Šport a olympizmus
6 min. čítania

Danka Barteková dostala siedmy najvyšší počet hlasov, miesto v komisii športovcov MOV jej však vo voľbách tesne ušlo

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.olympic.sk
Danka Barteková po oznámení výsledkov volieb na brífingu so slovenskými novinármi.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

Strelkyňa Danka Barteková získala vo voľbách do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru (MOV) z 30 kandidátov siedmy najvyšší počet hlasov (1278), avšak na zvolenie na ďalšie funkčné obdobie do konca OH 2028 v Los Angeles to nestačilo. Chýbalo jej 338 hlasov.

Bronzová medailistka v skeete z OH 2012 v Londýne, ktorá v Tokiu skončila trinásta, pôsobila ako členka MOV práve od spomenutých hier, kde vo voľbách získala najviac hlasov.

Novými členmi komisie športovcov MOV sa stali španielsky basketbalista, päťnásobný olympionik (2. na OH 2008 a 2012, 3. na 2016) Pau Gasol s 1888 hlasmi, poľská cyklistka, štvornásobná olympionička (2. na OH 2008 a 2016)  Maja Martyna Wloszczowská (1674 hlasov), päťnásobná talianska plavecká olympionička (1. na OH 2008, 2. na OH 2004) Federica Pellegriniová (1658 hlasov) a japonský šermiar, štvornásobný olympionik (2. na OH 2008 a 2012) Juki Ota (1616 hlasov). Z 11 139 akreditovaných športovcov využilo právo hlasovať 6825 športovcov, čo je 61,27 percenta.

„Už v Londýne 2012, kde som voľby vyhrala, sa udial malý zázrak, to vravím na rovinu. Bola som z malej krajiny a nejakou dobrou konšteláciou hviezd to vyšlo tak, že z 21 adeptov som získala najviac hlasov. Tentoraz boli moje šance menšie, ale stavila som na svoju prácu v prospech športovcov v posledných ôsmich rokoch. Siedme miesto nie je tragédia, ale prežívam sklamanie. Výsledok však prijímam s pokorou, asi takto to malo byť,“ vravela Danka Barteková bezprostredne po oznámení výsledku volieb.

Voľby do komisie športovcov MOV boli tentoraz trochu špecifické, keďže športovci sa v olympijskej dedine mohli zdržať maximálne sedem dní. „To je krátky čas na to, aby ste vystihli človeka v dobrej nálade, aby ste mali čas prezentovať svoje názory. Nechcela som totiž v kampani oslovovať športovcov, ktorých preteky ešte len čakali, alebo prišli frustrovaní z tréningu či súťaži. Nechcela som byť invazívna,“ hľadala príčinu svojho nezvolenia Danka Barteková. „Kampaň bola obmedzená, navyše pre hrozbu ochorenia na COVID-19 mnohí nechceli byť oslovovaní, aby sa nezvyšovalo riziko prípadnej nákazy, hoci sme mali masky a dodržiavali sme sociálny odstup.“ Podľa Bartekovej až traja zo štyroch úspešných kandidátov nerobili nijakú kampaň a na zvolenie im stačili športové výsledky a známe meno.

Nádej, že Danka Barteková bude pokračovať ďalej v práci v komisii športovcov MOV, však ešte úplne nezhasla. Mohla by sa stať nominantkou prezidenta MOV Thomasa Bacha, ktorý má právo vybrať do komisie jedného športovca.

Danka Barteková, Kirsty Coventryová
Danka Barteková v debate s doterajšou šéfkou komisie Kirsty Coventryovou krátko po oznámení výsledkov volieb.
Foto
SOŠV/JAKUB SÚKUP

„Teoretická šanca existuje, ale je len veľmi teoretická. Komisia športovcov má byť vyvážená regionálne, rodovo, aj čo sa týka zimných a letných športov, či individuálnych a kolektívnych. Keď sa pozriem na jej aktuálne zloženie, žien z Európy je v nej dosť. Poviem na rovinu, veľmi s tým nerátam. Ak by sa to stalo, budem milo prekvapená,“ objasnila Barteková situáciu.

Danka nechce zahodiť osemročnú robotu a rada by pre MOV pracovala ďalej. Mnohí členovia MOV jej vyjadrovali podporu a vraveli, že by bolo fajn, keby si ju MOV akoby „nechal“.

„Je za mnou osem fantastických rokov v MOV. Nesmierne veľa som sa naučila, bola som pri nesmierne náročných rozhodnutiach, bola som prvá pri viacerých dôležitých verdiktoch,“ sumarizovala svoje pôsobenie Barteková. „Bola na mne veľká zodpovednosť, pretože som rozhodovala v mene všetkých športovcov. Sedela som napríklad v exekutíve Svetovej antidopingovej agentúry WADA a aj v jej zakladateľskej rade, konzultovala som so športovcami veci ohľadne pravidla 50 (prejavenie politického postoja na športoviskách – pozn. red.), bola som v pracovnej skupine, ktorá sa zaoberala ruským dopingom. Boli to nesmierne náročné kauzy. Pôsobenie v MOV ma veľmi posunulo pracovne aj ľudsky.“

Ak by nebodaj nepokračovala v práci pre MOV, črtala by sa možnosť jej výraznejšieho zapojenia do aktivít Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). „Zatiaľ som o tom nerozmýšľala. Počkám si, ako sa situácia vyvinie. Po mojich tokijských pretekoch v skeete a po zverejnení výsledkov volieb nechcem robiť rýchle rozhodnutia,“ zdôraznila Danka Barteková.  „Musím sa zamyslieť, spočítať si, koľko je dva a dva a povedať si, aké sú možnosti. Určite však budem hľadať spôsob nejakého uplatnenia sa, tak, ako som si ho našla po Londýne.“

JOZEF LIBA, generálny sekretár SOŠV: „Voľby členov komisie športovcov MOV sú ťažký proces. Keďže v olympijskom programe je veľa športov a tým aj veľa športovcov, mnohí poznajú málokoho iného okrem kolegov zo svojich športov a zväčša nevedia nič, čo kandidáti robia. Preto je mimoriadne náročné presvedčiť ich, aby niekoho volili, lebo kampaň nie je klasická ako ju poznáme napríklad z politiky. V rámci MOV je kampaň veľmi striktná, máločo je povolené. Preto si myslím, že obrovskú výhodu majú výpravy s veľkým počtom športovcov – v našej je 41. Čím je ich viac, tým väčšia je šanca, že ovplyvnia aj ďalších a a vo väčšom počte športových odvetví. A to je to, na čo asi Danka doplatila, keďže volia výhradne iba športovci v olympijskej dedine. Skončila siedma z 30, čo je veľmi dobrý výsledok – chýbalo jej iba 338 hlasov. Myslím si, že vzhľadom na okolnosti zvládla kandidačný súboj veľmi dobre. Otázka znie, ako teraz aj v rámci SOŠV využiť všetko, čo sa za osem rokov pôsobenia v MOV naučila. Budeme sa tým určite zaoberať. Bola by totiž škoda, ak by sme ju nejakým spôsobom nepodporili a nebojovali o to, aby ostala pracovať ďalej v štruktúrach MOV. Teraz musíme počkať, ako sa skončí víkendové zasadnutie MOV, aké budú z neho výstupy smerom ku komisii športovcov i k iným aktivitám. Ak to bude možné, budeme pokračovať v snahe integrovať Danku do štruktúr MOV.“

VÝSLEDKY VOLIEB DO KOMISIE ŠPORTOVCOV MOV

Pau Gasol (Šp., basketbal) 1888 hlasov

Maja Martyna Wloszczowská (Poľ., cyklistika) 1674

Federica Pellegriniová (Tal., plávanie) 1658

Juki Ota (Šp., šerm) 1616

Anastasia Koženkovová (Ukr., veslovanie) 1565

Alistair Brownlee (V. Brit., triatlon) 1522

DANKA BARTEKOVÁ (SR, streľba) 1278

Fedrick Dacres (Jam., atletika) 1193

HUmphrey Kayange (Keňa, rugby) 1127

Mutaz Baršim (Katar, atletika) 1020

Celkovo kandidovalo 30 športovcov, posledný 30. získal 144 hlasov.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV