Šport a olympizmus
3 min. čítania

Je to náročný šport, chcú však ukázať jeho čaro. Šamorín čaká prestížny turnaj v 3x3 basketbale

Silvester Bobko
Už zajtra je v Šamoríne na programe turnaj v 3x3 basketbale.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Basketbal je jeden z mála olympijských športov, v ktorých nemá Slovensko v Tokiu zastúpenie. To však organizátorom Olympijského festivalu v šamorínskom x-bionic® sphere nebránilo dať tomuto športu náležitý priestor. O klasickom päťkovom i novom trojkovom variante basketbalu, v ktorom sa bude konať turnaj už túto stredu, prišiel porozprávať Marek Adamčík.

Projektový a event manažér Slovenskej basketbalovej asociácie Marek Adamčík je zároveň manažérom oddelenia 3x3 basketbalu. „Strešná basketbalová organizácia FIBA nám poskytuje financie na základe projektov, ktoré robíme a rozširujeme nimi našu základňu,“ povedal hneď na úvod. Prilákať deti k tomuto loptovému športu nie je často také ľahké ako sa na prvý pohľad javí. „Terajšie deti sa snažia hľadať jednoduchšie veci – basketbal je náročný šport, keďže je potrebné skĺbiť hneď niekoľko zručností. My sa snažíme deti prilákať tým, že každé takéto podujatie sa hrá v inej veľkej hale, najčastejšie nejakého extraligového mužstva, aby z toho mali zážitok,“ vysvetľuje svoj pohľad na vec Marek Adamčík a zároveň jedným dychom prechádza k téme často rozoberaných projektov. Ich cieľ je jasný. „Ide primárne o pritiahnutie detí, ktoré natoľko do tohto športu zainteresované nie sú. V spolupráci s lokálnymi klubmi im chceme ukázať čaro basketbalu a dotiahnuť ich k nemu.“

Projektový a event manažér SBA Marek Adamčík.
Projektový a event manažér SBA Marek Adamčík.
Foto
SOŠV - Mária Šišková

Dva nosné piliere

„Máme dva základné projekty. Prvým je Youth Developmnet Fund, kde pre najmenšie detičky pripravujeme mini-basket show. Jazdíme s ním po Slovensku, robia sa rôzne regionálne kolá. Je to viac o basketbalových zručnostiach ako o samotnej hre,“ pokračuje Adamčík. Zatiaľ čo sa prvý typ zameriava primárne na tých najmenších obdivovateľov, ten ďalší upiera pozornosť trochu iným smerom. „Druhým projektom, zameraným na pritiahnutie nežnejšieho pohlavia k basketbalu, nesie názov HER WORLD HER RULES. Skladá sa z viacerých menších eventov, ktoré organizujú najmä ženské basketbalové tímy,“ v skratke vysvetľuje projektový a event manažér SBA.

Víťaz pôjde do sveta

Jedným z mála debutových športov na tohtoročných olympijských hrách v Tokiu je spomínaný 3x3 basketbal. „Pod hlavičkou Slovenskej basketbalovej asociácie existuje oddelenie 3x3 basketbalu. Vzniklo prakticky vo všetkých zväzoch po celom svete. Trojkový basketbal je nový olympijský šport, mal by byť pravidelnou súčasťou olympijských hier,“ predstavuje Adamčík. Zastúpenie nebude mať iba v Tokiu, ale aj na Olympijskom festivale v Šamoríne. Napriek absencii našich športovcov v tomto odvetví pod piatimi kruhmi je už teraz pomerne rozšírený a pre oko fanúšika veľmi atraktívny. „Už v stredu budú mať návštevníci príležitosť sledovať turnaj pod názvom Quest Lite. Je to významný turnaj, z ktorého sa dá postúpiť na svetovú sériu. Tešiť sa môžeme na 12 špičkových tímov, skvelé basketbalové predstavenie a nemenej vynikajúcich reprezentantov, či už terajších, alebo bývalých,“ pozýva na záver Marek Adamčík.  

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV