Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
7 min. čítania

Desiaty súťažný deň v Lausanne: Bobistka Čerňanská strieborná, hokejistky zabojujú o medaily

Na Olympijskej bobovej dráhe v St. Moritzi sa dnes konala naša najočakávanejšia disciplína – súťaž monobobistiek. Naším želiezkom v ohni v nej bola talentovaná Viktória Čerňanská, ktorá naplnila naše očakávania a vybojovala si striebornú medailu!
Foto
Ľubomír Souček

Slovensko má na olympijských hrách mládeže v Lausanne prvú medailu z individuálnej súťaže! Vybojovala si ju bobistka Viktória Čerňanská v monoboboch. Hokejistky porazili Nemecko a postúpili do pondelkového semifinále. Preteky majú za sebou aj akrobatickí lyžiari a bežci na lyžiach. 

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Na Olympijskej bobovej dráhe v St. Moritzi sa dnes konala naša najočakávanejšia disciplína – súťaž monobobistiek. Naším želiezkom v ohni v nej bola talentovaná Viktória Čerňanská, ktorá naplnila naše očakávania a vybojovala si striebornú medailu! Z 18 pretekárok bola rýchlejšia len Rumunka Cornelia Popescuová.

Zverenkyňa Andreja Biciana sa tak postarala o vôbec prvú slovenskú bobistickú medailu z vrcholových súťaží a prvý cenný kov na olympijských hrách mládeže z individuálnej disciplíny. „Mala som z jázd výborný pocit, takže veľmi som sa tešila. Tréningy som tu síce jazdila väčšina výborne, ale v predposlednej tréningovej jazde som sa dopustila chýb, takže som sa necítila úplne isto. Sústredila som sa na to, aby som zajazdila dve vyrovnané jazdy. To sa mi podarilo a bola z toho medaila. A dokonca strieborná, len o jednu stotinu sekundy. Neviem posúdiť, či z hľadiska dosiahnutého času bola moja druhá jazda najlepšia z tých, čo som tu predviedla, ale podľa pocitovo určite áno. Bola bez chýb, celkom čistá,“ popisovala svoje pocity tesne po dojazdení. 

Jej dnešný výkon ocenil aj tréner Bician.Viki išla krok za krokom, ako sme plánovali. Je súťažný typ, takže v pretekoch dokáže vycibriť ešte lepšie ako v tréningu. Je mentálne silná, čo ukázala aj v iných súťažiach. Toto bola za dve sezóny jej siedma alebo ôsma. Určite myslela na pódiové umiestenie, ktoré sa podarilo. Medzi tými najlepšími je to potom už len o minidetailoch. Mohla byť prvá, ale aj štvrtá. Skončila druhá, čo je veľký úspech. V prvej jazde mohla trochu doplatiť na to, že išla ako prvá, čo bolo pre ňu nezvyklé, ale všetky pretekárky mali rovnaké podmienky,” zhodnotil preteky.

Viac o fantastickom výkone Čerňanskej 

Hokejistky zabojujú o medailu – postúpili do semifinále

Hokejovú reprezentáciu hráčok do 16 rokov dnes čakal dôležitý zápas, ktorý mal rozhodnúť o tom, či Slovensko zabojuje o medaily aj v našom jedinom kolektívnom športe. Ak dievčatá chceli pomýšľať na semifinále, súperky z Nemecka museli poraziť v riadnom hracom čase. To sa im aj podarilo a zápas vyhrali 2:1.

V semifinálovom súboji sa stretnú už zajtra o 17:00 hod. s Japonskom. „Dnes to bol vyrovnaný zápas, v tejto vekovej kategórii sú rozdiely minimálne. Prvé dve tretiny sme trpeli na nedostatok striel. Pred treťou tretinou sme v kabíne zdôrazňovali, že bez strely sa nedá dať gól. Dôležité bolo, že sme dodržiavali herný systém. Aj keď sme prehrávali, nepanikárili sme a stále sme trpezlivo hrali v obrane s jedným napádajúcim hráčom. Čakali sme na svoju šancu. Našťastie, dievčatá sa prebudili aj strelecky. Prvý gól padol po dorážanej strele, čo sme veľmi radi. Hráčkam vždy zdôrazňujeme, že takto v dnešnom hokeji padajú góly. V druhom góle naša hráčka využila striedanie súpera a prekvapila ho nájazdom. Počas oddychového času sme si zopakovali pokyny do defenzívy – nedať súperkám strelecký priestor, blokovať strely, vytláčať puk z osi ihriska, čo perfektne dodržali,” zhodnotila dnešný zápas trénerka Gabriela Sabolová. 

Viac o dnešnom hokeji 

Akrobatickí lyžiari na 18. a 20. mieste 

Vo Villars Winter Park sa dnes uskutočnili skikrosové preteky v akrobatickom lyžovaní. Na štarte sme mali dvoch reprezentantov. Kaylu Annu Lozákovú a Jakuba Váleka. Kayla obsadila 18. miesto, Jakub skončil na 20. pozícii. „Pred pretekmi by sme osemnáste miesto brali, ale počas pretekov, keď bola vo svojich prvých dvoch rozjazdách druhá, som predpokladal, že by to mohlo byť aj na výsledok do 15. miesta, čo by bolo nad očakávania. Výsledné 18. miesto je však dobré,” komentoval výsledok Lozákovej tréner lyžiarov Ján Sanitrár. „Po lyžiarskej stránke to vyzeralo fajn. Zákruty jazdila výborne a skoky absolvovala suverénne. K lepšiemu výsledku by prispel lepší prejazd vĺn a viac skúseností z priamych súbojov v rozjazdách. Kayla je juniorka a skúsenosti len začína zbierať,” dodal tréner. „Dnešné preteky boli pre mňa niečo úplne nové a som veľmi rada, že som to mohla zažiť. Nebola som síce s každou jazdou na 100 % spokojná, ale užívala som si každý moment. Myslím si, že celkovo som to zvládla dobre. Atmosféra tu je neskutočná, ono sa to nedá ani opísať. Ľudia, organizácia všetko je tu premyslené do detailu,” povedala nám po pretekoch mladá športovkyňa. 

Kayla Anna Lozáková dnes obsadila 18. miesto.
Kayla Anna Lozáková dnes obsadila 18. miesto.
Foto
OIS

Jakub Válek ukázal svoj talent

Po dievčatách nasledovali preteky chlapcov. Jakub Válek si svojimi jazdami vybojoval 20. priečku. „Držal sa statočne. V prvej jazde prehral so strieborným medailistom, semifinalistom a desiatym v poradí. V druhej jazde porazil Austrálčana a prehral s rakúskym semifinalistom. V druhej jazde porazil Austrálčana a prehral s rakúskym semifinalistom. V ďalšom priebehu už porazil iba dvoch Číňanov a nestačil na Kanaďanov, reprezentanta Veľkej Británie a neskoršieho víťaza Wahlberga zo Švédska. Súboje to boli tesné, s Kanaďanom napríklad bojoval do poslednej zákruty. Na hry prišiel ako papierovo najslabší a skončil 20 z 27 pretekárov. Ukázal potenciál talentu a šikovnosti,” zhodnotil Válekov dnešný výkon tréner Sanitrár. 

Z bežcov na lyžiach najlepšia Sivoková na 27. mieste 

Na pretekoch v šprinte sa zúčastnili všetci štyria slovenskí reprezentanti. Najlepšie si počínala Kristína Sivoková, ktorá v konkurencii 82 pretekárok obsadila 27. miesto. „Dnešný šprint sa mi bežal priam výborne. Trať mi sadla ako uliata a lyže išli perfektne. Po kvalifikácii som bola viac než spokojná. Na rozbehy som bola namotivovaná do postupu. Prvé kolo v rozbehu som sa držala na treťom mieste lenže do posledného kopca mi začalo dochádzať a, bohužiaľ, som prišla až na šiestom. Bola som dosť sklamaná, ale ideme ďalej a v utorok spravíme všetko preto, aby som bola v top 20. Dúfam že sa to podarí,” vyjadrila sa k svojmu dnešnému výkonu Kristína. Jej krajanka Timea Mazúrová prišla do cieľa 47. v poradí. Zlato si z pretekov odniesla domáca Švajčiarka Wiggerová. 

Denis Tilesch skončil v konkurencii 86 pretekárov na 73. mieste.
Denis Tilesch skončil v konkurencii 86 pretekárov na 73. mieste.
Foto
OIS

Z chlapcov lepší Matúš Oravec

Medzi chlapcami sa lepšie darilo Matúšovi Oravcovi, ktorý obsadil 60. miesto. Denis Tilesch skončil v konkurencii 86 pretekárov na 73. mieste. „Dnes to bolo zlé, pretože som v zjazde spadol a v šprinte rozhodne aj jedna chyba,” vyjadril sa po pretekoch Tilesch. Na prvom mieste skončil Švéd Anger.  „Chlapci mali náročnejšiu trať, v jednej zákrute spadlo asi 25 chlapcov. Bohužiaľ, stalo sa to aj nášmu Denisovi. Teraz máme deň voľna, strávidme ho tréningom na trati. V utorok nás čaká posledné vystúpenie, takže ešte zabojujeme o prvú dvadsiatku a pokúsime sa naše výsledky zlepšiť,” komentoval dnešok tréner Stanislav Holienčík. 

Kompletné výsledky 10. súťažného dňa

Program 11. súťažného dňa (20. január)

Snoubording 

11:00 - 14:30

snoubord cross (D)

Katarína Pitoňáková

09:30 - 14:15

big air - kvalifikácia (D)

Eva Hanicová

Hokejový turnaj družstiev 

17:00 - 19:00

semifinále Slovensko - Japonsko

Tím SR ženy "16"

Šortrek 

13:00 - 16:00

500 m (D)

Petra Rusnáková

Sánkovanie

08:30 - 11:00

tímová štafeta

Slovensko

Boby

12:00 - 14:00

monoboby (CH)

Martin Sviták

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV