Šport a olympizmus
Lausanne
5 min. čítania

Ďalšie posolstvo prezidenta MOV Thomasa Bacha olympijskému hnutiu v súvislosti s pandémiou

Prezident MOV Thomas Bach.
Foto
TASR/AP

V utorok 22. septembra vydal Medzinárodný olympijský výbor (MOV) druhé posolstvo prezidenta MOV Thomasa Bacha k olympijskému hnutiu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu a ochorenia COVID-19. Nadväzuje na aprílový prvý list.

Prezident MOV v úvode svojho druhého listu napísal, že jeho prvé posolstvo o pozitívnych zdravotných, sociálnych a ekonomických dopadoch športu na spoločnosť ako celok získalo pozoruhodný ohlas. Niektoré myšlienky z jeho textu zvýrazňujeme polotučne.

„Teraz môžeme vidieť, že šport je všeobecne uznávaný ako podstatný faktor v boji proti pandémii, ktorá v mnohých krajinách stále pretrváva. Šport je tiež ponímaný ako neoddeliteľná súčasť zotavovania sa z krízy.

Našťastie opäť vidíme aj športové podujatia naživo. Veľmi pozitívne vnímanie týchto udalostí jasne ukazuje, že nielen športovci a športové organizácie, ale aj široká verejnosť túžila po návrate športu ako neoddeliteľnej súčasti nášho života.

Vidíme tiež, že šport je možné organizovať bezpečne, aj za pretrvávajúcich obmedzení. To by nám všetkým malo poskytovať dôveru v našu prípravu na budúce podujatia, vrátane olympijských hier Tokio 2020.

Rád by som sa chcel poďakovať všetkým ľuďom, ktorí nás doviedli tak ďaleko neúnavnou prácou na udržaní našich spoločenstiev, a vám všetkým zo športovej komunity, ktorí pracujete s veľkou zodpovednosťou a tvorivosťou na organizovaní športových podujatí, pri zabezpečení starostlivosti o ochranu zdravia všetkých zúčastnených.

Na základe tohto doterajšieho úspechu sa tešíme na čas, keď bude možné zmierniť veľa obmedzení, ktoré sú teraz nevyhnutné. Musíme však pri plánovaní športových podujatí naďalej postupovať zodpovedne.

Vírus ešte nie je porazený. Musíme naďalej prispievať k jeho obmedzovaniu a byť súčasťou riešení prekonania krízy.

Pri plánovaní máme všetci veľkú zodpovednosť, nielen za účastníkov príslušného podujatia, ale aj za celú športovú komunitu. Zo skúsenosti vieme, že každé nešťastie, ktoré ovplyvňuje jedného z nás, ovplyvňuje všetkých z nás - a má potenciál zvrátiť veľký pokrok, ktorý sme spolu dosiahli za posledných niekoľko mesiacov.

V tejto súvislosti monitorujeme potenciál inovatívnych testovacích metód pre bezpečnú organizáciu podujatí. Okrem už existujúcich testovacích metód je aj niekoľko takzvaných rýchlotestov, ktoré sú už na trhu alebo vo vývoji. Ak sa používajú v kombinácii s inými protiopatreniami proti šíreniu vírusu, predstavujú dôležitý doplnkový nástroj na zabezpečenie bezpečného prostredia pre všetkých zúčastnených.

Okrem tejto dobrej správy týkajúcej sa testovania existujú aj veľmi povzbudivé signály od vedeckej a lekárskej komunity o dostupnosti schválených vakcín v najbližších niekoľkých mesiacoch, možno už do konca tohto roka.

Dohromady vývoj v testovaní a vo vakcínach veľmi uľahčí bezpečnú organizáciu športových podujatí. Všetci by sme mali zvážiť načasovanie dostupnosti týchto nových nástrojov pri plánovaní našich podujatí. Z tohto dôvodu sme do mnohých rôznych scenárov, ktoré MOV plánuje, pridali jeden, aby plne využili potenciál testovania a vakcinácie.

Na jednej strane nám posledné týždne ukázali, že dokážeme organizovať veľké podujatia bezpečným spôsobom aj bez existencie vakcíny. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že ani testovacie metódy a vakcíny nie sú „striebornou guľkou“, ktorá vyrieši všetky naše problémy. Zatiaľ nepoznáme úplný dopad akejkoľvek potenciálnej vakcíny. Ale existuje dobrý dôvod na opatrný optimizmus.

MOV bude pokračovať v podrobnom skúmaní tohto vývoja. Zvažujeme tiež, aké dôsledky by mohol mať na organizáciu športových podujatí, zahŕňajúc potrebu zmeniť určité pravidlá našich organizácií, zohľadňujúc lekárske, ekonomické, sociálne a logistické aspekty.

Na tento účel pokračujeme v úzkej spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou, verejnými orgánmi, lekárskymi a vedeckými odborníkmi, ako aj s farmaceutickými spoločnosťami. Čerpáme tiež z skúsenosti tých športových organizácií, ktoré nedávno úspešne zorganizovali podujatia. Samozrejme, poskytneme všetky poznatky každému z vás, koho sa to týka, aby sme z toho všetci v olympijskom hnutí mohli profitovať.

Za posledné mesiace sme ukázali, že sme skutočne #StrongerTogether (#Spolu silnejší). V tomto v duchu solidarity by sme mali naďalej prispievať k obmedzovaniu šírenia vírusu a k zotavovaniu sa z krízy.

Vopred by som vám chcel veľmi pekne poďakovať za ďalšiu spoluprácu v našom spoločnom úsilí dodať svetu nádej a dôveru prostredníctvom športu,“ uvádza sa v druhom "koronovom" posolstve Thomasa Bacha olympijskému hnutiu.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV