Šport a olympizmus
5 min. čítania

Deň s Oktagonom na Olympijskom festivale prilákal masy divákov

Silvester Bobko
Autogramiády sa zhostili zápasníci zo slovenských gymov SFG a OFA.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Takmer dvadsať špičkových bojovníkov, zápasnícka klietka priamo v areáli, autogramiáda a vynikajúca nálada stoviek návštevníkov. Olympijský festival v šamorínskom komplexe x-bionic® sphere patril počas ôsmeho dňa československej organizácii Oktagon MMA.

Už od úplného začiatku piatkového dňa sa kapacita festivalovej zóny zapĺňala. Šancu vidieť to najlepšie, čo tunajšia MMA scéna ponúka si priaznivci skratka nechceli nechať ujsť. „Toto je bomba! Akonáhle sme sa dozvedeli, že tu bude Oktagon Day, o pláne sme mali rozhodnuté. Plusom je, že stíhame pobehať aj ostatné športoviská a stánky,“ v krátkosti zhodnotil návštevník Milan, ktorý na festival pricestoval so svojimi kamarátmi. Medzi zainteresovanými nesmel, pochopiteľne, chýbať ani jeden z hlavných mužov organizácie, spolumajiteľ Pavol Neruda. „Atmosféru hodnotím perfektne, je tu krásne. Počasie nám vyšlo ako na objednávku, je to úplne fantastické. Nachádzame sa navyše v krásnom prostredí x-bionic, som naozaj veľmi spokojný.“

Bukiho a Pirátove začiatky

Azda najväčším ťahákom celého dňa boli samotní bojovníci. Pódiový rozhovor s duom bojovníkov – Ivanom „Bukim“ Buchingerom a Samuelom „Pirátom“ Krištofičom bolo predzvesťou obrovskej zábavy a zaujímavosti v jednom. Očakávania absolútne potvrdila hneď prvá odpoveď zo strany Piráta na otázku moderátora Milana „Mima“ Ambróza ohľadom športovcových začiatkov. „Dnes ráno? Umyl som si zuby, rozdýchal sa a dal si Wim Hofa. Vieš čo je to? Nevadí. Dal som si sprchu, a tým začal môj deň,“ prezradil spôsobom sebe vlastným. Do zachraňovania situácie sa okamžite pustil jeho kolega Buchinger. „Trénujem od detstva, prakticky celý život. V 6 rokoch ma otec zobral na grécko-rímske zápasenie. Dookola som tam chodil na tréningy, no vôbec ma to nebavilo, utekal som z tréningov. Vyskúšal som si takisto futbal a  zápasenie. Keď som mal 19 rokov, na scénu prišlo MMA. Chcel som to vyskúšať, napokon som do toho padol,“ rozrozprával sa na úvod 35-ročný zápasník z trnavského Spartakus Fight Gym.

Dočasný šampión strednej váhy Samuel "Pirát" Krištofič.
Dočasný šampión strednej váhy Samuel "Pirát" Krištofič.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

„Zabijácky“ tréning a hokejová medaila

MMA - Mixed martial arts, v preklade zmiešané bojové umenia, sa do našich končín dostalo ešte iba pomerne prednedávnom. Najväčšiu zásluhu na tom majú práve zástupcovia organizácie Oktagon na čele s Ondřejom Novotným a Pavlom Nerudom. Aj tento druh bojového športu si žiada veľa úsilia. „Náš tréning je zabijácky. Trénujeme spolu skoro každý jeden deň, ak nie v Trnave, tak v Gabčíkove. Pracujeme na kondícii, sile, výbušnosti a aj sparujeme. Je to namáhavé,“ dáva za pravdu Buki, okamžite doplnený Krištofičom: „Niektorí zápasníci, vrátane mňa, majú aj mentálneho kouča. Pracujeme prakticky na všetkom, je to veľmi komplexné.“

Jeden stavbár, druhý hokejista

Na prvý pohľad sa zdá, že cieľ MMA je jednoduchý – zavrú vás do klietky s ďalším človekom a jediným cieľom je akýmkoľvek spôsobom zápas ukončiť. I tu však existujú pravidlá a víťazstvám predchádza mnoho driny a taktickej pripravenosti. „Mojím najväčším víťazstvom je cesta, po ktorej idem. Môžem robiť to, čo ma baví. Samozrejme, na svojej ceste mám nejaké checkpointy, také malé ciele, ku ktorým sa snažím postupne prepracovávať,“ vraví Bratislavčan, ktorý sa netají faktom, že je obrovským fanúšikom hokeja vo svojom meste. Práve táto oblasť by pravdepodobne zohrala rolu v prípade, žeby sa neživil MMA. „Robil som všeličo, avšak nič ma nebavilo. Možno preto som napokon skončil tu, aby som nemusel premýšľať, čím sa živiť v normálnom živote. Určite by som bol hokejistom. Prišiel by som na Olympijský festival s medailou zo zimných olympijských hier a namiesto MMA prezentoval hokej,“ smeje sa čerstvý držiteľ dočasného titulu strednej váhy.

Do Šamorína zavítali zástupcovia i samotní bojovníci organizácie Oktagon MMA.
Do Šamorína zavítali zástupcovia i samotní bojovníci organizácie Oktagon MMA.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Čo sa prípadného civilného zamestnania týka, o čosi skromnejšie je na tom jeho tímový kolega. „Ja by som sa uspokojil s futbalom... Alebo by som bol stavbár. Teda ich šéf,“ s humorom reaguje vždy pozitívne naladený Buchinger. Zatiaľ čo Krištofič už svoju titulovú šancu využil, na Bukiho dôležitý zápas iba čaká. Rodák z Gabčíkova si však pripúšťa jediný možný scenár. „Čoskoro budem mať dva opasky. Už teraz v septembri budem mať zápas s týmto Barboríkom. Na konte už mám opasok zo 70-ky, teraz chcem aj ten zo 66-ky. Budem prvým šampiónom Oktagonu s dvoma opaskami,“ hovorí s absolútnym presvedčením.

Návštevníci mali vďaka Oktagonu k dispozícii počas celého dňa fanshop i originálnu zápasovú klietku. Jej plachtu mohli obohatiť o svoj podpis či odkaz zápasníkom, pričom už v septembri ju organizátori použijú na turnaji v Bratislave. Ústretoví zápasníci v rámci autogramiády rozdali cenné suveníry v podobe podpisov a mnoho šťastných návštevníkov si odnieslo taktiež fotku na pamiatku. K dispozícii bola v neposlednom rade fotostena, a teda možnosť si vyhotoviť fotku s opaskom pre šampióna sediac na vrchole klietky. Viac o celom dni, samotnej organizácii i šanciach MMA patriť na olympijské hry nám porozprával Pavol Neruda. Rozhovor s ním nájdete čoskoro na našom webe a sociálnych sieťach.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV