Športové aktuality
3 min. čítania

Definitíva: Hokejisti z NHL sa zúčastnia na zimných olympijských hrách 2022

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Na zatiaľ posledných ZOH s účasťou hokejistov z NHL nechýbali v slovenskom drese ani Zdeno Chára s Tomášom Tatarom.
Foto
TASR/MICHAL SVÍTOK

Vedenia NHL, hráčskej asociácie NHLPA a Medzinárodnej hokejovej federácie IIHF dosiahli spoločnú dohodu o účasti hokejistov z NHL na zimných olympijských hrách v Pekingu, ktoré sa uskutočnia od 4. do 22. februára 2022.

Po mesiacoch rokovaní sa všetky tri zainteresované strany dohodli a podporili účasť najlepších hokejistov pod piatimi kruhmi. Prioritou pre všetkých počas debát bola bezpečnosť účastníkov olympijského hokejového turnaja.

„Viem, že môžem hovoriť za hokejových fanúšikov z celého sveta, keď hovorím, že rozhodnutie privítať najlepší olympijský hokej na olympiáde vítame. Viedli sme mnoho konštruktívnych diskusií a vynaložili sme veľa úsilia, aby sa to stalo v rámci času, ktorý sme si stanovili. Chcem poďakovať všetkým zúčastneným stranám za podporu a odhodlanie,“ povedal v tlačovej správe IIHF je prezident René Fasel.

Hokejisti z NHL sa predstavia na ZOH šiestykrát v histórii. Po piatich účastiach od Nagana 1998 do Soči 2014 pred troma rokmi v Pjongčangu chýbali. Turnaj bez nich vyhral tím Olympijských športovcov z Ruska, ktorý vo finále zdolal Nemecko 4:3 po predĺžení. Zlatý gól strelil Kirill Kaprizov, ktorý v minulej sezóne debutoval v NHL v drese Minnesoty Wild a opäť bude kandidátom na dres zbornej.

Rozhodnutie privítal aj MOV

„Vítame rozhodnutie NHL, ktorá umožní svojim hráčom zúčastniť sa na zimných olympijských hrách v Pekingu 2022. Všetky strany, ktoré sa podieľali na dosiahnutí tejto dohody, treba za tento vynikajúci výsledok a dohodu pochváliť,“ reagoval podľa tlačovej správy IIHF športový riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru Kit McConnell.

„Chápeme, s akou vášňou hráči NHL reprezentujú a súťažia za svoje krajiny,“ povedal Bill Daly, zástupca komisára NHL. „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo uzavrieť dohody, ktoré im umožnia pokračovať v najlepších súťažiach na olympijskej scéne.“

„Reprezentovať svoju krajinu na zimných olympijských hrách je pre hráčov dôležité aj v týchto neistých časoch,“ povedal podľa IIHF Don Zavelo, právny zástupca NHLPA. „Hokejisti sa tešia, že si na nadchádzajúcich zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu budú môcť obliecť dres svojej krajiny a zabojovať o zlatú medailu.“

Dohoda znamená aj potenciálny olympijský debut pre niektorých z najlepších svetových hráčov NHL, ako sú Connor McDavid (Kanada), David Pastrňák (Česko), Sebastian Aho (Fínsko), Nikita Kučerov (ROV), Victor Hedman (Švédsko), Leon Draisaitl (Nemecko) či Auston Matthews (USA).

Program olympijského turnaja sa ešte dolaďuje

Na olympijskom turnaji sa zúčastní 12 krajín, ktoré sú nasadené do troch skupín. K najlepším ôsmim krajinám podľa rebríčka IIHF - Kanade, ROV, Fínsku, Švédsku, Česku, USA, Nemecku a Švajčiarsku – a hostiteľovi z Číny pribudli minulý týždeň výbery Slovenska, Lotyšska a Dánska.

Dohoda poskytuje NHL a hráčskej asociácii NHLPA flexibilitu pri monitorovaní situácie s vývojom pandémie COVID-19. V prípade, že by sa pandemická situácia zhoršila, môžu účasť hokejistov z NHL aj zakázať. NHL už skôr potvrdila v rozpise sezóny prestávku počas olympijského turnaja, čo naznačovalo, že dohoda je na spadnutie.

V súčasnosti už zástupcovia IIHF a MOV pripravujú rozpis jednotlivých zápasov olympijského turnaja. Zverejnia ho v nasledujúcich týždňoch.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV