o ne by mali bežkyne na 3000 m prek. Zaripovová a víťaz chodeckých pretekov na 50 km Bakulin. Zlato zo stíplu by tak mala dostať Habiba Ghribiová z Tuniska, Bakulin by mal najcennejší kov odovzdať krajanovi Denisovi Nižegorodovovi, ktorého meno v dopingovej afére nefiguruje. CAS takisto upravil obdobie diskvalifikácie výsledkov chodcov Borčina a Kanajkina.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV