Športové aktuality
Bratislava
5 min. čítania

Danka Barteková: Streľba je veľmi univerzálny šport a doslova dostupný každému.

A. Ölvecká

Držiteľka bronzovej medaily z Olympijských hier v Londýne v roku 2012, získala v tom istom roku aj Krištáľové krídlo. Tohtoročná augustová olympiáda v Riu bude jej treťou. Danka Barteková je najmladšou  členkou Medzinárodného olympijského výboru za komisiu športovcov, už od roku roku 2013. Niet preto divu, že sa stala ambasádorkou Nadácie SOV pre projekt Ukáž sa! Mladým športovcom, ktorí  nemajú dostatok financií, aby mohli rozvíjať svoj športový talent, Nadácia SOV prerozdelí 30 tisíc euro. Danka Barteková  už pred časom založila občianske združenie, ktoré pomáha mladým talentovaným športovcom, takže táto téma je jej veľmi blízka.

Ste mladá dáma, čo vás motivovalo založiť občianske združenie, ktoré pomáha mladým športovcom?
Občianske združenie sme založili spoločne s mojím trénerom Jurajom Sedlákom. Uvedomili sme si, že máme šťastie, dosiahli sme úspechy a hlavne úžasný pocit, že som mala možnosť od mlada strielať,  športovať a nemusela som riešiť problém ako je nedostatok fianancií. Keď chodíte po svete s otvorenými očami, uvedomíte si, že nie každý mladý talentovaný športovec  takto funguje. Bolo to spontánne rozhodnutie – poďme im pomôcť, poďme ich zapojiť. Myslím si, že aj Nadácia Slovenského olympijského výboru sa zamýšľala presne nad tým ako pomôcť mladým športovo nadaným ľuďom, ktorých rodičia majú finančné problémy – akým spôsobom uhradiť tréning, prípadne za čo kúpiť športové vybavenie alebo si  priplatiť nadštandard, ktorý by pomohol rozvinúť ich talent. Som preto rada, že som aj ambasádorkou Nadácie SOV, lebo tie peniaze naozaj vedia urobiť veľa.

Hovorilo sa tu dnes aj o atraktivite športov – hokej, futbal a tenis sú doslova na výslní, vy ste strelkyňa. Ako a prečo k tomu prišlo, že ste úspešná práve v tomto športe?
Môj otec bol  a stále je poľovník, k streľbe som pričuchla ako trinásťročná  – takže vďaka tomuto. Samozrejme streľba nie je taká veľmi popularizovaná ako spomenuté športové odvetvia,  pritom ľudia si neuvedomujú, že streľba je veľmi univerzálny šport a doslova dostupný každému. Každý sa vie postaviť, namieriť…  Je to skoro ako bežať, aj to vie každý, je to už potom len o tréningu, lebo napríklad šermovanie je zložitejšie. U nás treba prísť na strelnicu, skúsiť a rozvíjať sa ďalej.

Otca potešil váš výber?
Otec má dve dcéry, na nás si  vykompenzoval, že nemá syna, doviedol nás k tomu, ale veľmi sa teším, že ďalej nás nechal ísť svojou cestou. Nemontoval sa nám do športu, nedržal ochrannú ruku nad nami, kde už nemal a nechal nás ísť svojou cestou, čím sa z nás stali samostatné športovkyne.

Dosiahli ste mnohé úspechy, ešte toho na vás dosť čaká, máte pocit, že ste prispeli k tomu, aby sa streľba zatraktívnila v očiach sponzorov aj mladých ľudí, ktorí sa rozhodujú pre šport?
Verím tomu, lebo streľba síce je náročný šport na financie, ale na druhej strane som už spomenula, že aj univerzálny pre široké masy. Verím, že aj naša strelecká asociácia prispieva k tomu, aby mu ľudia venovali väčšiu pozornosť, rozlišovali disciplíny, spoznávali miesta, kde sa dá k streľbe dostať a venovať sa jej.  Verím, že v streleckom športe svitá na lepšie časy aj vďaka našim výsledkom aj vďaka projektom ako je Ukáž sa!

Vlastníte poľovnícky preukaz a kedy ste naposledy boli na poľovačke?
Preukaz vlastním, na poľovačke som nikdy nebola a ak pôjdem tak len podržať zbraň, prípadne sa poprechádzať po prírode. Divinu mám rada na tanieri, ale streľba na zvieratá mi nič nehovorí.

Okrem toho, že ste športovkyňa,  ste atraktívna mladá dáma, čo si všimol aj istý módny návrhár, keď vás pozval predviesť svoje modely…
Bolo to iba raz a strašne dávno, ale samozrejme – to, že som športovkyňa nerobí o mňa o nič menej ženu. V každej z nás je zakódované, že sa rady parádime, nosíme krásne šaty a všetky doplnky, ktoré k nim patria. Je to aj vo mne, bol to krásny zážitok, nová skúsenosť,  keby sa vyskytla príležitosť a moje športové povinnosti by mi to dovolili, pokojne si to zopakujem. Aj keď s puškou v ruke sa cítim istejšia (smiech).

Zo ženských „čačiek“ čo je vám najbližšie – topánky, kabelky, parfémy…?
Som na vône a šminky aj teraz mám doma asi šesť parfémov, ktoré obmieňam, aby som každý deň voňala inak.  A milujem novinky, ktoré rada skúšam.

Zdroj: lenprezeny.sk

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV