Šport a olympizmus
5 min. čítania

Deti z celého Slovenska ukázali, že šport ich baví, finále OLOV ovládli Stupavčania

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Víťazmi finále Olympijského odznaku všestrannosti sa stali žiaci zo Základnej školy kapitána Jána Nálepku v Stupave. Medzi jednotlivcami triumfovali Patrik Kilián zo Spojenej školy Ostredková 10 v Bratislave a Katarína Kureková z Gymnázia Jozefa Lettricha v Martine. Do projektu Olympijského odznaku všestrannosti sa zapojilo v školskom roku 2020/21 celkovo 3700 žiakov vo veku 11 a 12 rokov zo 152 škôl. Najlepší sa stretli počas dvoch dní vo finále v Šamoríne a Bratislave.

Organizátori zo Slovenského olympijského a športového výboru v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a Národným športovým centrom pripravili pre osemčlenné tímy žiakov zo siedmich škôl, desať najlepších dievčat a trinásť chlapcov počas dvoch dní bohatý športový program. V Šamoríne a Bratislave sa naplnilo olympijské motto Rýchlejšie, vyššie, silnejšie a spoločne." Veľkú fotogalériu nájdete na konci textu. 

Deti neopustila súťaživosť

V Šamoríne najskôr absolvovali štyri základné disciplíny Olympijského odznaku všestrannosti – výdrž v zhybe, ľad-sed, hod medicinbalom a skok do diaľky z miesta. Následne ich čakal cezpoľný beh v areáli Olympijského tréningového centra. Po oddychu absolvovali plaveckú časť v bazéne a po presune do Bratislavy aj finále na prekážkovej dráhe Ocelot.

Mladí ľudia z celého Slovenska ukázali počas dvoch dní veľký zápal pre pohyb i športového ducha. Do každej zo súťaží dali veľké srdce a bojovali do posledných zvyškov síl. V sledovanej súťaži družstiev zvládli Stupavčania najlepšie všetky disciplíny a zaslúžene sa radovali z prvenstva i zisku Putovného pohára ministra školstva SR. V rozhodujúcom súboji o trofej zdolali žiakov zo Základnej školy Tomášiková 31 v Košiciach.

Medzi jednotlivcami boli po základnej časti najlepší Lilly Zivčáková z Lábu a Maxim Obenrauch z Bratislavy, na prekážkovej dráhe Ocelot sa však museli skloniť pred umením svojich vyzývateľov. Prekvapením pre všetkých finalistov bola veľká svetelná šou, ktorú si mohli pozrieť v priestoroch bývalej športovej haly Mladosť.

„Máme za sebou výbornú akciu. Deti ukázali, že ich šport baví a napriek koronavírusovej dobe ich neopustila súťaživosť. Presvedčili nás, že naša práca má zmysel. Teším sa, že z Olympijského odznaku všestrannosti sa stane tradícia a bude mať miesto v školskom športe. Verím, že každoročne sa budeme stretávať s tými najlepšími zo škôl z celého Slovenska,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a doplnil: „Veľké poďakovanie patrí za organizáciu tohto úžasného stretnutia kolegom zo Slovenského olympijského a športového výboru, ale aj z rezortu školstva a Národného športového centra.“

Propagácia pohybu naprieč generáciami

Projekt Olympijského odznaku všestrannosti je určený pre každé dieťa, nielen tie, ktoré sa venujú súťažnému športu. Jeho cieľom je ukázať mladým ľuďom, že keď sa budú venovať pravidelným pohybovým aktivitám, tak sa zlepšia ich pohybové schopnosti a z hľadiska prevencie sa zvýši ich zdravotná odolnosť. Učitelia majú možnosť zaraďovať do hodín telesnej výchovy aj cvičenia, ktoré podporujú všestranný pohybový rozvoj. Účastníci sa porovnávajú medzi sebou a majú možnosť získať niektorú z úrovní odznakov.

OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI

Cieľom SOŠV je propagovať pohyb medzi deťmi, mladými ľuďmi, dospelými i seniormi. Všestranný pohyb je základom pre zvládanie bežných životných situácií.

„Na šport sa musíme pozerať v širšom horizonte, nielen z hľadiska medailových úspechov našich najlepších športovcov. Aj projekt Olympijského odznaku všestrannosti je dôkazom, že systémová práca v školskom športe sa oplatí robiť. Verím, že prinesie výsledky,“ hovorí Anton Siekel.

Spoluorganizátorom finále OLOV bolo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré rozvíja projekt Školský šport. „Toto je úplne nový koncept, ktorý na Slovensku ešte nebol nikdy predstavený. Myslím si, že na prvý raz to bolo veľmi dobré. Samozrejme, vidíme tu priestor na zlepšenie, teší nás hlavne nadšenie detí, ktoré sme dnes videli. Emócia, ktorá z toho celého išla, je potvrdenie, že je to správna cesta. Projekt školský šport je nový projekt ministerstva školstva, ktorého cieľ je priniesť viac pohybu do škôl, pre deti,“ povedal pre TASR Pavol Smutný, štátny radca z kancelárie štátneho tajomníka pre šport.

Deti počas utorka prišli povzbudiť aj úspešní športovci. V Šamoríne v plaveckom bazéne ich podporovali Adam Botek s Csabom Zalkom, na prekážkovej dráhe zasa ich kolegovia zo štvorkajaka Samuel Baláž s Denisom Myšákom, biatlonistka Anastasia Kuzminová a strelkyňa Danka Barteková.

Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV