Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Danka Barteková sa z prvých tréningov tešila, no ukázali aj chyby, ktoré spôsobilo dlhé obdobie bez výstrelu

Foto
TASR/Michal Svitok

Prvou slovenskou olympioničkou, ktorá v rámci projektu “Športuj doma Slovensko” vyzvala všetkých k pohybu aj v čase krízy spôsobenej koronavírusom, je strelkyňa Danka Barteková. Sama využíva viac voľného času napríklad aj na dokončenie dizertačnej práce či prechádzky s mamou. Prečítajte si, ako vyzeral návrat bronzovej medailistky z Londýna 2012 späť na strelnicu a aké sú jej plány do najbližšieho obdobia.

Z voľného času sa snažila vyťažiť čo najviac

Spomalenie spôsobené pandémiou koronavírusu využila členka Slovenskej asociácie olympionikov i na dokončenie dizertačnej práce na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici, kde pôsobí ako doktorandka.  „Napriek prvotnému šoku som sa snažila z času, ktorý mám na seba, vyťažiť maximum. Pustila som sa do dizertačnej prace, ktorú si tlačím pred sebou už niekoľko rokov a tento čas mi skvele zapasoval do poslednej možnosti dokončiť ju a obhájiť. Okrem toho mám na seba viac času, snažím sa udržiavať vo forme domácim tréningom, behom a rýchlou chôdzou s mamou, ktorú vytiahnem na prechádzky takmer denne,“ hovorí reprezentantka v športovej streľbe, ktorá vybojovala pre Slovensko miestenku na olympijské hry v Tokiu už v roku 2018 na svetovom šampionáte v juhokórejskom  Čchangwone, kde využila hneď prvú možnosť na jej zisk.

„Zrazu zistíte, ako sa viete zničiť aj vlastnou váhou“

Kondičné tréningy v domácom prostredí  a nahradenie nástrojov na cvičenie z haly si vyžadovali veľkú mieru kreativity. „Vcelku ma to bavilo, je naozaj zábavné byť tvorcom netradičných tréningov. Zrazu zistíte, ako sa viete zničiť aj vlastnou váhou. Denne som k tomu "sušila", to je suchý tréning, nahadzovanie zbrane na rýchlosť a presnosť do ramena. Tieto pohyby sú pre strelcov kľúčové. Jemnú motoriku bolo treba trénovať denne, aby sme ju nezabudli,“ vysvetľuje rodáčka z Trenčína.

Návrat na strelnicu slovenskú olympioničku potešil 

Čas mimo strelnice si však vyžiadal svoju daň. Členka ŠKP Bratislava má však z prvých tréningov radosť. „Som v udržiavacej fáze, snažím sa veľmi nehrotiť. Potešilo ma, keď som sa na strelnicu mohla vrátiť.  Prvé tréningy boli skvelé, výsledkovo aj pocitovo. Teraz však začínam vidieť chyby, ktoré mi dlhé obdobie bez výstrelu spôsobilo. Bude treba na nich zapracovať, no najskôr sa budem snažiť nastrielať objem, zvyknúť si na pocit výstrelu, že držím moju zbraň. Po dvoch týždňoch začnem rozmýšľať nad jemnými technickými zlepšeniami, dovtedy nie,“ dodala úradujúca majsterka Európy.

Novú sezónu pretekov Svetového pohára odštartovala 12. februára víťazstvom na podujatí - Grand Prix Cyprus. V tom istom mesiaci sa tešila aj z obhajoby prvenstva na Quatar Open. Obe víťazstvá považovala pri kvalitnej konkurencii  za dobré znamenie.  „Najviac ma však teší bronzová medaila zo Svetového pohára v Nikózii, prvá po šiestich rokoch bez pódia v seriáli Svetového pohára. Vracalo sa tam ťažko a teraz, keď som bola rozbehnutá, som dostala stopku. Napriek tomu sa snažím vidieť veci pozitívne a teším sa na to, že toto obdobie využijem na zlepšenie ďalších vecí, aby budúca sezóna bola ešte lepšia, stabilnejšia a istejšia,“ hovorí reprezentantka v streleckej disciplíne skeet.

S trénermi v Taliansku komunikuje denne

„Som rada, že sú v poriadku“

„Strelecká komunita je relatívne súdržná, často si píšeme s ostatnými strelcami v zahraničí i doma. Sledujem, čo robia a ako sa majú. Najpodstatnejšie pre mňa je zostať v kontakte s mojimi trénermi v Taliansku. Mám troch, technického, kondičného a jedného zabezpečujúceho technologické vybavenie. Komunikujeme spolu denne a som nesmierne rada, že sú v poriadku, keďže sú z južnejších oblastí, ktoré nie sú pandémiou tak zasiahnuté. Diaľkový tréning je sranda, denne rozoberáme moje výkony v kondičnej fáze i na strelnici, no už mi reálny tréning s nimi chýba,“ vysvetľuje členka Medzinárodného olympijského výboru, ktorá stála pri diskusiách o posunutí olympiády v Tokiu na budúci rok. 

„Po presunutí olympijských hier sme si vydýchli“

„Najdôležitejšia úloha športovcov a teda i Komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru bolo monitorovať, ako krízu v jej začiatkoch prežívali športovci, či mohli trénovať bezpečne a či vôbec pripúšťali možnosť, že by sa mohli na olympijské hry plnohodnotne pripraviť. Ja som bola v úzkom kontakte s Komisiou športovcov Slovenského olympijského a športového výboru pod vedením Mateja Tótha i Českou komisiou športovcov pod vedením Davida Svobodu. Po tom, ako sa OH po dlhých a častých diskusiách s nami športovcami presunuli, sme si trochu pracovne vydýchli. Teraz sa plnohodnotne venujem svojmu členstvu v Komisii športovcov WADA, máme stretnutia, pripravujeme webináre o antidopingových témach, riešime, ako sa čo najlepšie kontaktovať so športovcami a informovať ich, čo sa vo svete antidopingovej politiky deje,“ približuje svoje aktivity strelkyňa, ktorá sa pod piatimi kruhmi predstavila trikrát.

„Tento čas treba využiť tak dobre, ako sa dá“

„Toto je veľmi náročné obdobie a vyzerá to tak, že ešte chvíľu potrvá. Najdôležitejšie je využiť ho tak dobre, ako sa dá. Nielen na oddych a kvalitný čas so svojimi rodinami či priateľmi, na ktorých nie je počas normálnych dní čas, ale predovšetkým na osobný rozvoj. Venujte sa tomu, na čo nemáte čas, nájdite si nové hobby, čítajte, vzdelávajte sa a nezabudnite si zacvičiť. Keď tieto obmedzenia skončia, verte mi, budete so sebou spokojnejší a svet vnímať oveľa pozitívnejšie,“ uzatvára Danka Barteková.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV